Tatabánya

7 órája

Véget vetnek az aligátorteknős uralmának a Csónakázó-tóban

Az idén már másodszor kell kitakarítani a Csónakázó-tavat, mert hiábavaló volt a tavaszi „költöztetés”, ismét jelentős mértékben elszaporodtak a teknősök. Még David Attenborough is megirigyelné a tatabányai természetvédő akciót.

Kemma.hu

Aki gyakran sétál a Milleniumi Közparkban, hétköznapi nevén a Csónakázó-tó körül, felfigyelhet rá, hogy négy hónap elteltével újra úszik néhány teknőscsapda a víz felszínén. Természetvédő akció indult.

Természetvédő akció a Csónakázó-tónál
Természetvédő akció indult az idén már másodszor
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A tatabányai önkormányzat közleménye arról szól, hogy a helyi jelentőségű védett természeti területen az utóbbi évtizedben sajnálatos módon elszaporodtak az idegenhonos, invazív teknősfajok.

Azt írják, hogy a tó nincs közvetlen összeköttetésben más élővízzel, így a leggyakoribb vörös- és sárgafülű ékszerteknősök, a kínai lágyhéjú teknős és az elmúlt napokban észlelt Nelson-ékszerteknős vélhetően a felelőtlen állattartóknak köszönhetően kerültek a vízbe.

Természetvédő akció Tatabányán
A felelőtlen állattartók lehetnek felelősek azért, hogy ismét túl sok a teknős a tóban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra


A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei tervezetten három hétig tartó akció keretében folytatják az áprilisban elkezdett munkát, melynek lényege, hogy úszó csapdákkal és varsákkal csökkentik az invazív teknősfajok egyedszámát az őshonos mocsári teknős populáció fennmaradása érdekében.

Természetvédő akció Tatabányán
A befogott teknősöket a fővárosi állatkertbe "költöztetik"
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A természetvédő akció nyertesei

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a híres természetvédő, David Attenborough is megirigyelné a tatabányai akciót. A befogott, védett mocsári teknősöket visszaengedik a tóba. A vonatkozó törvényi szabályozások alapján a vízi élettér ökológiai működésére az egyik legveszélyesebb inváziós faj a vörös- és a sárgafülű ékszerteknős. A szakemberek naponta ellenőrzik a csapdákat és a Csónakázó-tóból kifogott, oda nem illő egyedeket a budapesti állatkertbe szállítják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában