Környezetbarát

1 órája

Autó nélkül és két keréken könnyebb a közlekedés gyerekszemmel +fotók

Szeptember 22-e, azaz az autómentes nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és az autóhasználat csökkentését népszerűsítse. Tatabányán sem volt ez másként.

Kemma.hu

Hazánkban egyre több város és település csatlakozik az autómentes nap programjaihoz, számos eseményt rendeznek, például kerékpártúrákat vagy közösségi eseményeket. Tatabányán például biciklis felvonulás és ügyességi pálya is várta a kerékpározás szerelmeseit A Vértes Agorája előtt.

Autómentes nap Tatabányán
Az autómentes nap programjain a rendőrség standján különböző láthatósági eszközöket lehetett kapni
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Pénteken egyebek mellett ÖKO játszóház és ügyességi pálya is várta a kerékpárosokat, de a rendőrség is kitelepült, az ügynevezett Bike Safe programmal. Az egyenruhásoknál regisztrálni lehetett a bicikliket, de arra is lehetősége volt az érdeklődőnek, hogy különböző láthatósági eszközökkel gazdagodjon a résztvevő. Az sem jelentett akadályt, ha valaki gyalogosan, tehát felkészületlenül érkezett az agora  kerékpáros programjára. Számos biciklit lehetett kölcsönözni a rendőrségtől erre az alkalomra, mert a cél az volt, hogy mindenki jól érezze magát.  Ezt követően a Tatai Atlétika Club kerékpár bemutatót tartott és tombola sorsolás is várt a szerencsésekre.

A programok azonban jóval korábban kezdődtek. Három tatabányai helyszínen várták reggelivel az autómentesen közlekedőket. A jó hír az, hogy az összes szendvics elfogyott minden helyszínen.

Autómentes nap Tatabányán
Kátyúkat imitáló keskeny pallón is áttekertek - aki tudott...
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A délután látványos mozzanata volt a felvonulás, ami miatt már délelőtt lezártak egy kisebb területet a kulturális intézmény előtt. Szóval, a bicajozók a Szent Borbála térről indultak, majd a Köztársaság úton haladtak kétkeréken. Utána a Vízmű épületénél Sárberekbe fordultak, a Bláthy Ottó utcán át a  Csaba utcáig haladtak.  Végül a Táncsics úton visszatértek a Szent Borbála térhez, az agora elé felállított célkapuhoz.

Autómentes nap Tatabányán
ÖKO játszóház nyílt A Vértes Agorája előtt
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Autómentes nap gyerekszemmel

Amikor fiatal résztvevőket arra kértünk, próbálják meg összefoglalni a rendezvény célját, azonnal választ kaptunk. A tízéves tatabányai kisfiú, Balázs szerint az egészség a legfontosabb és ebben segít, ha nem autóban ülünk és vezetünk, hanem mondjuk sétálunk vagy éppen biciklizünk. Barátja, Zsombor rámutatott, hogy bicóval még sosem került forgalmi dugóba. A társaság harmadik tagja, Ricsi pedig a biciklizés és tömegközlekedés mellett például az újonnan előtérbe kerülő elektromos közlekedési eszközökre utalva egyszerűen csak annyit mond: én rollerrel érkeztem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában