Kastélyvásár

2024.09.05. 17:56

Pályázna a bajnai kastélyra az önkormányzat? Itt a válasz!

A lehetősége megvan az önkormányzatnak rá. A polgármester elmondta, pályázna-e a grémium.

Feleki Marietta

Mint korábban beszámoltunk, szeptemberben életbe lépett az úgynevezett kastélytörvény, amely állami tulajdonú kastélyok, kúriák tulajdonjogához való jutását teszi lehetővé. A törvény 48, köztük három kastély pályázhatóságára nyújt lehetőséget. A bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély és a majki Kamalduli remeteség és Esterházy-kastély is szerepel a kínálatban.

A lehetőség magánszemélyek és cégek esetében 10 millió forint adminisztrációs költséggel jár, ám önkormányzatok, egyházi jogi szervezetek esetében mindössze jelképes, 1 forintos ára van a pályázatnak. 

A Kemma.hu megkérdezett két önkormányzatot is, hogy él-e a lehetőséggel. A tatai kastély esetében Michl József elmondta: szeptember 10-én kérik ki a pályázati csomagot, ebből fog kiderülni, hogy milyen feltételei vannak a pályázatnak. Tatán mindkét, októbertől mandátumot szerzett civil szervezet azt szeretné, ha az Esterházy-kastély átruházására az önkormányzat is pályázna.

Pallagi Tibor, Bajna polgármestere azonban azt nyilatkozta, hogy bár még nem tárgyalt a képviselő-testület a lehetőségről, az önkormányzat nem tudná teljesíteni a tulajdonjog szerzéssel járó igen szigorú feltéteteket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában