Jegyzet - 2024. 09. 27.

2 órája

Összekapcsolódás

Sugár Gabi

Megérintődöttség. Ámulat. Túláradó hála. Tódultak rám az érzések a monumentális alkotás közelében. Már ahogy ballagtunk a Rotonda belsejébe, majd kiugrott a szívem. Aztán rám zuhant a hatalmas alkotás, amely kolosszális dimenziókat nyitott a múltba: elnyelt a 15 méter magas és 120 méter kerületű vászonkép. Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképét 130 éve adták át. A 38 méter átmérőjű panorámakép a honfoglalást ábrázolja, és megálmodói ezer évet utaztak vissza az időben, hogy a nemzeti romantika szemüvegén keresztül hat jelenetet vigyenek vászonra: A magyar szekerek bevonulását, Árpád győzelmét, A lovasrohamot, A táltos áldozatát, a Letáborozást, a Hadizsákmányt. Az első és az utolsó összeér. Leghangsúlyosabb a csapatait egy domb tetejéről figyelő Árpád és vezérei. Viharos történelmünk, vagy egyéni nehézségeink vászonra festve. A műben van győzelem, siker, bánat, sírás, veszteség, ima, szépség, természet… felsorolhatatlan.

Tiszteletre méltó az összefogásban rejlő erő, amely révén megszülethetett, és amely segített abban, hogy ismét régi fényében tündökölhessen. Ópusztaszeren, az Emlékparkban, az első „országgyűlésünk” helyszínén. Megérintett a mű, annak története. Ámulatba ejtett az 1800 négyzetméteres vászon aprólékos kidolgozása, a háromdimenziós világa. Túláradó hálám összekapcsolt a múlttal, őseimmel.

A turisztika világnapján, ma keressenek egy üzenetet a múltból, engedjék bele magukat a látványba és történetébe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában