Verseny

3 órája

Nem kedvezett a sorsolás a tatai lovaknak a Nemzeti Vágta döntőjére

Idén három tatai ló is bejutott a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjébe. Október 5-én 60 ló fog egymással versenyezni, hogy továbbjusson a döntő futamra. A Nemzeti Vágta döntőjébe egy ácsteszéri ló is továbbjutott.

Goletz-DeáK Viktória

Szombaton tartják a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjének az előfutamait. A verseny honlapjára már kitették a sorsolás eredményeit, ami kedvez is és nem is a tatai csapatnak. Ugyanis két tatai ló is egy futamba került, így egyikük nagy valószínűséggel már nem fog eljutni a középdöntőig. 

Idén három tatai ló is bejutott a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjébe. Október 5.-én összesen 60 ló fog egymással versenyezni, hogy tovább jusson a döntő futamra.
Jogar és Jófej egy előfutamba került, így valószínűleg a három tatai lóból csak kettő juthat tovább a Nemzeti Vágta középdöntőjébe
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Takács Péter Ács színeiben fog lovagolni Lego hátán, Eck Viktória és Jófej Kocs színeiben indul Szilvásváradon, Mátyás Edina, az Agostyáni Lovasudvar egyik vezetője pedig Jogarral áll majd a rajthoz a szombati elődöntőn. 

Cél a Nemzeti Vágta döntő futama

– A tavalyi évtől kicsit változott a verseny rendszere, emiatt az első fordulóból csak egy lovas jut tovább a középdöntőbe. Emiatt nagyon nehéz, így nagyon sok múlik azon, hogy milyen lovakkal sorsolnak össze. Hiszen sokszor több olyan lovat is összesorsolhatnak egy futamba, akik tavaly már a döntő futamba is bejutottak. Ez pedig nagyon megnehezítheti a továbbjutást – magyarázta Mátyás Edina, aki azt szeretné, ha legalább a középdöntőig eljutnának a lovaikkal. Azonban ez még nehezebb lesz, mint gondolták. A sorsolás Petihez kegyes volt, a 12. futamba került és az ellenfelei sem a legerősebbek között vannak.

A lányok azonban már nem voltak ennyire szerencsések. Ugyanis a sors úgy hozta, hogy egymás ellen kell versenyezniük az ötödik futamban. Jogar lovasa a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy az előfutamokból az elsők jutnak tovább a középdöntőbe, illetve az összes második helyezett közül a leggyorsabb. Így még van egy kis esély, hogy esetleg mind a három tatai ló bejusson a vasárnapi középdöntőbe. De persze a cél a döntő. Ráadásul Jogar és Jófej idén fognak először futni ilyen nagy versenyen, így még nem lehet tudni, hogyan fognak viselkedni a nagy arénában, sok kiabáló néző között. 

Versenyhelyzet 

– Nem tudjuk előre megjósolni, hogy fognak reagálni a szokatlan helyzetre. Ha egy ló meglepődik és visszatart, az nagyon sokat számít egy futamon. Lego azonban már tapasztalt, vele nem lesz gondja Petinek. Viszont jónak tartjuk Jogart és Jófejet is. Azonban azzal, hogy egy előfutamba sorsoltak bennünket, csak bízhatunk abban, hogy mindketten meg tudják mutatni magukat a középdöntőben – bizakodott a zsoké, akitől azt is megtudtuk, hogy a lovakat nagyon megviseli a hosszú utazás, ezért fontos, hogy legyen idejük pihenni a futam előtt. 

– Szilvásvárad több mint 250 kilométerre van Agostyántól, így megpróbálunk minél korábban elindulni, hogy amikor odaérkeznek, még legyen idejük kicsit kipihenni magukat. Még aznap lesz egy állatorvosi vizsgálatuk, este pedig pihenhetnek. Van egy pályapróba szombat délelőtt, akkor fel kell menni minden lóval a versenypályára a sorsolás sorrendjében. Ekkor van lehetőségünk egy rajtot elpróbálni, de ilyenkor fel szoktuk tartani a lovakat, hogy ne fáradjanak el, de már megnézhetik a helyszínt, azonban akkor még nincsenek nézők. Utána pedig már az előfutam jön – árulta el Matyás Edina. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában