Jegyzet - 2024. 09. 10.

2024.09.10. 21:00

Maguk magukat

Wágner Zsanett

A szépirodalmunkból ismert Márai Sándor, Wass Albert, Juhász Gyula egy csapatot alkot a zeneszerző Seress Rezsővel, illetve Domján Edit színésznővel. Ismert öngyilkosaink listája ennél sokkal hosszabb. Ezen szomorú világhoz tartoznak azok is, akik úgy vetettek véget életüknek, hogy nem kerültek újságok címlapjára.

A rendszer­elemzés, programfejlesztés világa és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére, szeptember 10. napján kiemelt figyelmet kap az öngyilkosság problémaköre. A remények szerint ezen a napon a megszokottnál több lelki segítség jut a gondokkal küzdőknek. A cél az, hogy kevesebb legyen az öngyilkos szándékú gondolat, tett. Mindezt nem egyszerű megvalósítani a gyakorlatban. A szakemberek többsége szerint az öngyilkosok nem meghalni akartak, hanem másképpen élni. A krí­zishelyzetbe jutottak többsége egyedül nem talál kiutat, időt kell nyerni, az érintetteknek segítséget kellene kérniük. Ha megteszik, az már biztató a jövőjük szempontjából. A családtagok, barátok, ismerősök viselkedésének változását jobb esetben érzékelik a velük az átlagosnál szorosabb kapcsolatban lévők. Segítséget jelent az is, ha ezt jelzik a közvetlen családtagoknak.

Nem egyszerű ez a világ. A befejezett öngyilkosságok hátterében az esetek háromnegyedében kezeletlen pszichiátriai betegség áll. Mi, nem fehérköpenyesek annyit tudunk tenni, hogy figyelünk a környezetünkben élőkre. Ez sem egyszerű. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában