Adathalászat

2024.09.17. 12:42

Vigyázat! Adatokat lopnak a T-Busz nevében

A kiberbűnözők újabb trükköt találtak ki, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz. A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. oldalára hajazó közösségi profillal próbálnak adatokat szerezni.

Goletz-DeáK Viktória

A Facebookon terjedő, hamis T-Busz kampány egyre több felhasználót ejt csapdába. A csalók a valódi T-Busz oldalához hasonló profilt hoztak létre, és egy nyereményjátékot hirdetnek, ezer forint alatt lehet fél éves bérletet vásárolni. Az áldozatoknak személyes adataikat és bankkártya-információikat kell megadniuk, hogy részt vehessenek a kampányban.

A kiberbűnözők újabb trükköt találtak ki, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz. A  T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. oldalára hajazó közösségi profillal próbálnak adatokat szerezni.
A  T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. oldalára hajazó közösségi profillal próbálnak adatokat szerezni. 
Forrás: Facebook

Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Zrt. szakértője szerint ilyen azonban nincs a valóságban, erre a tbusz.hu oldalon a cég is felhívja a figyelmet. A társaság közleményében arra hívják fel az utasok figyelmét, hogy a csalók egy Facebook hirdetésben összvonalas bérleteket kínálnak 950 forintos áron. A T-Busz arra figyelmeztet, hogy semmi esetre se keressék fel a hirdetésben szereplő honlapot, mivel a hirdetés nem társaságukhoz köthető. Arra kérik az utasokat, hogy bérleteiket kizárólag a hivatalos értékesítési csatornákon – pénztárakban, automatákon keresztül vásárolják meg, és csak hiteles forrásból tájékozódjanak.

A T-Busz is figyelmeztet

A kibervédelmi szakértőtől megtudtuk, hogy a "Tömegközlekedés Tatabánya" Facebook oldal valószínűleg egy hamis profil, amelyet a csalók hoztak létre a kampányhoz. Az oldal tartalma és a megjelenése alapján könnyen felismerhető, hogy nem a valódi T-Busz oldaláról van szó.

– A hamis profilból egyértelműen látható, hogy a csalók a T-Busz arculatát utánozzák. A busz képe, a logó és a szöveg is nagyon hasonlít a valódi T-Busz kommunikációjához. Ez a hasonlóság teszi hitelesnek a csalást, és így könnyebben elhitetik az áldozatokkal, hogy a kampány valódi. Fontos megjegyezni, hogy a T-Busz soha nem kér személyes adatokat vagy bankkártya-információkat ilyen módon – figyelmeztet Solymos Ákos, aki szerint a T-Busz néven működő adathalász csalás egy újabb példa arra, hogy a kiberbűnözők milyen módszerekkel próbálják meg átverni az embereket. 

A kiberbűnözők újabb trükköt találtak ki, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz. A  T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. oldalára hajazó közösségi profillal próbálnak adatokat szerezni.
A csalók egy Facebook hirdetésben ősszvonalas bérleteket kínálnak 950 forintos áron. Ehhez pedig különböző személyes adatokat kérnek be
Forrás: Facebook


A kiberszakértő azt is elmondta, hogy miért gyanús a kampány

– A profil neve és a közzétett tartalom nagyon hasonlít a valódi T-Busz oldalához, azonban alaposabb vizsgálattal számos eltérés fedezhető fel. A nyereményjáték túlzóan jó ajánlatot tartalmaz, amelynek célja, hogy az áldozatok figyelmét felkeltse és rávegye őket a részvételre. A csalók gyakran sürgetik az áldozatokat, hogy minél hamarabb adjanak meg minden adatot, ezzel növelve a sikeres átverések számát. Ezt a célt szolgálja a „kiválasztás” az adatok bekérése előtt. Feltört fiókok: A csalók a hitelesség látszatát keltik azzal, hogy feltört Facebook-fiókokból is hozzászólnak a játékhoz, mintha valódi felhasználók lennének – sorolta a jeleket a kiberszakértő, aki azt is elmagyarázta, hogy hogyan működik a csalás.

– A Facebookon megjelenő hamis T-Busz hirdetés felkelti az érdeklődését. A felhasználó rákattint a hirdetésben található linkre, amely egy hamis weboldalra vezet. A weboldalon meg kell adnia személyes adatait és bankkártya-információit. Az átadott adatokat a csalók összegyűjtik és felhasználják csalárd célokra – magyarázta Solymos Ákos, hozzátette: a kiberbűnözők folyamatosan újabb trükköket találnak ki, ezért fontos, hogy mindig óvatosak legyünk az online térben.

Mit tehetünk a csalás elkerülése érdekében?

  •  Legyen óvatos a hirdetésekkel! Ha túl jónak tűnik, az általában az is.
  • Ellenőrizze a feladó hitelességét! Győződjön meg róla, hogy a hirdetés valóban a T-Busztól származik.
  • Soha ne adja meg személyes adatait ismeretlen weboldalakon.
  • Használjon erős jelszavakat és kétfaktoros azonosítást!
  • Tartsa naprakész az eszközén a vírusvédelmi szoftvert!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában