Helyszíni videó: 150 tatai katona érkezett a Dunához

Százan Pilismaróton, ötvenen Neszmélyen vesznek részt a víz elleni küzdelemben. A katonák felkészültek rá, hogy ha szükséges, további helyszíneken is beavatkozzanak az árvíz veszélyeztette helyszíneken.

Kemma.hu

Rekordközeli vízmennyiség érkezik a Dunán, a folyó mentén ezrek harcolnak most is az idővel. Az árvízvédelmi készültséget a komáromi és az esztergomi Duna-szakaszon szeptember 16-án reggel hat órától másodfokúra emelték, a Duna Győr-Moson-Sopron vármegyei szakaszán pedig már harmadfokú a védekezési szint. Mint arról korábban beszámoltunk, szombat reggel óta helyiek és segítők, aki csak tud, folyamatosan dolgozik a Duna menti településeken, hogy az árvíz jötte előtt, időben megépüljenek a gátak. 

Az árvíz elleni küzdelemben tatai katonákat is részt vesznek
Az árvíz elleni küzdelemben tatai katonákat is részt vesznek
Fotó: F. M. / Forrás:  24 Óra

A védekezéshez a Magyar Honvédség is csatlakozott: a tatai dandár 100 katonája Pilismaróton, ötven pedig Neszmélyen tölti és pakolja a homokzsákokat, fóliázza a védműveket.

A Vízügy szerint a neszmélyi ártéren lévő, védhetetlen nyaralókat már kedden elérheti a víz. Az utca másik oldalán lévő családi házak védelmére azonban van remény: a helyiek már napok óta pakolják a homokzsákokat, a gátépítéshez pedig a Magyar Honvédség 1. Páncélosdandár  segítsége is megérkezett.

 

Árvízről egyeztettek

Vasárnap délután dr. Kancz Csaba főispán és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is a településen járt, hogy a Vízügy szakembereivel és a polgármesterrel egyeztessenek a helyzetről.

Mint arról beszámoltunk, a helyiek szerint, a 2013-as árvízhez képest két nap előnyben vannak most, hiszen 11 évvel ezelőtt akkor kezdtek el homokzsákolni, amikor a Duna vízszintje már elérte a 700 centimétert.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) jelenlegi adatai szerint ehhez képest most hétfőn reggel 7 órakor Komáromnál 510 centiméter volt a Duna vízállása. Ez egyébként 108 centis emelkedés 24 óra alatt.

Esztergomban ugyanennyi idő alatt 332 centiméterről 450-re nőtt a víz szintje, ami 118 centis emelkedés. Várhatóan innentől gyorsan fog emelkedni a folyó vízszintje, kedd estére elérheti a 700 centimétert is. Vagyis a helyieknek még mintegy két napjuk van arra, hogy a hétfőn érkezett katonai segítséggel megépítsék a gátakat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Magyar Honvédség számos eszközzel vesz részt az árvízvédelemben. A tatai dandáron kívül a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól, valamint a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredtől is vezényelnek katonákat a gátakra.. Pilismarótra pedig már úton vannak a PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Szentesről indultak, hogy segítsék a védekezési feladatokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában