Ukrán háború

2024.08.22. 17:32

Megoldódhat a kocsi menekültek sorsa

Csütörtök délután két busz érkezett Kocsra, hogy új szállásra vigye az utcán várakozó családokat. Úgy tudjuk, az ukrajnai menekültek egy hétig biztos, hogy Dorogon maradhatnak.

Kemma.hu

A dorogi szálláshelyen már korábban is elhelyeztek ukrajnai menekülteket. A családok nehéz döntést hoztak meg. Többen nem akartak buszra szállni, hogy az ismert, biztonságos településről az ismeretlen felé vegyék az irányt. 

Csütörtök délután két busz érkezett Kocsra, hogy új szállásra vigye az utcán várakozó családokat. Az ukrajnai menekültek egy hétig biztos, hogy Dorogon maradhatnak.
Csütörtök délután két busz érkezett Kocsra, hogy új szállásra vigye az utcán várakozó családokat. Az ukrajnai menekültek egy hétig biztos, hogy Dorogon maradhatnak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Csütörtök délután a Kemma.hu tudósítói is a helyszínen tartózkodtak, amikor nem sokkal három óra előtt két busz érkezett Kocsra. Közel két órán keresztül próbálták meggyőzni a menekülteket, hogy szálljanak fel. Ugyanis Dorogon találtak számukra ideiglenesen szállást. 

Több menekült is Kocson maradt

A menekülteknek Szécsi Magdolna, a Civil Kollégium Alapítvány mentora próbált segíteni, hogy meghozzák a legjobb döntést. A szociális munkás szerint sokuk fél elszakadni a megszokott, biztonságos helytől, amit az utóbbi 2 évben az otthonuknak tekintettek. 

Szécsi Magdolna szerint a Kocson maradt menekülteknek sem lesz más választásuk később, mint a többiek után menni Dorogra.

– A Máltai Szeretetszolgálattal közösen egy olyan szálláshelyre visszük a családokat, ahol már korábban is több ukrajnai volt elhelyezve. Itt előreláthatólag egy hétig biztosan maradhatnak, de keressük a hosszabb távú megoldást – tette hozzá a mentor.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ideiglenesen elhelyezi a Kocson várakozó 120 ukrajnai menekültet, akiknek elhelyezése az új jogszabályok értelmében augusztus 21-én megszűnt, ők pedig a szálláshelyük elhagyása után a település  közterületén maradtak. A karitatív szervezet a menekültek elhelyezésében eddig is közreműködő szálláshelyekre viszi az érintetteket – válaszolta kérdésünkre Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Menniük kellett

Mint arról korábban beszámoltunk, a családok eddig a helyi fogadóban laktak, aminek költségeit a magyar állam fizette, azonban szerdán utcára kerültek. Ugyanis egy júniusi kormányrendelet szerint augusztus 21-étől csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, a 120 kocsi menekült támogatását is megszüntették, ezért szerdán reggel el kellett hagyniuk az eddigi szállásukat. Információnk szerint a vármegyében több mint tíz településen, ezer főnél is többen voltak augusztus 21-ig elszállásolva. Az országban csak Kocson nem tudták megoldani addig a helyzetet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában