Képzés

2024.08.28. 06:45

Beillesztőtáborban jártak a kempelenes kadétok

Ismét megrendezte a Kempelen-középiskola a hagyományos beillesztőtábort. A program célja, hogy a kempelenes kadétok megismerjék egymást a tanév kezdete előtt.

Körtvélyfáy Dina

Évek óta rendeznek beillesztőtábort azoknak a kempelenes diákoknak, akik szeptemberben kezdik a kadétképzést. A kilencedikesek három napon át vehetnek részt izgalmas programokon Komáromban és Tatán is. A rendezvény lebonyolítását idősebb diákok is segítették.

A kempelenes diákok a molaji lőtéren is jártak
A kempelenes diákok a molaji lőtéren is jártak
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Az első nap délelőttjén elrendezték a rajokat, majd a kadétok elsétáltak az Igmándi erődhöz, ahol két részre osztották a csapatot. Amíg az egyik csoportot körbevezették az erődben és meghallgatták annak történetét, addig a másik csoport puskamustrán vett részt. A foglalkozás során régi fegyvereket próbálhattak ki a hagyományőrök segítségével pedig lőhettek is. Ezt követően tértek vissza a középiskolába, ahol a vacsorát követően ismerkedő esten vehettek részt. Később kvízkérdésekre is válaszolniuk kellett, illetve logikai feladatok oldottak meg. Volt emellett tűzriadó gyakorlat is, amelynek során a fiatalok megtanulták, mi a teendő ilyen esetben.

Másnap, a reggeli után a diákok buszra szálltak, és ellátogattak a molaji lőtérre, ahol Miskolczi Julianna és Bajos Attila tanította lőni a fiatalokat, arra biztatva őket, látogassanak el a lőtérre gyakorolni minél többször. A lőtér melletti füves területen a kadétok az életmentés alapjait is elsajátították, megtanulták, hogy tudnak hatékonyan segíteni vész esetén. A különféle kötözési technikákról ugyancsak szereztek ismereteket, akadtak, akik már korábban is jártak elsősegélynyújtó tanfolyamon. A diákok térképismeretből szintén kaptak ízelítőt a nap során. Délután sem kellett unatkozniuk, a kadétokat ugyanis sárkányhajózni vitték Tatára.

Szerdán a tatai laktanyában ér véget a program, amelyet követően a diákok hazamennek. Az iskolától azonban már nem sokáig lesznek távol, hiszen hétfőn számukra is elkezdődik az iskola.

Szakkörre is jelentkezhetnek a kempelenes kadétok

A Kempelen-középiskola Facebook-oldalán azt is közzétették, újabb szakkör indul a diákok számára az iskolában. A kadétok és a rendész tanulók drón szakkörre járhatnak majd szeptembertől, amelyre instruktoraiknál jelentkezhetnek. A kempelenes kadétok évek óta sikeresen szerepelnek országos versenyeken, a tanév során pedig számos izgalmas program várja őket. Tavaly Siklósi Gergely olimpiai bajnok párbajtőröző is ellátogatott hozzájuk, hogy testnevelésórát tartson nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában