Kemma.hu podcast

2024.08.04. 16:50

Hol volt Tatabányán, és honnan kapta a nevét az „NDK” óvoda? - PODCAST

A Képes történelem hatvanadik adásában a házgyári építkezési technológia került a fókuszba. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Dallos István felvezetőjében röviden ismertette, hogy az ötvenes évektől Tatabányán mely városrészekben, milyen építkezések zajlottak. A kezdetben téglából épített tömböket lassan felváltotta a blokkos, majd a házgyári építkezési mód. A kisblokkos panelházak Dunaújváros után Tatabányán is elterjedtek. Ismertette Dallos István a panelgyártás szakaszait is. A lényeg az volt: minél jobban előkészített elemekkel tudjanak minél több lakást építeni, hiszen nagyon sokan telepedtek le Tatabányán, szükség volt rájuk. Egy szalagtízes épületébe hozzávetőlegesen a Hatostelep két utcájának lakói elfértek. 

A képeken jól létszik az építkezési technika, technológia fejlődése. Arra törekedtek, hogy olyan kész elemeket emeljenek be a daruk az építés során, amelyekben már nemcsak az ablakok, hanem a vezetékek is benne vannak. Hatalmas óriáslegóhoz volt hasonlatos az építkezés azonban a játék több variációt enged, itt ugyanis gyakorlatilag egyforma volt szinte minden lakás. A fürdőszobákban még a kád, a WC is benne volt, mikor beemelték őket a helyükre. 

Dallos István nagyon sok izgalmas képpel érkezett, amelyek jól ábrázolják az építés folyamatát. Mesélt az „NDK” óvodáról is, amely Újváros szívében van, ma már természetesen nem ezen a néven. Akkori nevét a Német Demokratikus Köztársaságból származó technológiáról kapta, amely egyszintes építkezési forma volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában