Szabályok

2024.07.18. 17:15

Ez nem játék: kötelezőt kell kötni az elektromos rollerre

Átlagosan 6000 forintos az elektromos rollerek éves átlagdíja – derül ki egy biztosításközvetítő adataiból. Július 16-tól majdnem minden járműre érvényes a szabályozás, hogy csak és kizáróan kötelező biztosítás mellett használhatóak a járművek. Azért vannak kiskapuk...

Kemma.hu

Napirenden van az elektromos rollerek kötelező biztosítása. A szabályozás évek óta napirenden volt, azonban a tényleges állásfoglalásra az idei évig várni kellett.

Kötelező biztosítás kell az elektromos rollerekre is
Kötelező biztosítás: most már az elektromos rollerekre is kötni kell
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Júliustól viszont az e-rollerek üzembentartóinak fontos változásra kell felkészülniük: mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a jármű vezetőjének közúti ellenőrzés során be kell tudnia mutatni a biztosításról szóló igazolást.

Évi tízezer forint körüli összeget mindenképpen érdemes kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítására. Nem csupán a büntetés elkerülése érdekében, bár az ellenőrzés várható gyakorlatáról még nem rendelkezünk információval, hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat is okozni 

– emelte ki Farkas Károly, a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Régió elnöke. Hozzátette: a kis méretű kerekek és a sok helyen rossz útburkolat szinte bizonyossá teszi, hogy előbb-utóbb lesz egy kisebb-nagyobb baleset ezzel a járművel. A kötelező biztosítás azonban csak a másoknak okozott károkat téríti, így a rollereseknek érdemes balesetbiztosítás megkötésével a saját biztosítási védelmükről is gondoskodni. Azt is elárulta, a kötelező KRESZ-vizsga sem lenne nagy hátrány az e-rolleresek esetében, mert látott már példát arra is, hogy ketten, vagy hárman utaztak a járművel, holott az csak egyszemélyes.

Kötelező biztosítás: szükség volt erre?

Az elektromos rollerek tömeges elterjedése nagy fejtörést okozott a döntéshozóknak, hiszen ezzel kapcsolatban sokáig nem volt egységes, EU-s szabályozás. Azonban mivel motor által meghajtott, gyakran óránként 25 kilométeres vagy nagyobb sebességre képes járművekről van szó, valamint Európa-szerte és hazánkban is egyre magasabb az e-rollerrel történő károkozások száma, egyre sürgetőbb volt a közbelépés. Végül egy EU-s direktíva zárta le a kérdést, amely alapján minden tagállamban, így hazánkban is be kell vezetni egyes elektromos rollerek kötelező biztosítását. Az e-rollerekkel történt károkozásért, legyen szó anyagi kárról vagy személyi sérülésről, eddig a jármű tulajdonosa tartozott felelősséggel – a kötelező biztosítással rendelkező rollerek esetén ezentúl a károkozó biztosítása fogja fedezni a kapcsolódó összeget, ezért ez a változás az ő érdeküket is szolgálja.

Kötelező biztosítást kell kötni az elektromos rollerekre
Egyre többen közlekednek elektromos járgánnyal a járdán, sőt még az utakon is
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Minden típus érintett?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, (vagyis nincs rendszáma,) a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. A biztosítást neki kell megkötni és akinek saját felelőssége, hogy ellenőrizze a roller paramétereit, vagyis a tömegét, illetve tervezési sebességét. Bérrollerek esetében a biztosítást a bérbeadó cég köti meg, de elvileg ebben az esetben is az ügyfél felelőssége, hogy a kölcsönzés megkezdése előtt meggyőződjön a biztosítás meglétéről. Fontos részlet, hogy a változás azokra az e-rollerekre vonatkozik, amelyek legalább 25-tel mennek, vagy saját tömegük nagyobb, mint 25 kilogramm, és óránként legalább 14 kilométeres sebességre képesek.

Mennyi az annyi?

A biztosítóknak június 8-ig kellett meghirdetniük a tarifáikat, a változás pedig július 16-án lép érvénybe, tehát ettől a dátumtól kell kötelező biztosítással rendelkezni az érintetteknek. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint az e-roller biztosítási díjait tulajdonosuk lakóhelye is befolyásolja. Budapesten, ahol ezeknek az eszközöknek nagyjából 39 százaléka található várhatóan többet, míg vidéken kevesebbet kell fizetni. Jelképes, évi pár ezer forintos biztosítási díjjal kell számolnia az e-rollerek tulajdonosainak, és most már azt is tudjuk, hogy a tarifák a várakozásoknak megfelelően alakultak: az Insurán megkötött szerződések átlagdíja július első hetében 6 ezer forint volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában