Jegyzet

2024.07.29. 21:00

Eltűnő földek

Megújuló utak, korszerűsödő épületek, új gyárak, megvalósuló projektek tömkelege látható vármegyénkben. Az tény, hogy vannak az országnak olyan szegletei, melyet beruházások tekintetében felülmúlunk, de azt sosem gondoltam volna, hogy az országos átlagot is messze meg tudjuk ugorni.

Walczer Patrik

Persze ez nem konstans, csakúgy, mint a hőmérséklet – hisz a kimagasló sikert is az idei első negyedévben értük el – de azért azt látni kell, hogy iparosodott vármegyében élünk, ahol a fejlődés megkérdőjelezhetetlen. Egy dolog azonban a kivitelezések kapcsán mindig beugrik. Nem lenne értelme megszüntetni az egy-egy településen a megszűnt ipari tevékenységek nyomán ott maradt régi üzemeket? Egyrészt ott marad szégyenfoltként, másrészt sokszor igen értékes helyen találhatók. Ha lenne erőforrás arra, hogy lebontsák az omladozó épületeket és a helyükön új ipari terület jönne létre, akkor nem kellene újabb szántóföldeket, mezőgazdasági területeket átminősíteni és nem nőne ki újabb és újabb gyártócsarnok a búzatáblák és repcemezők között. De azt is be kell látni, hogy a vállalkozások sem motiváltak annyira abban, hogy barnamezős beruházásokat hajtsanak végre. Nyilván vannak korlátai egy-egy ilyen fejlesztésnek, éppen ezért az ilyen területek nem feltétlen egyeznek meg a kívánt gyártáshoz, tevékenységhez szükséges követelményeknek. De a szemnek is jobb lenne, ha egy régi, bányászathoz köthető, már tető nélküli épület helyén egy új, modern, impozáns iroda, vagy kisebb csarnok létesülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában