Kemma.hu podcast

2024.07.28. 16:28

A Képes történelem ötvenkilencedik adásában a blokkos építkezés került a fókuszba - PODCAST

Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Az ötvenes évek végén folytatódtak az építkezések Tatabányán. Az első fotón Újváros vége látszik, s az, hogy mennyi téglára volt szükségük. Még az alapokat is téglából építették. A gradiozus tervezhez azonban nem volt elég hatékony módszer, ezért a megnövekedett lakosság szám igényeinek kielégítését szolgálta a blokkos építkezési technológia. A Szovjetúnióból vették át a mintát, akik pedig nyugati példákból indultak ki. Három és négyemeletes házakat építettek ilyen technológiával: hatalmas tömböket állítottak be daruk segítségével. Az építkezések menetét pedig a KOMÉP irányította.

Folyamatosan bővítették a termelési kapacitásukat: 1961 és 65 között ötezernél is több lakás épült Tatabányán.  A képeken látható Dömper, Bager, Csepel tehergépkocsi és Robur is – az akkori időszak ikonikus szállító- és építő eszközei.  A blokkos technológia továbbfejlesztésével aztán kilenc emeleteseket is tudtak építeni.  Dallos István azt is elmesélte, hogy annak idején az Árpád szálló helyén egy hatalmas bombatölcsér volt: itt fürödtek, játszottak a tócsában. Nem sokkal később pedig megjelentek az úgynevezett házgyári épületek, a tízemeletes tömblakások is a városban.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában