Allergia

2023.05.22. 11:28

Elhúzódó is lehet az idei allergiaszezon, erre kell felkészülni

Dr. Viczián Magdolna, a tatabányai Szent Borbála Kórház allergológusa szerint lényegesen más az idei allergiaszezon, mint korábban. Míg tavaly a hirtelen jött felhőszakadás, az idén pedig a sok eső okozhat problémát. Minderről és új allergének megjelenéséről is beszélt lapunknak a szakember.

Kemma.hu

Az allergológus szerint kedvezőtlen az esős idő

Forrás: Shutterstock

Közepes szintet ért el a pollenkoncentráció, jelenleg az éger és az eperfélék vannak túlnyomóan a levegőben. Az enyhe időjárás miatt idén egy hónappal korábban kezdődött az allergiaszezon, amely így 8-9 hónap helyett 10-11 hónapig is tarthat.

– Ahogy a világ, a környezetünk is változik. Évről évre egyre több új allergén jelenik meg. A modern életvitel és a sok új anyag, amely bekerül a környezetünkbe, valamint a környezetszennyezés mértékének fokozódása hozzájárul az allergiás betegek számának fokozatos emelkedéséhez – mondta elöljáróban Dr. Viczián Magdolna allergológus, aki szerint a legkézenfekvőbb megoldás az lehet, ha az allergiás tünetek ellen kerüljük az allergéneket, csakhogy a gyakorlatban ez nagyon nehezen megvalósítható. – Ehhez tulajdonképpen az allergiásoknak hónapokig kellene a négy fal közt bezárva élniük, várva, hogy elmúljon a pollenszezon, de ez kivitelezhetetlen. Az nagy segítség viszont, ha tudjuk, hogy milyen allergének okozzák a tüneteinket, és célzottan próbáljuk kerülni azokat – mondta a szakember.

A korán virágzó fák pollenszórása egyre többeknél okoz légúti panaszokat. 

– Az allergiás nátha leggyakoribb tünete a vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-torok- és szemviszketés. Ezek közül legalább kettőnek kell jelen lenni ahhoz, hogy az allergiás nátha diagnózisára gondoljunk – sorolta a jellemző tüneteket a szakember, majd az időben elkezdett kezelés fontosságára is felhívta a figyelmet.

– A hagyományos terápiák közé tartoznak az antihisztamin tabletták, orrdugulás esetén a vényköteles, gyulladáscsökkentőt tartalmazó orrspray-k, szemtünetek esetén a szemcseppek. Ha valaki nem szeretne tünetek enyhítésére gyógyszert szedni, vagy nem elég hatékony a tüneti kezelés, valamint tartós sikert szeretne, akkor oki terápia is elérhető, úgynevezett immunterápia formájában – hangsúlyozta a szakember, aki az allergén pontos beazonosítását bőrtesztek, vagy vérvételes vizsgálat elvégzésével ajánlja. Hozzátette, a vizsgálatot érdemes bizonyos időközönként elvégezni, mert újabb és újabb allergének jelennek meg minden évben.

Új allergén a kagyló és a szezámmag
Dr. Viczián Magdolna üdvözítőnek tartja, hogy gasztronómiai értelemben kinyílt a világ, de a pollenek és az ételek kombinációja is veszélyforrás lehet. 
– Kutatások bebizonyították, hogy a háziporra érzékenyeknél keresztallergiát váltanak ki a mediterrán típusú ételek, a tenger gyümölcsei – nyilatkozta az allergológus, aki elmondta azt is, hogy a legtöbb gyermek a tojásra, tejfehérjére és a szójára allergiás, míg a felnőttek többsége ugyancsak tejfehérje-érzékeny, de a szezámmag is hasonló tüneteket okozhat. – Szezámmag van a kozmetikai termékekben és a bébiételekben, de a humuszban és akár a péksütemények tetején is megtalálható – zárta szavait a szakember, aki nem győzi hangsúlyozni a megelőzést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában