koronavírus

2021.08.24. 20:05

Itt vannak a friss Covid-szennyvízadatok Tatabányáról – kiderült, mire számíthatunk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a 33. héten a szennyvízminták koronavírus eredménye országos átlagban emelkedő tendenciát mutat.

Kemma.hu

Nagykanizsa, 2020. május 22. Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízbõl készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttmûködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekbõl. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az NNK tájékoztatása szerint a SARS-CoV-2 koncentrációk megegyeznek a második hullám felszálló ágában mértekkel. A vizsgált városok közül erősen emelkedő tendencia jellemzi Budapest és Szeged szennyvízmintáit, de enyhe emelkedés több város esetében is megfigyelhető. A mért koncentrációk Budapest és Szeged mintáiban a mérsékelt kategóriába, a többi vizsgált település esetében az alacsony kategóriába esnek. Tatabánya szennyvízében stagnál a Covid örökítőanyag-koncentráció szintje, és egyelőre alacsony szintet mutat, derült ki az NNK térképes ábrájáról.

Fotó: NNK.hu

A népegészségügyi központ ugyanakkor hozzátette, hogy a szennyvíz-eredmények azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma a közeljövőben ismét emelkedni fog, ezért még inkább figyeljünk egymásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában