koszorúzás

2020.10.26. 21:25

1956 hőseire, áldozataira emlékezett Tata

Az 1956. október 23-án, a fővárosban kezdődött forradalom és szabadságharc következményeként az ország több településén is mozgolódni kezdtek a reformokra, demokratikus átalakulásra vágyó erők. Tatán az ártatlan áldozatokat követelő sortüzekre emlékeztek több helyszínen is.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A városban 1956. október 26-tól erősödött meg a rendszerellenes hangulat. Ekkor már mindenki tudott az Országház előtti, a budapesti Kossuth téren történt drámai eseményekről. A tatai üzemek többségében pedig ekkor már sztrájkoltak, ezzel is nyomatékot adva a „nép” követeléseinek. A környező gyárak munkásai, a tüntetők leverték a vörös csillagot a szovjet hősi emlékműről, majd le is döntötték azt a talapzatáról, miközben elfoglalták az Öreg-tó parti város fontosabb középületeit.

Újra felidézett múlt

A tatai eseményeket Szalai Margit, a város gyermekorvosa is átélte, aki korábban felidézte az akkori történéseket. Az akkor fiatal lányról ikonikus fotó is készült, amikor a a Hősök terén álló emlékműnél verset szaval. Ezt a képet mai környezetbe helyezve újra is fotóztuk.

Ezekre a történésekre, illetve a két, ártatlan áldozatokat követelő sortűzre emlékeztek több helyszínen is a városban. Az első sortűz október 26-án a helyi rendőrség udvarán dördült el, azt követően, hogy a tatai börtön rabjainak kiszabadítása után a felkelők elfoglalták a karhatalom épületét. Majd egy nappal később – a forradalom egyik leggyilkosabb sortüze – a baji laktanyánál követelt életeket.

A városi csendes megemlékezés – a járványveszély miatt – ezúttal a megszokottnál szűkebb körben zajlott. A menetrend és a program ugyan nem változott, hiszen hagyományosan a Kossuth téren, a Tatai Református Gimnázium falán található, dr. Némethi László emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött, de merőben más hangulatban. Ünnepélyes csendben. Némethi doktor a forradalom napjaiban, mint a bíróság küldötte, vett részt a Dunántúli Nemzeti Tanács megalakításában, majd elvállalta annak elnökségét...

A bensőséges rendezvényen a hozzátartozók, néhány tatai polgár, illetve a civil szervezetek képviselői mellett az önkormányzat tagjai vettek részt. Az emléktáblánál többek között Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester és dr. Horváth József jegyző társaságában helyezte el a megemlékezés virágait.

A forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő közös séta során a résztvevők felkeresték, illetve megkoszorúztak valamennyi emlékhelyet Tatán.

Hagyományos tatai emlékhelyek

Hétfőn délután az 1956. október 26-ai és 27-ei felemelő, ám egyben tragikus tatai események szerepvállalói előtt közös sétával is tisztelegtek az emlékezők. Ennek során a résztvevők a kialakult hagyományok szerint a következő emlékhelyeket ejtették még útba: Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája, Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája, Tópart – 1956-os kopjafa, Kodály tér – Hősök emlékműve, Ady Endre utca, rend­őrség – 1956-os emléktábla, Baji úti emlékkő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában