2020.08.28. 13:13
Napi 700 adag étel készülhet a felújított környei főzőkonyhán
Teljeskörűen megújult a jövőben a város bölcsődéseit, óvodásait, iskolásait, valamint a szociális intézményekben lakókat is ellátó főzőkonyha. A Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde által a Kisfaludy Mihály Általános Iskolában üzemeltetett konyhában dolgozók a korábbitól eltérően mostantól már napi hétszáz adagot lesznek képesek elkészíteni.
Forrás: 24 Óra
Fotó: Hagymási Bence
Összesen csaknem 130 millió forintból, ezen belül egy 40 millió forint értékű, egyszeri jellegű, vissza nem térítendő központi költségvetési támogatásból valósult meg a főzőkonyha a városban. Beke László, Környe polgármestere elmondta: a játszótér és a bicikliút után nagy örömükre szolgál átadni az iskolaév kezdetével működésbe lépő főzőkonyhát is, amely 1980-ban készült az iskolával egy időben, és eleinte csak az iskolásokat látta el étellel. A projektről a polgármester hozzátette: a felújításra a tavalyi évben pályáztak, a közbeszerzés során a legjobb ajánlatot pedig a csömöri székhelyű REST-O-SUP Kft. nyerte meg, aki június 15-e óta teljeskörűen felújította a helyiséget.
Az átadón Czunyiné dr. Bertalan Judit is beszédet tartott, aki a körzet országgyűlési képviselőjeként örömmel beszélt a település sorra megvalósuló beruházásairól. Kiemelte: a főzőkonyha átépítése során Környe Község Önkormányzata vállalta a nagyobb rész biztosítását, ezzel pedig az igazolódik be, hogy a város az iparűzési adó által megnövekedett költségével hatékonyan gazdálkodik.
Felavatták a főzőkonyhát Környén
Habár a korszerű, modern, előremutató konyha területe a kivitelezés során nem bővült, a helyiségeket a korszerű konyhatechnológiához igazodva átépítették. A felújítás során három hűtőkonyhát építettek, ezen belül külön helyiségben található a zöldséges hűtőkamra, illetve a húshűtőkamra is.
A kétfajta ételt szintén két külön helyiségben készítik elő, az ételek pedig a korszerű sütő-főző berendezések által egészségesen, energiahatékonyan, kevesebb hozzáadott olaj felhasználásával kerülnek a tányérokra. A konyha mindemellett burkolatában, villanyhálózatában, valamint víz- és csatornarendszerében is megújult.
Könnyebb lesz a menü összeállítása
Péli Réka élelmezésvezetőtől megtudtuk, hogy korábban a hűtőkamrák hiánya is milyen jelentősen befolyásolta a menü összeállítását. Tej ugyanis például hétfőn, szerdán, pénteken érkezik, 700 adag ételnél a mákos gubához 100 litert használnak fel, tehát ennyit kellett a hűtőben tárolniuk, azaz előző nap a reggelihez már nem tervezhetett a tápláló italból, hiszen az +55 liter elhelyezését jelentette volna. De számos kényszerű szempontot kellett eddig követniük, nem tervezhettek egy napra bizonyos ételeket és süteményt is, mert nem volt annyi sütő, de mostantól megszűntek ezek a gondok is.