Sváb hagyományok

2 órája

Olyan bál még nem volt Magyarországon, mint amit a Musikfest hoz Szomódra

Programokban idén sem lesz hiány a vármegye legnagyobb sváb fesztiválján. A 17. Musikfest im Herbst zenei fesztiválon olyan bál lesz, amelyre még nem volt példa az országban.

Kemma.hu

A térség legnagyobb sváb bulijára készülnek Szomódon október 26-27-én, ugyanis ekkor rendezik immáron 17. alkalommal a Musikfest im Herbst zenei fesztivált. Egy hétvégére a sváb életérzés fellegvárává változik a település, ahová ilyenkor nem csak a megyéből, az ország minden pontjáról, de még külföldről is érkeznek. Búzer Andrástól, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, hogy több szempontból is különleges lesz az idei fesztivál.

A Musikfest im Herbst idén különleges bállal kecsegtet
A Musikfest im Herbst idén különleges bállal kecsegtet
Fotó: Magyar János / Forrás: Beküldött

A Musikfest egynapos eseményből lett a megye legnagyobb sváb bulija

A Musikfest im Herbst többek között annak is köszönheti a sikerességét, hogy minden évben valami újat tud adni a rendezvényre ellátogatóknak. 17 évvel ezelőtt egynapos eseményként indult, mára pedig a legmeghatározóbb sváb hagyományőrző fesztiválja lett Komárom-Esztergom megyének.

– Az első években egynapos volt a fesztivál és csak zenekarok léptek fel. Csak később jelent meg a szombat esti bál, valamint a különböző kiállítások, előadások. Így született meg a szomódi népviseleti baba is, ami számos európai kiállításon vett már részt. De volt már sváb lagzi is nagy sikerrel. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy úgy ápoljuk a hagyományainkat, hogy már 8 éve megrendezzük a megyei német gyerektánccsoportok találkozóját. Rájuk bízzuk, átadjuk nekik a sváb kultúra közel 300 éve fennmaradt értékeit – részletezte András.

Idén 5 gyermektánccsoport mutatja be tánctudását
Idén 5 gyermektánccsoport mutatja be tánctudását
Fotó: Magyar János / Forrás: Beküldött

A fesztivál szombati napja hagyományosan a vármegyei, német nemzetiségi gyermektánccsoportok találkozójával kezdődik. Idén 5 csoport mutatja be tánctudását. A klasszikus Musikfest vasárnap várja az érdeklődőket. A katolikus templomban 14 órakor tartanak német énekes misét. Innen a Szomódi Fúvószenekar kíséretében vonulnak át a tájház udvarára. Itt német nemzetiségi fúvószenét hallhat a közönség a Szomódi Fúvószenekar, a Die Lausbuben és a Sóskúti Ifjúsági Zenekar előadásában. Két énekkar, a szomódi és a dunaszentmiklósi is fellép a fesztiválon.

A szomódi Fliegende Zöpfe produkcióját minden évben nagy figyelem kíséri
A szomódi Fliegende Zöpfe produkcióját minden évben nagy figyelem kíséri
Fotó: Magyar János / Forrás: Beküldött

Az országban először a Musikfesten lép fel az osztrák banda

A fesztivál szervezői a szombat esti bálra nagy dobással készülnek. A Die Lausbuben zenekar mellett sztárfellépő együttes fogja szolgáltatni az igazi fesztiválhangulatot.
– Igazi Oktoberfest hangulatú bállal készülünk. Magyarországon először nálunk, Szomódon lesz látható és hallható az Ausztriában, de itthon is nagy hírnévnek örvendő Die Lauser zenekar. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a különleges, kicsit másabb hangzású zenéjükkel egy újabb színfoltot hoznak fesztiválunk életébe, reméljük a bálozók is izgatottan várják és élvezik majd a műsorukat – fejtette ki Búzer András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában