Befejezték a szereplésüket

2024.08.05. 13:57

Három magyar atléta is búcsúzott az olimpiai küzdelmektől

Klekner Hanga a női rúdúugrás selejtezőjéből, Molnár Attila pedig a férfi 400 méter vigaszágáról nem jutott tovább hétfőn a párizsi olimpia atlétikaversenyein. Takács Boglárka javított vasárnapi idején és vigaszági futamában második lett, ám így sem jutott elődöntőbe női 200 méteren.

MW

Klekner Hanga a női rúdugrás selejtezőjében

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar szempontból a debreceniek ugrója kezdte meg a versenynapot a Stade de France-ban. A 24 éves sportoló remek előjelekkel érkezett Párizsba, mivel a számára balul sikerült Európa-bajnokságot követően a június végi országos bajnokságon 4,57 méterre javította saját országos csúcsát. A döntőbe jutáshoz szükséges selejtezőszintet ugyanakkor 4,70 méterben határozták meg, így nyilvánvalónak tűnt, hogy a fináléba jutáshoz a nemzeti rekordnál lényegesen jobb eredményre lesz szükség.

KLEKNER Hanga
Klekner Hanga a női rúdugrás selejtezőjében
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A program 10 órás rajtjára szinte teljesen megtelt a Stade de France, a női rúdugrók selejtezőjének kezdetére már remek volt a hangulat. A férfi 400 gátasok előfutamaiban a nagy esélyesek, a norvég Karsten Warholm és az amerikai Rai Benjamin imponáló futásokkal késztették tapsra a publikumot, a legnagyobb ováció azonban a hazai Clement Ducos-nak jutott, aki futamában Warholm mögött egyéni csúccsal ért célba (47.69 mp) és jutott tovább.

A rúdugróviadal 4,20 méteres magasságon kezdődött. Klekner elsőre a fellendülésnél lesodorta a lécet, másodikra viszont könnyedén átlendült felette. Következett a 4,40, melyen a magyar atléta első kísérlete kissé darabosnak tűnt, nem volt olyan dinamikus a kiszúrása, mint korábban, és leverte a lécet. Klekner minden kísérlete után kiment a lelátóhoz, hogy megbeszélje a tennivalókat edzőjével, Molnár Krisztinával, és a jó tanácsok ezúttal is hatottak, ugyanis a második próbálkozása nagyon szépre sikerült, és könnyedén jutott át a léc felett.

Az újabb emelés után 4,55 méter volt a magasság, amelyen a mezőnyből még 26-an versenyben voltak. Klekner Hanga az addigiakhoz hasonlóan elsőre leverte a lécet, ezúttal viszont másodikra nem tudott javítani, harmadikra pedig a lendítés után nem is ugrott rá a lécre, így kiesett, és a 25. helyen végzett.

Közben a mezőnyből váratlanul sokaknak gyűlt meg a bajuk a 4,55-tel, melyet végül csupán 11-en teljesítettek, így a szabályok szerint a mögöttük holtversenyben 12. ugrók is bejutottak a fináléba, amelyben így 20-an szerepelnek majd, s amelyről így Klekner azzal maradt le, hogy a 4,20-on és a 4,40-en is hibázott.

Az ugrók versenye közben a férfi 400-asok vigaszági futamait is megrendezték. A harmadik futam hármas pályáján kapott helyet a magyar csúcstartó Molnár Attila, aki vasárnap az előfutamában hatodik lett. A párizsi játékokra bevezetett vigaszágas rendszerrel szemben az FTC sprintere már vasárnap megfogalmazta kritikáját, mondván, nem fair, hogy a vigaszágra kerülteknek továbbjutás esetén eggyel többet kell futniuk más elődöntős vetélytársaiknál, ráadásul taktikázásra ad lehetőséget sokaknak, így van, aki az előfutamban rápihen a vigaszágra, míg más mindent kiad magából az első futásra, és ha nem jut tovább, sokkal fáradtabban áll oda a vigaszági folytatásra.

Molnár Attilának is véget ért az olimpia

Molnár vasárnap kifutotta magát, és 45.24 másodperccel hatodik lett a futamában, viszont azt ígérte, hogy hétfőn is mindent megtesz az elődöntőbe jutásért.

MOLNÁR Attila
Molnár Attila (j) és a dél-afrikai Nene Zakithi a férfi 400 méteres síkfutás vigaszágában
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A vigaszág kiírása szerint az elődöntőhöz meg kellett nyerni a futamot, vagy a négy futam alapján a két további legjobb idő egyikét kellett elérni. Az már az első futam rajtjánál látható volt, hogy a vigaszági rendszerrel a férfi 400-asoknál sok futó nem tudott mit kezdeni. A nyitófutamban négyen nem álltak rajthoz, majd a másodikból ketten hiányoztak.

Molnár futamában a rajtlistán szereplő hat sprinter közül csak négyen indultak, ami növelte a magyar klasszis esélyeit a futamgyőzelemre, ugyanakkor erre nem volt ezúttal esélye. Az FTC klasszisa sokáig nagyon jó ritmusban futott, és a felső kanyarban szépen felfutott riválisaira, a célegyenesben azonban nem volt meg már a szükséges sebessége, és végül 45.45 mp-es eredménnyel a harmadik helyen ért célba.

Ekkor Molnár Attila még reménykedhetett a továbbjutásban, mert az övé volt a második legjobb idő, de a zárófutamban végül a második és a harmadik is jobb lett nála, így véget ért számára az olimpia.

Takács Boglárka nem jutott elődöntőbe 200 méteren

Takács Boglárka javított vasárnapi idején és vigaszági futamában második lett, ám így sem jutott elődöntőbe női 200 méteren a párizsi olimpia hétfői versenynapján.

A BHSE magyar országos csúcstartója a második vigaszági futam nyolcas pályáján kiválóan futott, és 23.05 másodperccel lett második. Ebből a körből csak a futamgyőztesek és a további két legjobb idő birtokosa lép az esti elődöntőbe, Takács idejénél pedig az első futamban a második és a harmadik is kevéssel jobb volt, így már ekkor biztossá vált búcsúja.

TAKÁCS Boglárka
Takács Boglárka a női 200 méteres síkfutás vigaszágában
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás:  MTI

Németh Roland tanítványa ezzel befejezte szereplését Párizsban, ahol 100-on az előfutamból 11.10 másodperces országos rekorddal jutott elődöntőbe, ott pedig hetedik lett a futamában. Vasárnap 200-on 23.16 mp-cel lett hatodik az előfutamban, s ezen az időn a vigaszágon több mint egy tizedet javított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!