Közélet

2016.01.23. 12:47

Ötből hárman felmondtak, ketten nyugdíjba mennek

A véletlen két szükségszerűség nem szükségszerű találkozása. Legalábbis az ismert mondás szerint. Az viszont biztos, hogy a kisbéri Wass Albert Művelődési Ház és Könyvtár régi munkatársai közül csak a takarítónők maradnak, a többiek nyugdíjba mennek, illetve többségük váratlanul felmondott.

P.P.

 Az már régebb óta ismeretes, hogy az intézmény igazgatója, Puskás Teréz az idén nyugdíjba vonul, és a könyvtárban dolgozó Kállai Istvánné is. Rajtuk kívül hárman dolgoztak szakmai vonalon. Közülük Hornug Anita jelentette be elsőként, január 12-én, hogy három évnyi közös munka után távozni kíván, mert tudomást szerzett arról, hogy móri lakóhelyéhez jóval közelebb lévő Bodajkon is dolgozhatna. Miután megállapodott az ottani jegyzővel és polgármesterrel a pontos feladatköréről, a kisbérinél magasabb fizetéséről, beadta felmondását.



Ezt követően a művelődési ház elsőszámú vezetője, Anita feladatkörét szétosztotta a többiek között, és új munkaköri leírást készített Szabó András részére is. Ő csaknem öt éve került a könyvtárba azt követően, hogy tanult az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is, majd Szegeden lett diplomás könyvtáros.

A Császárról Kisbérre ingázó fiatalember Hornug Anita után január 15-én, pénteken mondott fel. Tőle is megkérdeztük: miért? Először röviden csak annyit mondott, hogy „Így alakultak a dolgok. Munkahelyi és magánéleti okai egyaránt vannak.” Arról is faggattuk, hogy hosszabb ideje készült-e erre a döntésre vagy hirtelen jött az ötlet? Válasza így szólt: „Erre nem válaszolok.”

A következő kérdés: „Tudja, hogy hova megy?” Némi gondolkodás után így felelt: „Még nem. Lehet, hogy a hobbimból fogok megélni. Szeretek ugyanis méhészkedni, jelenleg 35 méhcsaládom van, de ennek többszöröse is lehet.” Aztán még annyit mondott, hogy Anitához hasonlóan ő is január 30-ig fog itt dolgozni, egyetlen nappal sem tovább.

A még váratlanabb meglepetést Szabó Hédi okozta, aki nem rokona Szabó Andrásnak. Hármójuk közül ő dolgozott a kultúra helyi fellegvárában legrégebb óta, hiszen 2002 július elsején került a könyvtárba. Később egyre több művelődésszervezési feladatot bíztak rá, és bár hivatalosan nem kapta meg a helyettesi kinevezését, mindenki őt tekintette az igazgató jobbkezének. Sokan gondolták azt, hogy ő lesz az utóda. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem válik azzá, mert Anita és András után e hét első napján, 18-án ő is felmondott. Döntésének okairól nem nyilatkozott.

Napokon belül megoldja ezt az ügyet
A derült égből villámcsapásként kialakult helyzet úgy hiányzott nyugdíjba vonulása előtt Puskás Teréz igazgató asszonynak, mint hátára a púp. Ezzel a hasonlattal élt, majd elmondta, hogy az új esztendő első napján kezdte meg nyolc hónapos felmentési idejének kitöltését, ami azt jelenti, hogy április 30-ig még teljes jogkörben dolgozik, és csak utána mentik fel a munkavégzés alól. Addigra viszont, május elsejétől – a pályázatok elbírálása után – kinevezik az utódát. Hangsúlyozta, hogy ezt a kényes ügyet viszont nem akkorra, hanem napokon belül megoldja. Sajnálja, hogy fiatal munkatársai váratlanul, szinte egyidőben távoznak, ám a közeledő vészhelyzet miatt élni fog azzal a jogával, hogy ha kell, akkor pályáztatás nélkül vegyen fel új kollégákat. Az első már február elsején munkába áll. Csak annyit mondott róla, hogy ő olyan szakképzett művelődésszervező-könyvtáros lesz, akinek van gyakorlata, és a kisbéri járás területén él. Utalt arra, hogy több helyen meghirdette már az állásokat, és a jelentkezők közül legkésőbb február végéig kiválogatják a legjobbakat, hogy március elsejétől már dolgozhassanak. Végül úgy fogalmazott, hogy amíg ő a helyén lesz, addig nem kerül lakat az intézmény egyik ajtajára sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!