Közélet

2014.07.20. 07:43

Zamárdi, esőre hangolt ritmusban

Az idén is óriási meglepetést szerzett fesztiválozóinak a Balatonsound. Európa egyik legfontosabb fesztiválján most inkább az időjárás viszontagságai, mintsem a fellépők névsora került fókuszba.

Wágner Zs.

Két tagmondatban összefoglalható a nyolcadik MasterCard Balatonsound: dacára annak, hogy a fesztivál ideje alatt még soha ennyi eső nem esett, ennyi látogató sem lépte át a zamárdi partszakasz "küszöbét". Ugyan az elektronikus zenei fesztivál első és utolsó napja is viharos nyomokat hagyott, a többség úgy gondolta: ha fesztivál, akkor legyen fesztivál.
Az újságíró úgy látta, van annak némi pikantériája, amikor a fesztiválkártyát feltöltő bódénál – amelynek oldalán a szerezz magadnak egyedülálló fesztiválélményt olvasható – gumicsizmában és térdig sárosan ácsorognak a szabadstrandon bulizni vágyó tömeg.

Az a kép is megért egy kattintást, amikor esőkabátba bújt fiatalok őrjöngtek a színpadok előtt, vagy éppen földön csúszva-mászva készültek a selfiek.
Európa egyik legfontosabb fesztiváljaként emlegetett rendezvényre özönlöttek az elektronikus zene kedvelői. A fesztivál honlapján az olvasható, hogy hétfő hajnalban még 145 ezren tomboltak itt.
Az idei trendet az „állatbőrbe” öltözött külföldiek adták. Tigrisnek és medvének álcázott hollandok és belgák csápoltak, és az sem volt ritka látvány, hogy többen pózoltak egy belga srác mellett, akinek pólóra illesztett szőrme csibe ékeskedett a vállán.

A szervezők újdonságról is gondoskodtak! A tisztább, egészségesebb környezetre való nevelés, vagyis a zöldek hozzáállása lehorgonyzott a Balaton déli partján. Ugyanis a fesztiválkártya mellé – az idén először – egy becsomagolt szemeteszsák is járt. Értékét (500 forintot) előre levonták a plasztikról, de ha üres poharakkal töltöttük azt meg, visszakaptuk a pénzt is.
A kempingek egy külső területre költöztek, így a szabadstrand egészét elfoglalhatta a fesztivál, amely minden eddiginél látványosabb elemekkel gazdagodott. A több design-díjat is besöprő, egyedi Nagyszínpad mellett gigantikus virágok és más látványosságok épültek, a Balaton vízére pedig egy húszméteres Balatonsound felirat került, ahonnan a közönség bizony több ezer fotót posztolt a közösségi felületekre.

De megjelent a BS konkurenciája is egy kisebb kocsma „személyében”. A fesztivál bejárata előtti hosszú sétányról egy oldalra mutató nyíl jelezte az új sound helyét. Persze senki sem cserélte a már megszokott több kilométeres partit egy körbekerített kiskertre és a rádióból bömbölő tuc-tucra.
Világsztárok egész sora vonult fel a Sound négy hatalmas és tucatnyi kisebb helyszínén. David Guetta sokadszorra is teltházat vonzott a küzdőtérre, de Martin Garrix, a Disclosure, a Rudimental, Wiz Khalifa, Alesso, vagy éppen Richie Hawtin is emlékezetes show-val érkezett. Armin van Buuren vasárnap esti koncertje a labdarúgó VB döntő hosszabbításának kezdetekor ért véget, így a több tízezres közönség a nagyszínpad küzdőterén lévő hatalmas kivetítőkön követhette az bajnokavatás előtti utolsó pillanatokat.

A fesztivál pénteki napján megyénk egyik lemezlovasa, a tatai születésű Baksa Zsolt is megtáncoltatta a nagyérdeműt. Max Demand, a Telekom teraszon mutatta meg először mire képes a korongokkal. House és tech house szettel érkezett, ami elmondása szerint osztatlan sikert aratott. Mindhiába annak, hogy szakadatlan esett az eső, panaszra semmi oka nem volt. A fellépés minden egyes pillanatát rögzítette telefonjával és visszapörgetve a felvételt látta csak igazán mennyire tömve volt a terasz jókedvű fiatalokkal. A fiatalember nemrég érkezett haza Ibizáról, pár nappal a balatonparti fesztivál után pedig már Szerbiában, az Exit fesztiválon zenélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!