Hírek

2012.02.07. 16:33

Új alapokról az erős Magyarország a cél

Az erős Magyarország megteremtésének érdekében Orbán Viktor bárkivel kész együttműködni, aki segít. A miniszterelnök évértékelőjében határozottan kiállt az egykulcsos adó mellett.

MTI

Egy évvel ezelőtt is tudták, a 2011-es év izgalmas lesz, de azt kevesen gondolták, mi minden vár ránk – kezdte 14. évértékelő beszédét Orbán Viktor kedden a Millenárison. Tisztán látszott, az uniós elnökség kezdete előtt is, hogy Európa a kommunizmus bukása utáni legnehezebb éve elé néz; az események minden előrejelzést felülmúltak – fogalmazott a miniszterelnök. Egy év alatt az unióban 13 kormány bukott meg, és a szomszédjaink közül is 4 országban kényszerült távozni a kormányzat. A mai napig reális veszély, hogy a gazdasági folyamatok Európában a visszaesés, zsugorodás, a recesszió irányába fordulnak. Orbán Viktor szerint a zátonyra futott olasz tengerjáró hajó kapitányához hasonlóan viselkedtek azok, akik nyolc év alatt zátonyra futtatták Magyarországot: elsőként hagyták el a fedélzetet, és nem érdekelte őket, mi lesz az emberekkel. Aláhúzta ugyanakkor, hogy: a kormányváltáskor tudták, hogy nyolc év hibáit és mulasztásait nem lehet majd néhány hónap alatt jóvá tenni.

A kormányfő a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontár és Devecser újjáépítését, az ott élők eltökéltségét állította példaként mindenki elé. Mint mondta, ezek az emberek többet szenvedtek, mint az euróválság áldozatai, de képesek voltak újrakezdeni. "Félni csak a félelemtől kell, ha legyőztük a félelmünket, szabad az út" - jelentette ki.

   
Új alapokon az ország

Magyarország új alapokon áll, ez visszavonhatatlan tény - fogalmazott az évértékelő beszédében a miniszterelnök, hozzátéve, hogy jöjjön bárhonnan, mindenkivel együttműködik, aki segít, vagy legalább nem gátolja, hogy elérjék a célt, az erős Magyarországot, de a legkeményebben harcolni fog minden olyan politikával és törekvéssel szemben, ami vissza akarja hozni azt a rendszert és azokat a módszereket, amelyek legyengítették és válságba sodorták az országot.
   
A miniszterelnök elismerte, hogy nem volt élete legelegánsabb lépése, ahogy ellentmondást nem tűrően kivetették a bankadót, a válságadót, majd a végtörlesztést. Nem volt azonban vesztegetni való időnk, az ország talpon maradása érdekében meg kellett tenni - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő ezután egyértelműen kiállt az egykulcsos adórendszer mellett. Azt mondta: aki azt hiszi, hogy a magasabb adókulcs a gazdagokat adóztatja, az aligha ismeri a magyar valóságot. A gazdagok ugyanis mindig megtalálják a módját, hogy kivonják magukat az adó alól, és azt valójában végül mindig a középosztállyal fizettetik meg. Ezért a középosztály védelme csak az arányos, egykulcsos adórendszerrel valósítható meg – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy az új adórendszerre csak 2013-ra "tudunk teljes fordulatszámmal átállni". Ha ez megtörténik, a szerényebb jövedelműek zsebében is több marad majd - ígérte a miniszterelnök.

Orbán Viktor  kijelentette, hogy a nemzetközi tárgyalásokon is megvédi azt a kormányzati intézkedést, amely lehetővé tette, hogy azok a nők, akik negyven évet ledolgoztak, életkortól függetlenül elmehetnek nyugdíjba.
A kormány kísérlet tesz arra, hogy a középosztály és nyugdíjasok érdekét is egyesítsék. Kérte, hogy a nyugdíjasok támogassák a középosztályt munkához és tisztességes bérhez juttató gazdaságpolitikát, a középosztályt pedig arra kérte, tekintse természetes szövetségesének az öregségi nyugdíjba vonult idős embereket. 



Alaptörvény

A miniszterelnök úgy véli, hogy azok kifogásolják az új alaptörvényt, akik itthon és külföldön Magyarország folyamatos eladósításában voltak érdekeltek, ebből húztak anyagi és politikai hasznot. Beszédében külön részt szentelt annak, hogy kifejtse, a január elsejétől hatályos új alkotmány előírja az adósság csökkentését és a költségvetési egyensúly megőrzését, meggátolva, hogy felelőtlen kormányzatok újabb nemzedékek jövőjét dobják zálogba.A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, nincs, amiben elszántabb lenne, mint hogy felelősen gazdálkodjanak az ország pénzével. Ezzel kapcsolatban közölte: az ország az európai uniós tagsága óta először tudta 3 százalék alá vinni a költségvetési hiányt, ami azért is lényeges, mert 2,8 százalékos hiány alatt az államadósság már "automatikusan csökken".

A kormányfő szerint aki Magyarország csődjéről beszél, aki azt mondja, az ország elbukik a megújulásért vívott küzdelemben, az nem tudja, mit beszél, nem ismeri az országot, nem ismeri a magyar embereket. Orbán Viktor hangsúlyozta: mindig lesznek barátai Magyarországnak, akik meg- és felszólalnak mellettünk, mint például a litvánok és a lengyelek.


Az elszámoltatásról

Orbán Viktor keddi, 14. évértékelő beszédében azt mondta, ha most akkora lenne Magyarország adósságállománya, mint 2002-ben, akkor "mi adnánk kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak", és azon kellene vitatkozni, hány új kórház és gyár épüljön. A szocialisták azonban visszanyomták az országot egy "adósságketrecbe", ezt pedig nehéz lesz megbocsátani - tette hozzá. A szocialista kormányok mindent eltüntettek, ami sűrűbb a levegőnél - fogalmazott a kormányfő, hozzáfűzve, hogy ilyen előzmények után az alapos elszámoltatás a legkevesebb, amit elvárhatnak az emberek a jelenlegi kabinettől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!