Közélet

2011.07.11. 09:19

Újabb földrengés volt Oroszlányban!

Hétfő reggel enyhe földmozgásra figyelhettünk fel Oroszlányon és környékén. A Richter-skála szerinti 3,7 erősségű rengést észleltek.

Kemma.hu

Hétfő reggel nyolc óra után pár perccel 3,7 erességű földmozgást észleltek a szeizmológusok Oroszlányon és környékén.

A földrengés 5 km-es mélységben, Oroszlánytól 7 km-re, Székesfehérvártól 30 km-re alakult ki reggel 08:05 órakor. Az automata mérőállomások adatai szerint a földmozgás a Richter-skálán 3.5 - 3.7-es magnitúdójú volt, ami hazánkban közepes erősségűnek értékelhető.

A földrengést az épületekben lehetett érezni, egyelőre nincs információ arról, hogy károk keletkeztek-e.

A hétfői földmozgásról még több érdekességet olvashat a 24 Óra keddi számában.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki - írja a foldrenges.hu.

Szűkebb hazánkban legutóbb január 29-én volt egy 4,7-es erősségű földrengés ugyancsak az oroszlányi térségben. Akkor több kémény megrongálódott, falak repedtek meg.

Néhány nappal a nagyobb pusztítást végző földmozgások előtt Bábolna térségében is megmozdult a föld.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!