Közélet

2010.05.14. 16:43

Sólyom-Vona szópárbaj mellényről, beszédről

Sólyom László köztársasági elnök szerint a gárdamellényben képviselői esküt tevő Vona Gábor hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az Országgyűlésben. A Jobbik elnöke szerint Sólyom úgy viselkedett, mint egy bizonyítványt osztó osztályfőnök.

kemma.hu/VG.hu

Ahogy arról a Kemma.hu is beszámolt, pénteken délután a képviselők eskütételével megalakult a rendszerváltás utáni hatodik Országgyűlés. Vona Gábor, a Jobbik elnöke már korábban bejelentette, hogy gárdista egyenruhában jelenik meg az alakuló ülésen, aztán arról volt szó, hogy fekete mellényben és fehér ingben érkezik majd. Végül elöl árpádsávos címert, a hátán oroszlánt ábrázoló mellényben mondta el képviselői esküjét. Ezt már Sólyom László köztársasági elnök sem hagyta szó nélkül, s közleményt adott ki.

 

"Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestől a múlthoz sorolja őt. Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte." - áll a köztársasági elnök által kiadott közleményben.

Vona Gábor azonban nem érzi jogszabálysértésnek cselekedetét. A Jobbik elnök-frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: ha ez mégis jogszabálysértés lenne, akkor állampolgári engedetlenségnek fogja fel és vállalja az azzal járó következményeket. Azzal indokolta, hogy csak a képviselői eskü alatt vette le zakóját, hogy úgy érezte, az az a pillanat, amikor a legjobban tudja kifejezni szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött". Közölte, hogy nem csak az előző kormány, de a "jövő kormány irányába is kifejezem abbéli szándékomat, hogy ezeknek az embereknek a jogait nem csorbítani kellene".

Az államfő beszédével összefüggésben Vona Gábor úgy fogalmazott: a köztársasági elnök beszédét kirekesztőnek tartja. "Úgy érzem, hogy Sólyom László ezzel a beszéddel 855 ezer magyar állampolgárt alázott meg, és tett bizonyos értelemben közvetve másodrendű állampolgárrá" - mondta. "Kicsit úgy viselkedett a köztársasági elnök úr, mint amikor bizonyítványt oszt az osztályfőnök. Ez méltatlan volt a köztársasági elnöki tisztséghez, és szerintem Sólyom László politikai pályafutásának mélypontja volt" - értékelte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!