Közélet

2013.08.08. 14:15

Pintér Sándor büntetné a hamis segélyhívásokat

Szeptember elsejétől szabálysértésnek számítanak a segélyhívó számokra érkező hamis bejelentések. A rendőrség ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki - közölte a belügyminiszter Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján.

MTI/kemma.hu

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pintér Sándor a tatabányai főkapitányságon
[/caption]Jövő évtől kezdődően – több európai uniós országhoz hasonlóan – hazánkban is bevezetik a 112-es hívószám alá tartozó Egységes Segélyhívó Rendszert (ESR-112), amely miskolci és szombathelyi központtal jön létre. 2014-től ide érkezik majd minden hívás, és ez elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök, a katasztrófavédelem és a mentők megfelelő egységei induljak el egy-egy eseményhez.

Az eddigi tapasztalatok összegzése miatt – amiben Komárom-Esztergom megye is érintett – látogatott Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a megyei rendőr-főkapitányságra, aki Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly országos rendőrkapitány kíséretében tájékoztatta a sajtó munkatársait a feladat aktuális állásáról.

A belügyminiszter elmondta: nyolcszáz munkatársat vettek fel a központok kezelésére, képzésük jelenleg is folyik. Felkészítésükhöz felhasználják a Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében szerzett tapasztalatokat, illetve a gyakorlati alkalmazás során felmerült igényeket beépítik a rendszer végleges változatába.

Pintér Sándor elmondta: a rendszer várhatóan jövő évben már "szolgálatba áll", és egyetlen hívás elég lesz ahhoz, hogy a rendőrök, a katasztrófavédelem és a mentők megfelelő egységei induljak el egy-egy eseményhez.

A belügyminiszter újságírói kérdésre közölte: obszcén felhívásokra nem reagálnak, de egy bombabejelentés kapcsán a rendőrség elvégzi a feladatát. "De egy bombával való hamis fenyegetés könnyen bűncselekmény lehet, és az elkövető számíthat rá, hogy bekopognak hozzá a rendőrök" - fogalmazott.

– Először Komárom-Esztergom megyéből szerzett számok bővítették a listát. Ezekből egyérelműen kiderül, hogy a tavaly decemberben útjára indított felmérés szerint 7522 telefonhívásból 3306 alkalommal obszcén, rosszindulatú telefonhívás érkezett. Az előző hónapban (júliusban) ez a szám 7865-re nőtt, amelynek csaknem 33 százalékáról elmondható, hogy téves – indokolta a belügyminiszter az egységesítés fontosságát.

– Nyolcszáz munkatársat vettünk fel, a képzésük jelen pillanatban is tart. Készítünk egy beszámolót, amelyben a négy megyét érintő tapasztalatokról számolunk be. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy az elmélet találkozzon a gyakorlattal – indokolta látogatását Pintér Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!