Közélet

2014.12.02. 08:10

Ónos eső: Dobogókő továbbra is megközelíthetetlen

Az áramellátás jelenleg biztosított a Dobogókő-Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek háromszögben, de a hétfőn bevezetett útlezárások továbbra is érvényben vannak.

kemma.hu

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken.

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában.
- Talán a legkomolyabb helyzet Dobogókő térségében alakult ki, ahol az áramellátás nagyvezetékei is megsérültek. Itt melegedőhelyet alakítottunk ki, aggregátorokat szállítottunk a helyszínre és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség erői házról házra járnak, hogy meggyőződjenek arról, senki nem maradt a fűtés nélküli lakásokban - mondta.

Hétfőn éjszaka Dobogókőn a kórházban, egy hospice intézményben, illetve két befogadó-melegedőhelyként kialakított szálláshelyen az elektromos ellátást aggregátorokkal biztosították. Pilisszentlélek település áramellátása teljes egészében aggregátorokkal történik. PIlisszentkereszten is két aggregátor biztosítja az áramellátást, a szolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.

Hétfőn több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat kellett bevezetni tegnap.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is életveszélyes a Dobogókőre való fel- és lejutás.
Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni. A Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek összekötő úton Pilisszentkereszt és a dobogókői elágazás, a 18-21 kilométer között, valamint a dobogókői bekötő úton a délelőtti óráktól teljes lezárás van érvényben. Az út megtisztításán a tűzoltóság nagy erőkkel dolgozik. A pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt számíthatnak még kedd reggel is teljes útzárra a közlekedők.

A Pilisi Parkerdő kedd reggeli tájékoztatása szerint a Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai a Dobogókő környéki utakon dolgoznak. Itt különösen kritikus a helyzet, hiszen a kidőlő fák az elektromos vezetékeket is leszakították, így a környéken problémás az áramellátás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!