Közélet

2012.01.13. 06:37

Minden, amit a Tatabánya Kártyáról tudni érdemes

Címkék#Tatabánya

A közgyűlés megszavazta a Tatabánya Kártya bevezetését és fizetős parkolási zónák kijelölését. A parkolás a kártyát kiváltóknak ingyenes lesz.

Kemma.hu

A plasztik lap azonban más előnyöket is jelenthet birtokosának. A városkártyához ugyanis sajátos kedvezményrendszer kapcsolódik majd. Húzószolgáltatásként a tervek a díjmentes parkolás mellett a Gyémánt Fürdőt, a Vértes Center és a Fő tér üzleteit és a Jászai Mari Színházat említik. Az elfogadóhelyeken 15-20 százalékos kedvezményt kaphatna az, aki Tatabánya Kártyáját felmutatva vásárol vagy vesz igénybe szolgáltatást. Az önkormányzat további partnerek bevonására is készül: várhatóan tömegsport egyesületek, klubok, fitnesztermek, iskolák, patikák, utazási irodák, éttermek, étkezdék, személyszállításban tevékenykedő cégek, vendéglátó- és szálláshelyek is csatlakoznak majd a kedvezményeket nyújtók táborába.

Az érintésmentes chipkártya tervezett éves díja 2950 forint lesz, megújítani ennél olcsóbban lehet majd. Egy kártyához egy gépkocsi ingyenes parkoltatása rendelhető, a jogos használatot egy rendszámokat tartalmazó központi adatbázisban ellenőrizheti majd a parkolásért felelős hatóság. A város térképére két fizető parkoló övezet kerül fel a tervek szerint. Az I. zóna a megyei könyvtártól a Közművelődés Házáig, a Szent Borbála térig tartana, a II. zóna pedig szinte egész Újvárost lefedné a régi buszvégállomástól az Ifjúmunkás útig. Az utóbbit több képviselő is túlzásnak tartotta a témát tárgyaló decemberi testületi-ülésen, így ennek körvonala várhatóan még alakulni fog a következő hónapok tervezési időszakában. Az önkormányzat célja a fizető parkoló zónák kijelölésével a város szívében állandósult parkolási problémák megoldása, a kártya bevezetésével pedig a tatabányai identitás erősítése mellett a helyi fogyasztás élénkítése, illetve a városi kis- és középvállalkozások támogatása.

Érintésmentes chipkártyaként minden Tatabánya Kártya egyedi azonosítóval rendelkezik majd. A plasztik lap méretei a bankkártyaszabvánnyal megegyezőek lesznek. A kártya nem láthatóan tartalmazza majd a chipet, ami nem igényel energiaforrást, az áram leolvasáskor indukálódik benne, így lesz képes adatokat felvenni és leadni a kártyaolvasó terminálra. A kártyára fénykép vagy akár vonalkód is kerülhet, ezek mind az azonosítás alternatívái. Ha a plasztik lapon fénykép is helyet kap, a chip maga csak az érvényesség ellenőrzésére szolgál, az azonosításhoz nem kell központi adatbázisban tárolt személyes adatokat lehívni.

Emellett egy ilyen kártya pontgyűjtésre is alkalmas lehet, mivel saját tárhellyel rendelkezik. A pontok bizonyos fokú kedvezményre jogosíthatnak vagy levásárolhatóak lehetnek. A fénykép pedig segít abban is, hogy a kártyát ne lehessen átruházni. A parkolással való összekapcsolás is ezeket külsőleg is megjelenő és rejtett lehetőségeket használja majd ki. A plasztik lap birtokában bárki ingyenesen válthatja ki a parkolási bérletet, autójára pedig matrica vagy más jelzés kerül, amivel a közterület-felügyelők megbizonyosodhatnak az ingyenesen igénybevett parkolás jogosságáról.

A plasztik lap nyújtotta lehetőségeket szerződött, kedvezményeket nyújtó szolgáltatónként és a város vonatkozásában is külön-külön kell majd kidolgozni. Az önkormányzat mindenesetre arra törekszik, hogy a Tatabánya Kártya minél több opciót rejtsen magában akkor is, ha ezek egy része nem azonnal áll majd a felhasználók rendelkezésére. Sok város jár elöl jó példával: van olyan település, ahol a közösségi közlekedésbe is bevonták a városkártyát, így téve népszerűbbé, kedvezményesebbé a buszozást az autóhasználattal szemben.

A kártya külsejéről ön is dönthet. Ismerje meg a lehetőségeket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!