Közélet

2013.04.16. 08:09

Megmentették a tatabányai mentőállomás kutyáját

A tatabányai mentőállomásra öt éve egy mosóporos dobozban érkezett Preston. Az életmentők megtarthatták az ebet, és amikor a kutya lebénult, sokan segítettek, hogy egy költséges műtéttel mihamarabb meggyógyulhasson.

Szűr A.

A kutya annak idején, kölyökként jobb helyre nem is kerülhetett volna: ott, ahol az életmentés az első, az ember legjobb barátjáért is mindent megtesznek, legyen szó akár a hétköznapokról, akár egy gerincsérv-műtét finanszírozásáról. Sőt, a fekete csahosnak már saját facebook-oldala is van.

- Jöjjön, kimegyünk a betegszobába - fogadott Bakó Ferenc mentőápoló. Saját kocsijában, az anyósülésen fogadott minket a nyakmerevítős vizslakeverék Preston. Még két hétig ez az ágy- vagy, talán pontosabb kifejezéssel élve, kocsinyugalom vár rá, mert gerincsérvvel műtötték.

Preston már a Gerecse 50-et is teljesítette

Az állomáson, miközben Preston épp egy-két katonányi szendvicset próbált szerezni, szóba került: kevés is elég a "hírességhez". Preston esetébe például az is elég volt, hogy bajban legyen az ember legjobb barátja. Viccesen azt is mondhatnánk, hogy Preston lett a város leghíresebb kutyája. Igaz, tegyük hozzá, nem is akármilyen ebről van szó: teljesítette már a Gerecse 50-et, lefutotta a maratont, felderítette a Pó-folyó környékét Itáliában és úszutt már a Wörthi-tóban is. Most még körülbelül két hét pihenés vár rá, aztán újra belevetheti magát a nagy kalandokba - hála azoknak, akik összefogtak a gyógyulása érdekében.

- Március végén mentünk sétálni, kiugrott a kocsiból, nyekkent egyet és úgy maradt - idézi fel „Preszti” kálváriájának kezdetét Bakó Ferenc, akitől azt is megtudjuk: Preston gyakorta tölti vele az egész napot a szabadban. Futkározik, úszkál, miközben kétlábú barátja dolgozik.

- A Vértes-Vet Kft.-hez, Fogarasi Tünde doktornőhöz vittük azonnal. Preston mozdulni se tudott, huszonnyolcadikára teljesen lebénult. Több napon át kemény szteoridkúrát kapott, aztán felkerültünk az Állatorvosi Egyetemre, ahol Diószegi Zoltánt ismerte Fogarasi doktornő. Mellettük még mindenképp meg szeretnénk köszönni a segítséget Fridél Zoltánnal, Borbáth Jonitának, Mészáros Bertalannak. Budapesten kiderült, hogy nem wobbler-szindrómája van Prestonnal, hanem gerincsérve. Három lehetőség volt. Vagy elaltatják, vagy béna marad, vagy megműtik. De egy olyan helyen, ahol az életmentés a fő, nem is számolhattunk a halállal. Egyértelmű volt, hogy a műtétet választjuk - folytatta Preston történetét Bakó Ferenc, akit anno maga az eb választott ki.

Azóta is nagyon kötődik hozzá, de bármelyik kolléga arcára képes mosolyt csalni. Szófogadó eb, nem csavarog, nem zavarog.
A mentőállomás kutyája nem pusztán pajkos, de erős is: egy nappal a műtét után már sétált egy picit, két nap fővárosi megfigyelés után pedig haza is jöhetett. Néhány napig még otthon lábadozott, de most már az állomáson pihenget. Sétálnia, mozognia még csak keveset lehet, s noha még vannak rosszabb napjai, már lelkesen csóválja a farkát, ha valakinél ételt, jó szót szimatol.

Preston fent van a facebookon is. A népszerű közösségi portálon is beindult a segítségkérés, amely hatásosnak is bizonyult. Idegenek kopogtattak a mentőállomáson, borítékot átadva a kollégáknak, de hoztak tápot, vitamint is neki.

- Mindenkit meglepett ez a példátlan összefogás. A műtét mintegy százezer forintba került, és ez bizony nem kevés pénz. Gyűjtöttek a megye és az ország többi mentőállomásán, a tatabányai kórházi dolgozók között, a buszsofőrök, a taxisok, a rendőrök is segítettek, tatai cégvezető is támogatta Preston gyógyulását, ahogy a tatabányai kollégák is - tette hozzá a mentőápoló.

Sokaknak köszönik a segítséget a mentőállomás dolgozói

A mentőszolgálat munkatársai Preston nevében köszönik a segítséget mindazoknak, akik segítettek, hogy mihamarabb lábra álhasson az eb.

Andrea Forisek Petrőcz Rita, dr. Nagy Lajos, dr. Torma Gábor, Safranek L., Kapros Andrea Tünde, Bálint László, Mocsai Zsolt, Jurida Sándor, Havasi Józsefné, Vida László,Zoltán Bölkei, Albert Jenő és könyvelője, László Vincze, Ries Györgyi, Fiderman Tamás , Rozovits Zoltán, Hegedűsné Sz. Dóra, Hajdú Zoltánné, Gyimesi Ibolya, Tunyogi András, Keresztes Attila,László Balaskó, Ilku Gábor, Karap János, Matusek Adrienn, Cseh Sándor, Szilágyi Lajos, Antal Rozália, Gyarmati Levente, Kovács Zoltán, Varga Gábor, Adrienn Csehné Csikós, Révai Katalin, Pongrácz Alexandra, Köles Zsanett, Máté Balázs, Pataki Péter, Hadabás Linda, aTakács család, dr. Francis Sammer, Jámbor Zoltán, Szűcs Gyula, Vivi, Tomayer Zoltánné, Kishonti Ervin, Vermes Tamás, Babits Zsuzsanna, Gyaraki Beatrix és Bernadett, Galgóczi Tamás, Ujhelyi Józsefné, Galgóczi Anna, Ujhelyi Tamás és neje, Gallai Gábor, Molnár Petya, Csapó Laci, Mókusék, Hajnal Elek, Dobsa Attila, Paál Moncsi, Beró András, Bakó Ferenc és Vedrédi Imre mellett sokan név nélkül adományoztak pénzt vagy épp tápot, vitaminokat a mentőállomás lebénult kutyájának.

Andrea Forisek Petrőcz Rita, dr. Nagy Lajos, dr. Torma Gábor, Safranek L., Kapros Andrea Tünde, Bálint László, Mocsai Zsolt, Jurida Sándor, Havasi Józsefné, Vida László,Zoltán Bölkei, Albert Jenő és könyvelője, László Vincze, Ries Györgyi, Fiderman Tamás , Rozovits Zoltán, Hegedűsné Sz. Dóra, Hajdú Zoltánné, Gyimesi Ibolya, Tunyogi András, Keresztes Attila,László Balaskó, Ilku Gábor, Karap János, Matusek Adrienn, Cseh Sándor, Szilágyi Lajos, Antal Rozália, Gyarmati Levente, Kovács Zoltán, Varga Gábor, Adrienn Csehné Csikós, Révai Katalin, Pongrácz Alexandra, Köles Zsanett, Máté Balázs, Pataki Péter, Hadabás Linda, aTakács család, dr. Francis Sammer, Jámbor Zoltán, Szűcs Gyula, Vivi, Tomayer Zoltánné, Kishonti Ervin, Vermes Tamás, Babits Zsuzsanna, Gyaraki Beatrix és Bernadett, Galgóczi Tamás, Ujhelyi Józsefné, Galgóczi Anna, Ujhelyi Tamás és neje, Gallai Gábor, Molnár Petya, Csapó Laci, Mókusék, Hajnal Elek, Dobsa Attila, Paál Moncsi, Beró András, Bakó Ferenc és Vedrédi Imre mellett sokan név nélkül adományoztak pénzt vagy épp tápot, vitaminokat a mentőállomás lebénult kutyájának. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!