Hirdetés

9 órája

Adóoptimalizálási lehetőségek a fenntarthatósági jelentés kapcsán

A fenntarthatóság kérdése ma már nemcsak a környezetvédelmi szempontok miatt kerül a vállalati stratégiai döntések középpontjába, hanem gazdasági és pénzügyi előnyökkel is kecsegtet. Magyarországon a fenntarthatósági jelentés egyre nagyobb szerepet kap, mivel a vállalatok számára nemcsak átláthatóságot biztosít, hanem adózási szempontból is előnyös lehetőségeket kínál.

PR cikk

Forrás: gettyimages

Az adóoptimalizálás célja, hogy a vállalatok pénzügyi teljesítményét úgy javítsa, hogy közben kihasználja az elérhető adókedvezményeket és támogatásokat. Azonban, ha mindezt fenntarthatósági célokkal kapcsoljuk össze, hosszú távon nemcsak a környezeti, de a gazdasági fenntarthatóság is növelhető.

Zöld beruházások adókedvezményei

Magyarországon az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények egyre szélesebb körben elérhetők. Az ilyen típusú beruházások nemcsak a környezet megóvásához járulnak hozzá, hanem közvetlen pénzügyi előnyökkel is járhatnak a cégek számára. A társasági adóról szóló törvény 2019-től kezdődően biztosít adókedvezményeket azoknak a vállalatoknak, amelyek energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre. Ez lehet például egy új, energiatakarékos berendezés beszerzése vagy a megújuló energiaforrásokra történő átállás. Az ilyen beruházások után a cégek a társasági adóalapjuk csökkentésével komoly megtakarítást érhetnek el, miközben fenntartható működésüket is erősítik.

A fenntarthatósági jelentés elkészítése során ezek a zöld beruházások kiemelt szerepet kapnak, hiszen nemcsak a társadalmi felelősségvállalás szempontjából fontosak, hanem pénzügyi előnyöket is jelentenek. A vállalatok számára így nemcsak az adókedvezmények kihasználása válik elérhetővé, hanem a hosszú távú, fenntartható működés is megvalósul.

Környezetvédelmi adók és azok csökkentése

A környezetvédelmi termékdíjak Magyarországon jelentős hatással vannak a vállalati költségekre, különösen a gyártás és a logisztika területén. A cégek azonban csökkenthetik ezen díjakat, ha fenntarthatóbb megoldásokat vezetnek be a működésük során. Például a csomagolóanyagok újrahasznosítása vagy a hulladékkezelés optimalizálása révén jelentős megtakarításokat érhetnek el a környezetvédelmi termékdíjak terén.

Az elektromos járművek, illetve a megújuló energiaforrásokkal működő technológiák szintén csökkenthetik a környezeti terheket, és ezen keresztül a vállalatok számára járulékos pénzügyi előnyöket hozhatnak. Az elektromos járművek beszerzésével csökkenhet a cégautóadó, miközben a vállalat hozzájárul a környezet védelméhez is. Ezek az intézkedések nemcsak közvetlen adókedvezményeket hozhatnak, hanem erősítik a vállalat fenntarthatósági céljainak megvalósítását is.

Fenntartható beszállítói láncok

A fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet játszik a beszállítói láncok működtetésében is. Az ESG (Environmental, Social and Governance azaz környezeti, társadalmi és irányítási) kritériumok egyre inkább meghatározzák, hogy a vállalatok milyen beszállítókkal dolgoznak együtt. Ha a cégek fenntarthatóbb beszállítókat választanak, akkor nemcsak környezetvédelmi, hanem pénzügyi előnyökre is szert tehetnek.

A fenntarthatóbb működés kevesebb hulladékkal, kisebb energiafogyasztással jár, ami közvetlen hatással van a vállalat adózási gyakorlatára is. A kisebb környezeti terhelés csökkenti a környezetvédelmi adók mértékét, míg a fenntartható beszállítói láncok átláthatósága javítja a vállalat által készített fenntarthatósági jelentés minőségét.

Az adótanácsadási szolgáltatások szerepe

Az adótanácsadási szolgáltatások kiemelt szerepet játszanak abban, hogy a vállalatok sikeresen kihasználják a fenntarthatósággal kapcsolatos adókedvezményeket és egyéb lehetőségeket. Az adószakértők segíthetnek abban, hogy a vállalatok megtalálják azokat a jogszabályi réseket, amelyekkel maximalizálhatják adómegtakarításaikat, miközben fenntarthatósági céljaikat is elérik. Hozzáértő tervezéssel elérhető, hogy ezek a lehetőségek hatékonyan beépüljenek a vállalati működésbe, és a mindennapos folyamatok természetes részévé váljanak.

A fenntarthatósági jelentés és az adóoptimalizálás Magyarországon egyre inkább összefonódik. A vállalatok számára az ilyen jelentések nemcsak a társadalmi felelősségvállalás eszközei, hanem fontos pénzügyi stratégiák is lehetnek. Megbízható szakértők bevonásával, mint például az adótanácsadási szolgáltatások a Forvis Mazars-tól és a fenntarthatósági intézkedések helyes kombinálásával a vállalatok nemcsak adókedvezményekhez juthatnak, hanem hosszú távon is biztosíthatják fenntarthatóságukat és versenyképességüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában