Közélet

2014.05.29. 14:06

Larion még csak hétéves, de már most kőkemény

Az ácsi Mörk Patrik Larion nemrégiben a világ egyik legkeményebb akadályversenyén, a Spartan Race mezőnyében szerepelt. Az első osztályos kisfiú az "Ács legerősebb kisembere" címet is birtokolja.

H. D.

- Már a pocakomban ökölbe szorított kézzel integetett az ultrahangfelvételen - meséli az ácsi Mörk Patrik Larion büszke édesanyja, Fikner Margaréta kisfiáról, aki már egészen kicsi korában különleges erejével hívta fel magára a figyelmet Ácson, majd a környéken. A most első osztályos kisiskolás Larion az erős fizikai erőnlétet megkövetelő kedvteléseket szinte a járással együtt sajátította el. Egyévesen nem okozott gondot számára egy hatalmas dinnye cipelése, vagy egy közel négykilós virágedény megemelése, majd fél év múlva már az "Ács város legerősebb kisembere" cím birtokosa lett.

- Sosem noszogattuk, hogy emeljen, cipekedjen, erőlködjön. Ez valami belső késztetés volt számára, amiről nem lehetett lebeszélni - meséli az anyuka, aki úgy véli, az önként vállalt feladatokkal Larion ösztönösen birkózott meg.
A kisfiú különleges temperamentuma sokszor kiszámíthatatlan meglepetésekkel kápráztatja el környezetét. Édesanyja elbeszélése alapján, amikor hatéves óvodásként elszavalta a Nemzeti dalt az ácsi Bagoly-vár átadóján, a helyi városvezető is megjegyezte, hogy Larionból egyszer még nagy ember lesz.

- Nem kellett sokat várnunk, hogy az erőnléte kiteljesedjen. Nagy álma vált valóra a karate edzések megkezdésével és büszkeség töltötte el az első Shotokan-diploma megszerzésekor. A karatét a Komáromi Den Shin Dojóban, Filep Imre, akkor még hat danos mester szárnyai alatt kezdte a Tempo Karate Sportegyesületnél. A küzdősport szeretete máig jelen van kisfiam életében, hiszen újabban keményebb stílusra váltva a Gorin Dojo sportegyesületben bizonyít, az Ashihara karate fogásaiban, magyarázza az édesanya.

Mörk Patrik Larion az ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola 1/c osztályos tanulója, edzője Mosonyi József  fekete öves mester, kettlebell instruktor, katonai kiképző lett. A hatékonyabb fejlődési lehetőséget keresve találtak rá a stílus művelőire, köztük  az Ashihara magyarországi alapítójára, Hartyányi Attila  sensei nyugalmazott rendőrre, aki többszörös világ- és nemzetközi megmérettetések kiemelkedő alakja és a kisfiú egyik példaképe.

- Az edzések sokkal keményebb jellemet kívánnak. Számos versenyen elindul Larion, eredményeire nagyon büszkék vagyunk, hiszen ezek között arany, ezüst-, bronzérem és egy kuriózumnak tekinthető medál is van már. Larion nemrégiben a világ egyik legkeményebb akadályversenyén is szerepelt, ekkor az eplényi síaréna elképesztően agyagos és meredek pályáján feszegette saját határait. Ez a megmérettetés a Spartan Race, melyben 14 ország versenyzői indultak, hazánkban idén először. Az autógumik átugrásával nehezített pályán több méter magas a szintkülönbség. A rajt pillanatában máris füstbombákkal nehezítették a versenyzők útját, ami egy hatalmas meredek dombon való felfutással kezdődött. Ezt követően egy hosszú, sötét, átláthatatlan háló alatt küzdötte ki magát négykézláb mászva. Lefelé jövet a rendezők „tréfája” volt, hogy a lendülettel futó gyerekek szinte megállni nem tudtak az oldalirányban is lejtős és kanyargó szerpentinen, melynek vonalában fa palánkokat helyeztek el. Némelyiket átmászni kellett, máshol alatta bújtak át vagy éppen középen próbáltak kiutat találni - meséli Larion édesanyja a nehéz megmérettetés feladatainak sorát. 

A verseny leglátványosabb helyszíneinek egyike, a kifejezetten alacsonyra kifeszített köteleknél volt, ahol hason csúszva, a sárban dagonyázva kerestek kiutat a vakmerő gyerekek.

- A funkcionális edzéseket Larion számára egy győri cég finanszírozza, szponzorként. A kis vasgyúró sokat áldoz az eredményekért, hiszen a tanórák után rögtön a győri edzőterembe sietünk, és szinte valamennyi szabadideje edzéssel telik. Minden mást leszámítva Larion egy teljesen átlagos kisfiú, aki szeret játszani, legózni - magyarázza az anyuka.
Larion számára a távlati célok egyike a fekete öv. Egy másik igazán különleges vágya, hogy megtapasztalja az amerikai elnök körül forgó nyüzsgést.

Egy szponzorcég vitaminokkal segíti Lariont

A kis karatéka a spártai feladatok során olyan kiemelkedően teljesített, hogy erejére egy minőségi vitaminokat forgalmazó cég is felfigyelt: felkérték, hogy legyen junior vitaminjuk reklámarca. A család újabb büszkesége, hogy a kisfiúval nagy nyilvánosságot feltételező promóciót terveznek: logózott pólókkal, ruhákkal és temérdek vitaminnal látták el az egész családot. Larion - akit versenytársai csak Rickónak emlegetnek – nemrégiben egy újabb kivételes ajándékot kapott Diamond Tomi jóvoltából, hiszen saját intrónak örvendhet. larion bátran használhatja a „This is Sparta” legendás zenei változatát, ami meghatározhatja a versenyeken való szereplését. Az ácsi erős emberpalánta az iskolai szünetet szinte azonnal úszótáborral kezdi, majd június 21-én a Csehországi Klinovecben rendezendő Spartan Race újabb akadályai várják. A nyári aktív pihenés következő eseményét az országos Ashihara edzőtábor teljesíti ki számára.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!