Közélet

2010.07.07. 19:50

Ilyen bicskanyitogató stílusban rázzák le a munkakeresőket

Mit tehet a reménytelen álláskereső, amikor a telefonban közlik vele, hogy nem szimpatikus, vagy a hívott fél azt sem tudja, hogy állásajánlatot adott fel?

Tóth Ilona

Mintha kevesebb szó esne ma a munkanélküliekről. Pedig számuk nem csökken. Programok is segítik az átképzéseket. Az állás nélküliek kanosszát járnak egy-egy lehetőségért. Következzen néhány telefonbeszélgetés.

Várjon, megkérdezem...

- Jó napot kívánok! Az álláshirdetésről érdeklődnék.
- Melyikről?
- Hogyhogy melyikről? A ... országos napilapban olvastam.
- Mit?
- Adminisztrátort keres a kft.
- Igen, és?
- Uram, hirdetnek állást vagy nem?
- Várjon, megkérdezem.
Várok. És még mindig várok..., egy..., kettő..., három..., négy... perc. Na ne! Kikapcsolom a telefont.

Azt nem mondhatom meg...

- Jó napot kívánok, érdekelne az állás, amit hirdetnek. 
- Tessék kérdezni!
- Melyik településen van a munka?
- Ne haragudjon, azt nem mondhatom meg.
- Akkor nem tudok dönteni, hogy tovább kérdezzek-e.
- Sajnálom. Ha akarja, fölvesszük az adatait: név, lakcím, életkor, neme, anyja neve..., aztán értesítjük.
- Tessék mondani, miről? Nem is tudják ki vagyok, talán küldenék egy életrajzot.
- Az nem kell, arra nincs idő, megy a levél, maga meg eldönti, eljön-e a behívásra.
- Köszönöm, viszonthallásra.

Ön csak találgat

- Jó napot kívánok! A ... hirdetési lapban olvastam a munkalehetőségről, az érdekelne.
- Diplomásokat keresünk, nyelvtudás nem szükséges, jó kommunikációs készség kell, megbízhatóság. A munka a Dunántúlon van.
- Közelebbről, hol?
- Az egész Dunántúlon.
- Bocsánat, ez ügynöki munka?
- Nem kimondottan.
- Az mit jelent, hogy nem kimondottan?
- Erről telefonon nem adhatok felvilágosítást. Egyébként van autója?
- Ez nem szerepelt a feltételek között.
- De szükséges.
- Akkor ügynöki munka?
- Területi.
- Kimászkálós?
- Mi az, hogy kimászkálós?
- Valamit el kell adni, gondolom.
- Ön csak találgat. Küldjön életrajzot, majd válaszolunk.
- Köszönöm, viszonthallásra.

Maga nem szimpatikus nekem

- Jó napot kívánok! Az álláshirdetésre jelentkezem.
- Tessék mondani, kicsoda ön?
- Huszonkét éve dolgozom a szakmában, jól ismerem, de váltanom kell, mert a fővárosba költözöm, és ott szeretnék dolgozni.
- Hány éves?
- Miért fontos ez? Különben mondtam, huszonkét éve...
- Ne haragudjon, maga nem szimpatikus nekem, nem ismerem, miért bízzak magában?
- ...akkor máskor tessék odaírni a telefonszám után, hogy: csak ismerősöknek. Viszonthallásra.

Kilenc hívás, és az eredmény...

Kilenc próba-telefonálásból hárman adtak nesze semmi fogd meg jól választ, két telefonszám napokig "jelenleg nem kapcsolható", három szám tárcsázása után a vonal süket. Egy hölgy nagyon kedves volt, de a beszélgetésből derült ki, hogy a munkalehetőség az ország másik felén van. Elég sajátos a helyzet: a kereset nélküli vajmi keveset tud költeni a telefonálgatásokra, miből fizetné a számlát?

Mariannát megszólnák, hogy minek tanult

Marianna mondja: ennél már csak az a bosszantóbb, amikor sem igent (még hogy igent!) nem kapsz, de egy nemet sem képesek válaszolni, maradhatsz bizonytalanságban hetekig.

- Legutóbb a megyeszékhelyen egy szakbolt hirdetett, szakembert keresett. Életrajz, fénykép, boríték, posta..., a szokásos. Teltek a hetek, semmi... Mire ugyanaz az üzlet újra hirdetett. Azt nem tudom, kit kerestek: én fiatal vagyok, megfelelő a végzettségem, csináltam is, ha kicsit más formában... Akkor mi lehetett a baj? Legalább megírták volna, hogy csak a zöld szemű, vörös hajú, háromfülü emberek érdeklik őket, de így még beléjük sem lehet kötni, mert szóra, levélre sem méltattak. Így megy ez már két és fél éve - kesereg Marianna.

Tatabányához közeli településen él. Sokáig gondolkodik azon, elárulja-e a nevét, aztán úgy dönt, hogy nem.
- Tudja, még megszólnának a faluban: minek tanult a ...ék lánya, ha munkája sincs. Igaz, ezt kérdezem sokszor én is magamtól: minek a diplomám, ha nincs rám szükség?

A harmincéves Marianna pedagógus, készségtárgyból van diplomája. Tanítani nem kell, a művészvilágba, a reklámszakmába esélye sincs bejutni.

- Zárt kör, ismerős nélkül nem lehet - állapítja meg hosszas próbálkozással a háta mögött.
Adná már alább is. Marianna szerint tavaly sokkal több állást kínáltak, mint az idén. Tele volt az internet. Sokra nem ment vele, válaszokat nemigen kapott.
Mutatja a füzetkéjét.
2009: 63 levél, 48 e-mail, 68 000 forint telefonköltség.
2010: 49 levél, 40 e-mail, 9 000 forint telefonköltség.

Mindez főként a szülők pénzén. Otthon lakik, angol tudását tartja ébren, és marad a stressz, a hátha ma...

Felvételi, Vietnámról

Felvételi tesztre várnak mintegy ötvenen a művelődési ház folyosóján. Egy Tatabányán székelő cég hirdette, de még azt sem árulták el, melyik. Semmi különös, mondja az érettségizett, szakmájában elhelyezkedni nem tudó lány:

- Sima műveltségi tesztet irattak, csak azt tudnám, miért volt a nagy titkolózás, a segéd- cipelős munkához miért kell tudni Vietnám államformáját. A legjobb dolgozatot írta, győzködték, maradjon. Neki meg az lett gyanús, hogy a gyakorlottabbak a cég neve és a kínált munka hallatán sietve elmenekültek. "Nem, még egyszer nem" - méltatlankodtak a már ott próbát tevők.

Hát ez sem jött be. Nem először, másodszor, nem huszadszor...


Hétéves időszakot felölelő program
Soós Ferenctől, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ általános igazgatóhelyettesétől a Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) egyik tevékenységéről kértünk tájékoztatást.
* A program hétéves időszakot ölel fel, 2013-ig tart.
* 5 317 hátrányos helyzetű álláskereső valamint a gazdasági válság miatt 2008. szeptember 1. után állásukat elvesztő személyek bevonását tervezték a Közép-dunántúli régióban.
* A résztvevők legalább 80 százaléka (4 253 személy) sikeresen befejezheti személyre szabott, egyéni programját.
* 3 318 ember át- és továbbképzését tervezik.
* Legalább 1 574-en munkába állhatnak.
* A program megvalósítására 5 813 865 783 forint van.
* A résztvevők 18,27 százaléka (861-en) alacsony iskolai végzettségű,
* 21,73 százaléka (1024-en) 25 év alatti és/vagy pályakezdő fiatal,
* 12,27 százaléka (578-an) 50 év feletti,
* 5,52 százaléka (260-an) gyesről, gyedről, gyetről, ápolási díjról visszatérő,
* 3,42 százaléka (161-en) megváltozott munkaképességű,
* 38,79 százaléka (1 828-en) 2008. szeptember 1. után állását vesztő.
* Az egyéni programot sikeresen eddig 1 326-an fejezték be.
* A régióban 485-en helyezkedtek el, igaz, még kevés egyéni program zárult le, tartanak a támogatott foglalkoztatások, számos képzésünk folyamatban van.
 
 
Tanulhatnak, fizetést is kapnak
 
A munkaügyi központ képzéseiben eddig 2 560-an vettek, vesznek részt. A program résztvevői számára a képzési költséget száz százalékban támogatják, keresetpótló juttatásként a minimálbérrel megegyező összegű támogatást nyújtanak a képzés kezdetétől. A leggyakoribb képzések: élelmiszer- és vegyi áru eladó, vendéglátó eladó, szociális gondozó és ápoló, dajka, kisgyermekgondozó; könnyű- és nehézgépkezelő; C+E kategóriás gépjárművezetői, nyelvi és ECDL Start tanfolyamok.
A támogatott képzésben résztvevők száma 2560, a programba eddig bevontak 54,33 százaléka. A képzést sikeresen befejezők száma 1 063 (a tervezett 3 163 személy 33,61 százaléka).

Állástalanok a váróteremben
- Annyi esélyem van munkát találni, mint a békának hegedülni - mosolyog Mária, humorát látszólag még nem veszítve. Erejét, egészségét azonban egyre inkább. Ötvenkét éves, és kéthetente megy orvoshoz. Kikezdte szervezetét a reménytelenség.

- Jó helyem volt a cégnél, raktárban dolgoztam, megbecsültek. Jött a válság, a leépítés, azt mondták, a munkámat a Tibor veszi át. Fiatalember, jól bírja a melót. Én meg öregnek nyilváníttattam harminchárom év folyamatos munka után. A vejem is otthon van, a lányom fizetéséből nevelik a két kicsit. A doktor úr rendszeres vendége vagyok, látja, nem hagyom el magam.

Dr. Plavecz János tatabányai háziorvos jól ismeri a hasonló Máriákat:
- A tartósan munkanélkülieknél fennáll a veszély, ha nincs betegségük, majd lesz. A lelki betegségtől a test is megbetegedhet. A stressz okozta kialvatlanság, feszültség rongálja a munkát hiába kereső emberek szervezetét. A munkanélküliség nem orvosi probléma, annak a következménye marad a miénk. Az a minimum, hogy meghallgatom őket, jólesik már az is, ha kibeszélhetik magukat a hozzám fordulók. Gyógyszerrel tudok segíteni, illetve, ha indokolt, javasolom a szakrendelői ellátást. Naponta jönnek hozzám problémáikkal a munkanélküliségtől szenvedők, mondjuk a hatvan-nyolcvan beteg között mindig vannak ketten-hárman. És mi lehet azokkal, akik nem fordulnak orvoshoz? - kérdi Plavecz doktor.

Tíz éven belül egymillió munkahely

A 2010-es választási kampányban összefogottabb, koncentráltabb, fejlesztésközpontúbb közmunkaprogramot, tíz éven belül egymillió munkahelyet ígért Orbán Viktor Miskolcon. Úgy fogalmazott, addig nincs értelme vállalkozásfejlesztésről beszélni, amíg a "megtermelt áru eltűnik a földekről vagy a raktárépületekből", vagyis ellopják más ember munkájának gyümölcsét. Ezért a közbiztonság mihamarabbi helyreállítását is megígérte.

Orbán Viktor a közmunkaprogram átszervezéséről azt mondta: regionális és országos közmunkaprogramokat hirdetnek meg, az ebben résztvevőket "célzottan, a nemzetgazdasági érdeknek megfelelő munkára fogjuk kérni" - fogalmazott. Példaként az ár- és belvízvédelemben való részvételt, és a csatornázást említette.

- Sima műveltségi tesztet irattak, csak azt tudnám, miért volt a nagy titkolózás, a segéd- cipelős munkához miért kell tudni Vietnám államformáját. A legjobb dolgozatot írta, győzködték, maradjon. Neki meg az lett gyanús, hogy a gyakorlottabbak a cég neve és a kínált munka hallatán sietve elmenekültek. "Nem, még egyszer nem" - méltatlankodtak a már ott próbát tevők.

Hát ez sem jött be. Nem először, másodszor, nem huszadszor...

Tíz éven belül egymillió munkahely A 2010-es választási kampányban összefogottabb, koncentráltabb, fejlesztésközpontúbb közmunkaprogramot, tíz éven belül egymillió munkahelyet ígért Orbán Viktor Miskolcon. Úgy fogalmazott, addig nincs értelme vállalkozásfejlesztésről beszélni, amíg a "megtermelt áru eltűnik a földekről vagy a raktárépületekből", vagyis ellopják más ember munkájának gyümölcsét. Ezért a közbiztonság mihamarabbi helyreállítását is megígérte.

Orbán Viktor a közmunkaprogram átszervezéséről azt mondta: regionális és országos közmunkaprogramokat hirdetnek meg, az ebben résztvevőket "célzottan, a nemzetgazdasági érdeknek megfelelő munkára fogjuk kérni" - fogalmazott. Példaként az ár- és belvízvédelemben való részvételt, és a csatornázást említette.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!