Közélet

2013.06.04. 02:02

Friss infók a Dunáról - Kitelepítés is jöhet Komárom megyében

A komáromi rakparton tartott sajtótájékoztatón kiderült: körülbelül 200 ezer homokszákot raknak le a térségben. A kormánymegbízott szerint néhány település (Pilismarót, Neszmély, Dunaalmás) alacsonyabban fekvő területein kitelepítésre is szükség lehet.

kemma.hu

21:13 Esztergom-Tát térségében elrendelték a rendkívüli készültséget is. A katasztrófavédelmi irányítást átvették az integrált katasztrófavédelem kijelölt munkatársai. A polgári védelem parancsnoka minden településen a polgármester, aki ebben a helyzetben a képviselő-testület döntési körét is gyakorolhatja. A várható tetőzési árvízszint a Vízügy tájékoztatása szerint 8-8,1 méter lesz. Esztergomban a Prímás-szigeten a kedden megkezdődött a kitelepítés, és aki igényelte, azt a Kőrössy kollégiumban helyezték el. A szigeti intézmények vezetőit értesítették, 6.50 méteres vízszint felett megszűnik a közműellátás a területen. A lezárt területre kizárólag csak engedéllyel lehet belépni és behajtani.

Holnap reggel 6 órától lezárásra kerül a Kis-Duna sétány teljes hosszában, mivel a Vízügy munkatársai megkezdik a gátak magasítását és megerősítését. A rendkívüli készültség kihirdetésétől annak végéig a város teljes területére ingyenes parkolás rendeltek el annak érdekében, hogy a védekezésben résztvevő járművek és a lakók autói ne gátolják a munkálatokat. A forgalom elől elzárt a területeken tilos a parkolás, amit a rendőrség büntethet. Kérik a gépjárművel rendelkezőket, hogy a sikeres védekezés érdekében ezt tartsák szem előtt.

Az esztergomi térségbe a honvédségtől 100 katona érkezik, a tűzoltóság állománya 24 órás szolgálatot tart, a polgármesteri hivatalban szintén 24 órás telefonos és személyes ügyelet működik. Emellett egy vonalas ügyeleti szám is él mától a hivatalban: 33/542-092

Az önkéntesek szerdán 8 órától, -lehetőleg lapáttal,- munkára jelentkezhetnek a homokdeponálási helyeken: Árok utca, Poór Antal tér, József Attila tér, Mindszenthy tér, Molnár sor. A ivóvíz ellátás biztosított lesz, melynek minőségét a szakhatóság folyamatosan ellenőrzi.
A 11-es út Tát- Esztergom szakaszát lezárták.

21:11 Katasztrófavédelem munkatársai várják azok jelentkezését, akik a Duna komáromi, neszmélyi, táti illetve esztergomi szakaszán lévő árvízi védekezésben önkéntesként szeretnének részt venni.
Az önkéntes részvétel lehetőségéről és módjáról a Veszélyhelyzet-kezelési Központnál a 34/512-079-es telefonszámon lehet érdeklődni, adta hírül a kisbéri járási hivatal.

20:45 A vészhelyzet fokozódása miatt Tétényi Éva polgármester kedden délelőtt összehívta a a város Operatív Törzsét. Meghatározva a védelmi feladatokat, jelezte, hogy a folyó várhatóan nyolc méternél tetőzik a városnál, ami azt jelenti, hogy a Prímás-sziget biztos víz alá kerül, ezért az érintett területen kedden kikapcsolták az áramot és elzárják a vizet. A gyakorlóiskola csak a sportcsarnok felől közelíthető meg, a Zeneiskola a Szent Imrében tartja meg a bizonyítványosztást. A Helischer utcát lezárták, az árhullám levonulásáig a dzsámi és a kávézó zárva tart, a Kis-Duna sétányon június 7-9-re tervezett Comedium Corso utcaszínház és művészeti fesztivál elmarad. 

19:38 A Belügyminisztérium engedélyével az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén rendkívüli készültség az alábbi árvízvédelmi szakaszokon került elrendelésre:
Esztergomi árvízvédelmi szakasz
Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz

19:30 Kitekintő: Budapestről, a rakpartról kaptuk ezt a fotót: [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kondricz Zsófia fotója
[/caption]

18:00 Molnár Attila, Komárom polgármestere megköszönte azt a sok felajánlást és önzetlen segítséget, amit kaptak. Önkéntesek, a városban működő cégek, magánszemélyek, civil szervezetek, baráti közösségek segítik a védekezést. A komáromi több, mint 4,6 km hosszú védvonal megépítéséért emberfeletti munkát folytatnak jelenleg is a vízügyi hatóságok, a katasztrófavédelem és a honvédség erői is.

"A korábbi információktól eltérően a kérdés most már sajnos nem az, hogy elérjük-e a 2002-es eddigi legmagasabb vízállást (802 cm), hanem, hogy a folyó szintje mennyivel fogja meghaladni azt. Ahhoz, hogy a védvonal biztonságosan kiépíthető legyen több százezer homokzsák elhelyezésére van szükség. Ahhoz, hogy ezt az irdatlan mennyiségű homokzsákot a szakemberek ki tudják helyezni, valamennyiünk munkájára szükség van. A Duna várhatóan szombat délután fog tetőzni, soha nem látott és mért rekord magassággal." - írja a város honlapján.

16:36 Újabb útlezárások: Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton (komphoz vezető úton) teljes pályás útzár van érvényben. Lezárták a Mária Valéria hídhoz vezető utat is.

16:01 Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott arról is beszélt a Dunánál Komáromban, hogy az emelkedő vízszint miatt Komárom-Esztergom megye néhány településének, az esztergomi Prímás-sziget, Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás alacsonyabban fekvő területein  kitelepítésre lehet szükség.

15:50 Pilismaróton az ideiglenes, néhány éve álló gát tövében Jillich Róbert,a község polgármesteri hivatalának műszaki osztályvezetője ingatta a fejét:
- Ha lassú lefolyású lesz, átázik a gát - és kétséges, hogy nyolc métert meg tudunk-e fogni. A mintegy harminc munkás a normális vízállás idejére megnyitot gát elzárásán dolgozik a volt Erdész Üdülőnél, s kezdik építeni a többi magasítást is az Erőmű nyaralóházai közelében. A strand, a kompkikötő már régen úszik, a mélyebben fekvő üdülők gazdái izgulnak: ha belül jön fel a víz, a laza talajból, az is a hosszú tetőzés következménye lehet.

Esztergomban zárva a Vízivárosban a nemrég nyitott Dzsámi Kávéző, az ősi falak között szivárog az emelkedő Duna vize. Az Erzsébet park fái között megjelent a folyó; töltik a homokzsákokat. A Kis-Duna sétányon egyelőre nyugalom van - szerdán, csütörtökön azonban itt már zűrzavar várható...

15:36 Benda László ezredes, a tatai dandár parancsnokhelyettese a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a megyei katasztrófavédelmi bizottság hétfőn délután kérte a tatai alakulat segítségét az árvízvédelmi munkálatokban. A kérést a Katonai Operatív Törzs jóváhagyta, majd az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kirendelte a dandár katonáit Komárom térségébe.

- Jelenleg megelőző tevékenység zajlik, a vízügyes szakemberek előrejelzése szerint a Duna ezen a környéken pénteken tetőzik majd, addig még várhatóan több mint két métert emelkedik a folyó szintje” – árulta el az ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a Magyar Honvédség több alakulatától is csoportosítottak át embereket Tatára, illetve önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonnak a munkába.

Az alakulat tartalékosai közül 40-en, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól pedig szintén tartalékosok 100-an érkeznek Tatára. A munkát várhatóan az esti órákban kezdhetik meg a töltéseken.

A parancsnokhelyettes hozzátette: azt még nem lehet tudni, hogy meddig lesz szükség a katonák munkájára, a vízügyes szakemberek azonban elhúzódó, legalább két hetes árvízre számítanak.

15:34 A Moriani Consulting Kft, mint a Comedium Corso Utcaszínházi Kortárs Művészeti fesztivál szervezője arról értesítette a kemma.hu-t, hogy a június 7-9. között az esztergomi Kis-Duna sétányra szervezett rendezvénye elmarad az árvíz miatt.

 15:31 Ingyenesen hívható telefonszámot indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a vonalon az árvízi helyzettel kapcsolatos követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az esetleg szükségessé váló kitelepítésekről lehet érdeklődni. A 06-80-205-500-as zöldszámot lehet hívni, de az érdeklődők információkat kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a +36-1-469-4168 számokon is. Jelezték azt is, hogy az árvízi védekezésre önkéntesen jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további információkat.

15:06 Kedd reggel 8 órakor megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasútvonal Komárom–Almásfüzitő közötti szakaszán. Szőny és Komárom között mintegy 4 kilométeres szakaszon – félpályás vágányzár mellett – 150 katona önkéntesek segítségével homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést, ezt követően kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a pályát. A védekezési munkák ideje alatt az említett szakaszon, sebesség korlátozás mellett csak egy vágányon közlekednek a vonatok, emiatt kedd délután 10-20 perccel hosszabb menetidőre számíthatnak a belföldi vonatok utasai.

15:02 A Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési csoportja ma délelőtti rendkívüli árvízvédelmi megbeszélésén döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal kíván hozzájárulni az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A segélyszervezet folyamatosan kapcsolatban van az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató elmondta: „Szükség esetén a Baptista Szeretetszolgálat Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit, és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben, a klasszikus humanitárius segélyezési tevékenységünk mellett. Két nappal ezelőtt a cseh belügyminisztérimnak is felajánlottuk segítségünket.” A Baptista Szereteszolgálat az árvízvédelmi csapatához önkéntesek jelentkezését várja. Jelentkezni lehet az [email protected] e-mail címen vagy a 20/324-7351-es telefonszámon.

A Baptista Szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalra beérkező adományokat az árvízi védekezésre különíti el.

14:45 Térképes adatbázis az árvízzel kapcsolatos felhívásokról.
Árvíz 2013. - Segít(s)ünk! nagyobb térképen való megjelenítése

14:42 A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 110 katonája kezdte meg az árvízvédelmi feladatait június 4-én kedden reggel Komárom és Szőny között. A katonák feladata az árvízvédelmi gátként is funkcionáló vasúti töltés megerősítése homokzsákokkal. Sándor Zsolt dandártábornok az alakulat parancsnoka elmondta: a katonák megelőző tevékenységet végeznek a Duna tetőzéséig.

Hamarosan további erősítés érkezik Tatára: több száz katona és nehéz technikai eszközök - köztük lánctalpas PTSZ-ek - kapcsolódnak be az árvízvédelmi munkálatokba.

14:37 A Magyar Honvédség készen áll legalább 8000 fő bevetésére, alakulatai felkészültek a technikai eszközigényekre, ezért a mentéshez szükséges eszközöket (PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépkocsi, 40 tonnás PMP szalaghíd komp, KD-87 könnyű deszant átkelő készlet, rohamcsónak, gumicsónak stb.) átcsoportosítja a bázislaktanyákba (Győr, Tata, Szentendre). A honvédség felkészült a gáterősítési munkálatokra, a mentési feladatokra és a kimenekített lakosság ellátására, és helikopter képessége is készen áll a védelmi feladatokban történő részvételre.

14:36 A várpalotai Bakony Harckiképző Központ legénysége is megérkezett Tatára.

14:35 A Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál is érvényesítették a rendkívüli árvízvédelmi fokozatot. Az alakulattól búvárcsoport és könnyű vízimentő csoport indul el ma Tatára.

14:21 Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, Czomba Péter tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Komárom polgármestere, Molnár Attila, a jegyző és a járási hivatal vezetője is részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: a komáromi térségben kétszázezer homokzsák elhelyezésével számolnak, az árvízi védekezésben mintegy 800 ember vesz részt megyeszerte. A komáromi vasútállomás és a Duna közötti rakparton a kormánymegbízott arról is beszélt, hogy csütörtökig az erőteljes védekezés az első, és kéri a lakosságot, segítség, támogassák a hivatásos szervek és az önkéntesek munkáját.

14:11 [caption id="" align="alignleft" width="334"] Szamosvári Zsolt fotója Esztergomból, a Csenkei-hídtól (Búbűnatvölgy környéke)
[/caption]

14:07 Az almásfüzitői vörösiszap tározó gátjai négy méterrel magasabbak a hozzá csatlakozó árvízvédelmi gátaknál, ezért „nincs reális esély arra, hogy a tározó veszélyt jelentsen a környezetére” – mondta az Index kérdésére a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kommunikációs tanácsadója. A TKV így oszlatta el a kételyeket:
Az évezred árvizének nevezett 2002-es áradáskor még ezeket az alacsonyabb árvízvédelmi gátakat sem veszélyeztette az árvíz. Az itteni gátak nemcsak magasabbak, hanem stabilabbak is, mint a többi, mert a Bős-Nagymarosi vízlépcső építésekor plusz kőgáttal erősítették meg. Ez a gát Magyarország egyik legmagasabb és legbiztonságosabb gátja. A Katasztrófavédelemmel és Vízügyi Igazgatósággal egyeztetve, a Komáromnál várható 810 cm-es tetőzés esetén a VII-es gátkorona kb. 4-5 méterrel lesz magasabban a vízszintnél.

14:06 A Duna magas vízállása miatt kialakult rendkívüli veszélyhelyzetre tekintettel, kérnek minden segíteni kívánó, jó érzésű, elsősorban almásfüzitői lakost, hogy jelentkezzen önkéntes, árvízi védekezési munkára a településen. A 0620/3535481-es számon lehet jelentkezni.

14:04 Esztergomban az árvízre való tekintettel a mai  trianoni megemlékezésen a tervezett beszédek elmaradnak, a  megemlékezés virágát és gyertyáit azonban elhelyezik a Horváth Géza fasornál található Trianoni emlékműnél 17 órakor.

13:50 Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt. Fejér (06-20-234-39-39), a Győr-Moson-Sopron (06-96-529-539), a Komárom-Esztergom (06-34-512-079), a Pest (06-1-469-44-54) és a Tolna (06-74-510-490) megyei, valamint a fővárosi (06-20-250-38-91; 06-20-250-34-92) telefonszámokon lehet jelentkezni. 

13:03 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Komáromnál már dolgoznak a katonák
[/caption]

12:51 A Tatai Táltos Lovas Iskola az árvíz miatt bajba jutott lovak ideiglenes elhelyezésében segítséget tud nyújtani. A Tata-Újhegy X-dűlőben lévő "kirendeltségében" 3-4 db lovat boxos tartásban, illetve szükség esetén Tatán, a Fekete utcában 4-5 db lovat állásban tudnánk elhelyezni.

11:37 Minden komáromi program, köztük a HON-NAP is elmarad a hét végén.

11:34 Önkéntesek segítségét kérik homokzsákok töltéséhez a mocsai Kavicsbányában. Gyülekező 15 órakor a Polgármesteri Hivatal előtt. Kérik, hogy gumicsizmában és megfelelő ruházatban jöjjön mindenki, és aki tud lapátot is vigyen magával! Adjátok tovább, hogy minél többen az információhoz jussanak.

11:14 Az esztergomi Bogáncs kutyamenhely még mindig ideiglenes örökbefogadókat keres. Jelentkezés munkaidőben: 06-30-235-27-95. Vagy e-mailben: [email protected]

11:12 A székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj kirendelt katonái délelőtt fél 11-kor elindultak Tatára.

11:11 Forgalomkorlátozások a megyében
1127-es jelű, Süttő-Vértestolna összekötő út, félpályás lezárás
11-es jelű, Budapest-Esztergom-Tát másodrendű főút, útállapot, időjárás 

11:06 Megkezdődtek a munkák a Komárom-Szőny Duna-part szakaszán. Kérik, hogy aki tud, készítsen meleg teát vagy szendvicseket a homokzsákot rakó önkénteseknek.

11:01 Molnár Attila, Komárom polgármestere szerint az elkövetkezendő napokban komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet. A Duna a városban várhatóan 810 cm-rel tetőzik majd a hét második felében, amely magasabb, mint a 2002-es szint. Önkéntes segítőket is várnak. Akik a homokzsákrakodásból vagy az ideiglenes védvonal-építésből ki szeretnének venni részüket, a 0620/295-40-93, és a 0620/943-70-26-as számokon jelentkezhetnek. Nevüket, elérhetőségüket, rendelkezésre állási lehetőségeiket kérdezik majd meg. A készletek végessége miatt célszerű gumicsizmát, lapátot és esőkabátot is bekészíteni.

Azok, akik élelmiszeradománnyal tudnak segíteni, bevihetik azokat a városháza (Szabadság tér 1.) alagsorában található közterület-felügyeletre, ahol éjjel-nappal, a nap 24 órájában fogadják a felajánlásokat.

10:47 Almásfüzitő-felső és Komárom között a vízparthoz közelebbi vágány feszültségmentesítették és kizárták a forgalomból. A vonatok - várhatóan este 8 óráig - egy vágányon közlekednek, adta hírül a Mávinform.

10:33 Az MH Bakony Harckiképző Központ első váltása mintegy 25 fővel indul útnak legkésőbb délig. Az alakulat emberei Tatára mennek, a Komárom-Szőny-Almásfüzitő vasúti vonal védelmét ellátni. Az egység várhatóan szerda hajnali 2 órakor kezdi meg a homokzsákok töltését és a gát megerősítését, tájékoztatott a honvédség a hivatalos facebook-oldalán.

10:15 Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt. A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében".

09:30 Esztergomban zárva a dzsámi, a zeneiskola és a Helischer utca is, a A Gyakorló iskola csak a sportcsarnok felől közelíthető meg, a Zeneiskola a Szent Imrében tartja meg a bizonyítványosztást.

07:43 Már harmadfokú az árvízvédelmi készültségi fokozat Komáromnál és Esztergomnál is.

07:41 Az osztrák határ közelében fekvő Passaunál éjjel is drámai maradt a helyzet. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál található bajor városban már korábban leállították az ivóvíz-szolgáltatást, a víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a lakosság negyedét kitelepítették. Jó hír, hogy az Inn vízszintje a hétfőn elért csúcsmagasságról valamelyest visszahúzódott.

07:30 Esztergomban a mammográfiás szűrőbusz az árvízi helyzet miatt a Pézsa Tibor Sportcsarnok melletti helyszínről átköltözött a Vaszary Kolos Kórház belső területére.

07:20 Almásfüzitő és Komárom között 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát.

07:10 A Duna vízmagassága reggel hétkor Komáromnál 591 cm volt, Esztergomnál hat órakor pedig 544 cm. 

 02:00 Az elmúlt 50 éve legmagasabb vízszintjére számítanak a Dunán, és az is elképzelhető, hogy a korábbi legmagasabb vízmagasságot is meghaladja majd a folyó vízszintje. Passauban többször is megdőlt az 500 éves rekord, délután II. fokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Esztergom, Komárom és Almásfüzitő térségében. Esztergomnál este 10-kor 566 (reggel 10-kor 540) cm volt a folyó vízmagassága, Esztergomnál este 9-kor 524 (reggel 9-kor 504) cm volt a vízmagasság.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között – a megemelkedett Duna vízállás miatt – június 4-én, kedden reggel 8 órától le kell zárni a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon csökkenteni kell  a vonatok sebességet - tájékoztatott a Mávinform.

Mindez azt jelenti, hogy a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dömös így festett hétfőn, nap közben
[/caption]

Az árvíz - teszik hozzá - vis maiornak tekintendő, így ezeken a vonatokon átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet. Amennyiben az utas a késések miatt előzetesen lemond az utazásáról, menetjegyét, pót- és helyjegyét kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút.

Esztergomban a Molnár-soron és Csenkei-híd utáni mély részeken kedd reggel kezdődik a nyúlgát építése, nap közben pedig a gyulai vízügytől 30 tapasztalt gátőr és műszaki munkatárs érkezik a királyvárosba.

Hétfői beszámolóinkat, az árvíz-helyzettel kapcsolatos információinkat ide kattintva elérheti. Ha kiváncsi rá, milyen volt a 2006-os árvíz Komárom-Esztergom megyében, ide kattintson!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!