Közélet

2009.11.14. 09:51

Felkészültek a télre

A hét végétől szükség esetén bárki hívhatja megyénk több településén is a hóügyeletet.

Fenyvesi – Petrik – Rafael

Tatabánya területén az önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak, járdák, közterületek téli síkosság mentesítését és hóeltakarítását szerződés alapján a jövőben az AVE Tatabánya Zrt. végzi. A megyeszékhely és a társaság egyaránt megalapozta a 2009-2010 évi téli védekezést: a hóeltakarítást végző nyolc korszerű, nagyteljesítményű, öt keskeny nyomtávú szóró és hótoló jármű, valamint rakodó gépek és platós járművek felkészítése befejeződött.

– Érdemes tudni, hogy a környezet terhelésének csökkentése, és a sófelhasználás minimalizálása érdekében egyes kijelölt útvonalakon, utcákban sószórást nem végezhetünk, csak a hó eltakarítása, ekézése tartozik az elvégzendő feladatok közé – emelte ki Szépe Attila, a cég termelési igazgatója. – A szolgáltatásban érintett utakat, járdákat, buszmegállókat, tereket egyéb közterületeket három csoportba soroltuk. A kategóriák meghatározzák az elvégzendő feladatok teljesítésének határidejét.

Az időjárástól és az elhárítás nagyságrendjétől függően a teljes városra vonatkozó határidő minimum 12 óra, a maximum pedig 72 óra. A feladatok maradéktalan ellátásához és a folyamatos irányításhoz szükséges 24 órás ügyelet november 15-től március 15-éig fogadja a jelzéseket. Elérhetőségei, telefonon: 34/513-930; mobilon: 06-70/37-19-012 és faxon: 34/511-371; 317-017.

– Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy nem tartozik a város és így a cégünk feladatkörébe sem a társasházak, családi házak előtti, és azokhoz tartozó közlekedők, magánutak síkosság mentesítése és ott a hó eltakarítása. Az mindenkor a tulajdonos, vagy tulajdonosok kötelezettsége – emelte még ki a szakember.

Oroszlányban az önkormányzati fenntartású utak téli tisztántartásáért a Remondis Zrt. felel, a többiért a megyei Állami Közútkezelő Kht. A Remondis Zrt. ügyeleti telefonszáma: 34/361-411, s itt is november 15-étől van hóügyelet.

A környező településeken, mint például Kecskéden vagy Dadon, szerződés alapján helyi vállalkozók csúszásmentesítik az utakat.
A Bakonyalján ilyen feladatokat a Bakonyszolg Kft. szokott vállalni. Kisbéren érdeklődtünk, mikor lép életbe az ügyeleti rendszer a cégnél, ahol azt a választ kaptuk, egyelőre még nincs szerződésük.
Nyergesújfalun az önkormányzat hatásköre a hó eltakarítás, az utak szórása.

Éjszaka a városi tűzoltó-parancsnokságon figyelik az időjárás alakulását, szükség esetén telefonon ébresztik Repa Józsefet, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának főmunkatársát. Ő aztán riasztja a kijelölt közmunkásokat, s útnak indulnak a gépek. Az Unimog masina toló lapáttal az utakat takarítja, a két kistraktor a kerékpárutakon és a keskenyebb utcákban dolgozik.

Esztergomban a Közútkezelő Kft. helyi üzemmérnökségénél szokás szerint felkészültek a közelgő zord időszakra. Készen állnak a hó eltakarító járművek, halmokban áll a só és a tartályokban ott van az a kevésbé pusztító folyadék is, amivel hidakat jég mentesítenek, ha szükség lesz rá. A városi és a Dömöstől Süttőig terjedő főutakat tisztítja a cég.

Az önkormányzati utcákat Esztergom saját cégével tisztíttatja; a Zöldút Kft. már korábban beszerzett olyan speciális járműveket, amelyek elférnek a szűk, belvárosi helyeken is.

A szolgáltatás sorrendje Tatabányán
1. kategória:  fő és tömegközlekedési útvonalak, azok melletti nagy forgalmú járdák és a nagy forgalmú buszmegállók
2. kategória:  közintézmények, ipartelepek és élelmiszerellátó helyek útvonalai,  lakótelepek legfontosabb járdái és a kis forgalmú buszmegállók
3. kategória: lakótelepi utak és egyéb útvonalak, egyéb, önkormányzat által kijelölt járdák

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!