Közélet

2012.11.22. 15:47

Esztergomban a gyerekek fele császármetszéssel születik meg

Magyarországon a császármetszések aránya 34 százalék körül van. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban ez a szám eléri az 55,3 százalékot.

Kemma.hu

Magyarországon a császármetszések aránya 34 százalék körül van, ez 2006-hoz viszonyítva ötszázalékos emelkedés, 2009-hez képest pedig közel kétszázalékos. Egyes intézményekben viszont meghaladja az 50 százalékot is azon szülések száma, ahol császármetszéssel jön világra a gyermek. A WHO ajánlása szerint maximum 15 százalékos arány lenne az elfogadható - írja Születésház Egyesület új információs portálja, a Császármetszések.hu az OEP adatszolgáltatása alapján.

A 2011-es adatsorból kiderül, hazánkban két olyan kórház is van, ahol ötven százalék feletti a császármetszések száma. Az egyik az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, ahol 55,3 százalékban nem természetes úton jöttek világra a gyermekek. Ezzel az országban arányaiban a legtöbb császármetszést a Vaszaryban végezték el. Második helyen, 51,3 százalékkal a fővárosi Honvéd Kórház áll.

Tatabányán, a Szent Borbála Kórházban a császármetszések aránya 43,2 százalék. A listán még szerepel a komáromi Selye János Kórház is, hiszen 2011-ben ott még működött szülészet. A komáromi intézményben 30,8 százalék volt a császármetszések aránya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!