Közélet

2010.08.30. 17:21

Eltemették Pappné Ábrahám Juditot

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán temették el hétfőn Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyot. A tatai 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgáló katonanő múlt hét hétfőn vesztette életét az afganisztáni Baghlan tartományban egy tálib orvtámadásban.

Kemma.hu

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pappné Ábrahám Judit
[/caption]Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát hétfőn a Borsod megyei Alacskán.

A posztumusz hadnagy temetésén jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint a tárca és a honvédség több vezetője.

A búcsúztatót abban a kastélykertben tartották, ahol Pappné Ábrahám Judit esküvője volt 5 évvel ezelőtt. A posztumusz hadnagy koporsóját az Afganisztánból most hazatért bajtársak vitték át a 7-800 méterre lévő temetőbe.

Sándor Zsolt ezredes, a tatai alakulat parancsnoka búcsúbeszédében azt mondta: Pappné Ábrahám Judit életével tett tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről.

A 25. Könnyűlövészdandár parancsnokától, Sándor Zsolt ezredestől megtudtuk, hogy az alakulat szolgálaton kívüli tagjai hétfőn szinte kivétel nélkül elutaztak Alácskára, a gyászszertartás helyszínére. Olyan sokan mentek, hogy nyolc autóbuszt töltöttek meg, s ezen kívül többen személygépkocsikkal indultak útnak.
A dandár elsőszámú vezetője elmondta azt is, hogy az afganisztáni misszióban még mindig vannak Banghlan tartományban olyan magyarok, akik már készülnek haza. Rajtuk kívül ott vannak már az őket váltó csoportok is. A hat hónappal ezelőtt kiutazottak visszaérkezése szeptember első napjaiban várható a tervek szerint, míg a hagyományos állománygyűlést, amit a külföldre vezénylés megszüntetése kapcsán szoktak elrendelni, szeptember 7-én tartják a dandárnál. Abban a laktanyában, ahova Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy már nem térhetett vissza.

Az afganisztáni Baghlán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját augusztus 23-án, magyar idő szerint hajnali három óra harminc perckor érte támadás. Ennek során életét vesztette Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester, akit még hétfőn posztumusz hadnaggyá léptetett elő és a Magyar Honvédség hősi halottjának nyilvánított dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A támadásban egy katona súlyos, ketten nyolc napon túl gyógyuló repeszsérülést szenvedtek.

Kolozsvári György agytörzsi sérülést szenvedett
A Honvédkórház tájékoztatása szerint nem javult az állapota az Afganisztánban életveszélyesen megsebesült katonának. Kolozsvári György zászlóst életfunkcióit gépekkel biztosítják. Kolozsvári a múlt hétfői támadásban durva roncsolásokat, durva agytörzsi sérüléseket szenvedett, ezért komoly szervi károsodások alakultak ki nála.
Kolozsvárit múlt hét szerdán szállították Magyarországra, azóta a Honvéd Kórházban ápolják.
A harmadik súlyos sérültet még Afganisztánban kezelik, nevét biztonsági okoból nem hozták nyilvánosságra.

Afganisztánban is elköszöntek a hősi halottól
Az augusztus 23-án hősi halált halt Tatán szolgáló, posztumusz hadnaggyá előléptetett Pappné Ábrahám Judittól augusztus 27-én búcsúzott az ISAF Északi Régió parancsnoksága a Camp Marmal táborban.
Dr. Révész Gyula mérnök ezredes a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem Afganisztán parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a felkelők gyáva, alattomos lesállásból olyan támadást indítottak a magyar konvoj ellen, hogy esélyt sem adtak Juditnak a túlélésre.
A hősök falán elhelyezett emléktáblát is ekkor leplezték le Mazar-e Sharifban, a NATO erők Északi Régiójának központjában, ahova egyébként a megtámadott konvoj is tartott a múlt héten.
A tábor valamennyi katonája felsorakozott szombaton, mielőtt a posztumusz hadnagy koporsóját repülőgépre tették. Odáig autóval vitték a koporsót, amelynek a katonák végig tisztelegtek. A gépjármű két oldalán azok a bajtársak meneteltek, akik tagjai voltak a megtámadott konvojnak.

Előre figyelmeztették őket a támadásra
Dr. Dani Fruzsina főhadnagy, az augusztus 23-ai afganisztáni támadás egyik súlyos sérültje az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón elmondta: a táborból hétfőn hajnalban indultak, majd röviddel az elindulás után rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. A főhadnagy szerint ekkor szabályszerűen gyorsítottak, de ezután csak egy nagy robbanásra emlékezett.
Amikor magához tért, csak azt látta, két társa súlyos fejsérülést szenvedett.
– Amit tudtam, a helyszínen megtettem – emlékezett az orvos főhadnagy, aki kiemelte: a gépkocsi vezetője, és a jármű parancsnoka nem esett pánikba, azt tették, amit tenniük kellett. A robbanást követően azonnal gyorsítottak és elhagyták a veszélyes zónát.
Dani Fruzsina azt is elmondta: a megtámadott járműben hárman ültek a hátsó ülésen: a hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, az életveszélyesen megsérült Kolozsvári György zászlós, illetve ő maga. A gépjárművezető mellett a gépjármű parancsnoka ült, aki ugyancsak súlyos sérüléseket szenvedett. Az orvos főhadnagy testében még mindig néhány repesz van.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Itt támadtak rá a magyar konvojra
[/caption]

A HM a jövőben a katonai programokra koncentrálna
Az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájának jelentős átalakítását tervezi a honvédelmi tárca a magyar katona halálát követően. A magyar PRT mintegy hárommilliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre eddig Afganisztánban.
Magyarország 2006-ban vette át Hollandiától Afganisztán Baghlan tartományában az újjáépítési csoport (PRT) vezetését. A Külügyminisztérium néhány hónap alatt indította el a programokat. A civil fejlesztési költségvetés mintegy évi 500 millió forint - ebből kéne egy egész tartományt újjáépíteni. A honvédelmi tárca által biztosított civil-katonai együttműködési (CIMIC) büdzsé 124-145 millió forint - ám ez nem vehető figyelembe fejlesztésként, mert nem ez az elsődleges célja.
A magyar állam 2007-2009 között évente 500 millió forintot költött újjáépítésre, míg idén 457 millió forintot szán erre a célra a költségvetés.
Arra a sajtóértesülésre, amely szerint a hétfői baleset kapcsán a humán felderítést erősítenék a külföldi missziókban, Benkő Tibor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnöke az MTI-nek elmondta: a felderítés erősítése mind humán erőforrásokkal, mind technikai eszközökkel mindig is napirenden volt, a mostani tragédiának ehhez nincs köze.
A honvédség eddig három katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton. A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit.

Ötmilliót fizetnek Pappné hozzátartozóinak
Ahogy az eddigi békefenntartás közben történt magyar katonai tragédiák esetében, a Pappné Ábrahám Judit után is a Magyar Honvédség állományának biztosítója, a Groupama Garancia Biztosító fizet majd kártérítést. A szolgálatteljesítés közben elhunyt posztumusz hadnagy hozzátartozóinak a biztosító ötmillió forintot fizet ki. A kormány döntése alapján az általánosnál magasabb kockázatú területen nem harci jellegű feladatokat ellátó állománynál balesetből bekövetkező halál esetén jár ez az összeg, természetes halál esetén hárommillió forint a szolgáltatás összege. Ez a biztosítási fedezet egyébiránt a külszolgálatosok esetében háromszor magasabb, mint a hazai állományban lévő szerződéses állomány és a szervezethez tartozó "civil" feladatokat ellátókénál.
A szerdán hazaszállított, egyelőre kómában fekvő katona felépülése esetén - amennyiben részleges vagy teljes egészségkárosodása marad - a biztosító az egészségkárosodás fokának megfelelően tízmillió forintot fizet majd. (Napi Gazdaság)

Colin Powell szerint még várni kell az afgán kivonulásra
Nem hisz az Afganisztánból történő gyors amerikai kivonulásban Colin Powell. Az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere a szlovéniai Bledben folyó nemzetközi stratégiai fórumon azt hangoztatta: szerinte még évekig eltarthat az amerikai csapatok kivonása, dacára annak, hogy az elnök ígérete szerint jövőre befejeződik.
Afganisztán sokkal súlyosabb probléma, mint Irak - fogalmazott a volt külügyi vezető, aki szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az afganisztáni kormány képes lesz-e az egész ország ellenőrzésére.
Powell egyebek mellett azt is kijelentette: szerinte a szuperhatalmak ideje lejárt az Egyesült Államok is csak más országokkal szoros partneri viszonyban érheti el céljait. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!