Közélet

2017.05.07. 07:03

Ászári kisokos

Címkék#Ászár

Programajánló és tudnivalók Ászárról.

P. P.

Rendezvénysoroló

Minden esztendőben 19 nagyszabású közösségi rendezvényt tartanak. Ezek közül legközelebb a gyereknappal egybekötött falunapot szervezik meg, amit az idén május 27-én, szombaton rendeznek majd. Ezt követően a Hősök napi megemlékezés következik, melynek időpontja június 4-én lesz a Hősök parkjában lévő emlékműnél.

Civil szervezetek

A községben vannak régebben működő egyesületek, s olyan alapítványok is, melyeket a közelmúltban hoztak létre. „Életkoruktól” függetlenül az alábbi civil szervezetek találhatók a faluban: Ászár Községért Közalapítvány, Aranykalász Vadásztársaság, Ászá­ri Népfőiskola, Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület, Aranykalász Horgászegyesület, Jászai Mari Nyugdíjas Klub, Ászári KSE (Sportklub), Jászai Mari Általános Iskoláért Alapítvány, Ászári OVI Alapítvány és a Kisbér-Ászár Sakkbarátok Egyesülete.

Helyi védelem alatt

A Kis-tó közelében van az a fából készült öreg szőlőprés, amit helyi védelem alá helyeztek a Győri út 38. alatti „Aranykalász Mgtsz” épületeivel és az egykori lóváltóházzal együtt. Ez utóbbit néhány esztendeje gyönyörűen felújították, s azóta itt működik a község művelődési háza és könyvtára is.

Amire még büszkék

Ászár közismert nevezetessége Jászai Mari szülőháza, az Esterházy-borospince és a mini-skanzen. Büszkék még a templomkertben található Nemzeti Összetartozás Emlékhelyre, a Szimbolikus Temetőre, amit az I. és II. világháborúban elhunyt helybéliek emlékére készítettek, továbbá a Gurdonban felállított régi-új gémeskútra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!