Közélet

2015.03.12. 19:21

A várostól 130 kilométerre lévő kórházba vitték a betegeket – mostanáig

Kistarcsa és Balassagyarmat helyett a fővárosban és Tatabányán kap kórházi segítséget a nyergesújfalui betegek egy csoportja.

Fenyvesi Károly

Nyergesújfalu polgármestere, Mihelik Magdolna arról tájékoztatta a város lakóit, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tisztiorvosi hivatala kedvező döntést hozott a helyi képviselő-testület 2013 júliusában beadott kérelmére. A kérés az volt, hogy a kórházi segítségre szoruló betegek egy köre a korábban kijelölt intézmények helyett egy másik, a településhez közelebbi városban kaphasson megfelelő segítséget.

A fertőző betegeket a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetbe kellett utaztatni, amely 130 kilométerre van Nyergesújfalutól. Autóbuszon naponta – az átszállásos megoldásokkal együtt – tizenhárom járattal lehetett eljutni ide a Duna-parti városból. A menetidő 3 óra 10 perc és 4 óra között változott. Az új célirány immár a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet. A távolság kevesebb mint feleannyi. A napi 24 buszjárat utazási ideje 1 óra 10 perc és 2 óra 20 perc között alakul.

Az általános csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a csecsemő és gyermek fül-orr- gégegyógyászat szakterület nyergesújfaluiaknak is kijelölt intézménye a várostól hetvenegy kilométerre, Kistarcsán működő Pest Megyei Flór Ferenc Kórház volt. Ide autóbuszon napi 16 járattal 2 óra 30 perc és 3 óra 30 perc között lehetett eljutni. Az új fogadóhely a tatabányai Szent Borbála Kórház lett. A megyeszékhely közúton 40 kilométerre van a várostól, a napi 28 buszjárattal 1 óra tíz perc alatt oda lehet érni. A beteg gyermeküket – természetesen – naponta látni akaró szülők szempontjából ez nagyon kedvező változás.

Az országos tisztiorvosi hivatal határozata indoklásában jelzi, hogy a döntés meghozatalában figyelembe vették, hogy a tatabányai Szent Borbála Kórház, mint új fogadóintézmény, vállalta az ellátást. A megjelölt új egészségügyi intézmények közül a fővárosi kórház úgy került képbe, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet a nyergesiek által javasolt, Székesfehérvárott működő Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház helyett ez előbbi intézményt nevezte meg jobb megoldásként. A nyergesi képviselő-testület elfogadta ezt a javaslatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!