Kemma-urbex

2024.09.16. 13:58

Lócitrom és törmelékhalmaz fogad a dobogókői hotelben +FOTÓK, VIDEÓ

Milliós tartozások és a totális leépülés - ez jellemzi mára a Dobogókőt csúfító Hotel Nimródot. Urbexeztünk és ismét bemerészkedtünk a csontvázszerű, kifosztott épületbe.

Feleki Marietta

Szellemjárta romhalmaz. Ez volt az első, ami másfél év után eszünkbe jutott a Dobogókőt csúfító, egykori luxusszállodáról, a Hotel Nimródról. Egy ködös kora őszi napon jártuk körbe ismét a hotel falait, amely csontvázként, vészjóslóan magasodik a táj fölé.

Hotel Nimród Dobogókő
Egyre inkább kísértetháznak tűnik a dobogókői Hotel Nimród
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Vészjóslóan, ugyanis az volt az érzésünk, hogy menten ránk omlik. Bevalljuk,  futkosott a hátunkon a hideg az épületbe belépve: sehol egy ablak, vagy ajtó, így a szélzúgás, a hangok, a ropogó szemét és törmelék hangjai mind felerősödnek a falak között...

Nyomasztó urbex: a rosszabb lehet még rosszabb

A Kemma.hu másfél és három évvel ezelőtt nézte meg az épületet kívül-belül. Visszatekerve az időben: mind a 2021-es, mind a 2023-as állapotokhoz képest — ha lehet ilyet mondani — még rosszabb állapotban van az épület: az ablakokat kiverték, több helyen lebontották a vakolatot, a téglát, az egykor még megtalálható berendezési tárgyakat, újságokat, tárgyi emlékeket széthordták, vagy elégették. 

Az egykori recepció berendezése eltűnt, vélhetően az ide aludni járó hajléktalanok égethették el egy-egy hideg napon, mert az épületben több helyen is tűzrakás nyomait fedeztük fel. 

Az a néhány ágymatrac, amely megmaradt, tippünk szerint szintén fekhelyként szolgál az alkalmi lakóknak. Meglepetésünkre, az egyik szobában azonban egy teljesen épen maradt ágyat találtunk.

Az épületbe bármi és bárki bemehet, ennek ékes bizonyítéka volt az emeleten található lócitrom. Hogy lovasok, vagy egy eltévedt, magányos állat lehetett? Azt nem tudni. 

Így nézett ki három éve:

És ez a mostani állapot:

Dicső múlt, dicstelen vég

Pedig a Nimródnak igencsak dicső múltja van. Már az építése is egy jeles eseményhez kapcsolódik: az 1971-es Vadászat Világkiállításra épült, a visegrádi Hotel Silvanus mellett. 1972-ben adták át. A hotel építészének, M. Hejhál Évának egyébként Ybl-díjat is hozott az épület.

Mint az építészfórum.hu írja, a hely kiválasztásánál és tájolásánál alapadottságként a hegygerinc vonalát vették figyelembe, így a hosszanti tengely két oldalára rendezett szobák mindegyike pompás erdei kilátást kaphatott, az egyik irányban a Dunakanyar, azon túl a Börzsöny, a másikban a Pilis belseje felé. A szerkezeti tervezés és a belső terek elrendezése – részben a megrendelői igények miatt – nagyban megegyeztek a visegrádi szállodáéval.

Mivel a hotel egy domboldalon áll, így gyakorlatilag a pinceszinten alakították ki a földszintet. Itt volt az eszpresszó, az étterem és egy söröző is. A vendéglátás terei, ezen belül a legalsó szinten elhelyezkedő söröző is a völgy felé nyitottak, onnan természetes benapozást kaptak.

1981-ben felújították és bővítették az egész hotelt, ekkor kapott újdonságként egy fedett úszómedencét, amely akkoriban még itthon kuriózumnak számított. Sőt: szaunát és szoláriumot is nyitottak az uszoda mellett. A teraszon gyerekmedence várta a kicsiket. Gyakorlatilag egy komplex wellness-részleget kapott az épület.

Az építése idején különlegesnek számított, hiszen az országban az elsők között, itt tartozott a szobákhoz külön fürdőszoba. A hotel több mint 35 évig működött, és szaunával, uszodával, panorámás összkomfortos szobákkal, kiváló konyhával várta a Pilisbe látogatókat.

A rendszerváltásnál elkezdődtek a bajok, ugyanis a privatizációja nem sikerült túl jól. Egy darabig arról is szó volt, hogy a Suzuki munkásszállóvá alakítja át, ám a 2008-as nagy gazdasági válság a Hotel Nimródot is elérte. A nagy múltú szálló 2009-ben bezárt.

Az i-re a pontot az tette fel, amikor 2017-ben az épület rejtélyes körülmények között kigyulladt. A környék és a főváros 50 tűzoltója tudta csak megfékezni a tüzet, de az épületen ez nem segített: a tetőszerkezet és a felső szint 80 százaléka leégett. Viszont személyi sérülés szerencsére nem történt.

Van, de mégsincs gazdája

Kvázi dühöngőnek használják a vandálok a helyet. Szabad préda, senki sem keresi a hotel tulajdonait. De ahogy elnéztük, még magát az épületet sem. 

Az ingatlan tulajdonosa a Senior Ház Alapítvány volt, amely luxus nyugdíjasotthont szeretett volna létrehozni - Vadas Tamás, a cég megbízottjának elmondása szerint. A terv szerint egyébként idén adták volna át a nyugdíjasotthont. Idő közben a szálloda a C. F. Consulting Kft. tulajdonába került. 

A cégjegyzék szerint a vállalkozás jelenleg felszámolás alatt áll. A szabadon lekérhető tulajdoni lap szerint egyébként több száz milliós végrehajtási - és jelzálogjog terheli az ingatlant. Vélhetően nem mostanában fognak kezdeni vele bármit is...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában