Közélet

2016.05.29. 08:47

Egy tatabányai lány a felhőrkacolók árnyékában

Pataki Nikolett, az Árpád Gimnázium egykori tanulója Belgiumban babysitterkedett, majd Bécsben szerzett nemzetközi üzleti diplomát. Majd' egy éve pedig Hong Kongban él és dolgozik ingatlanügynökként.

Erős Dávid

 –Hong Kong-Tatabánya –Mikor és miért pont Hong Kongot választottad új „otthonodnak“?
– Bécsben az egyetemi tanulmányok során ismerkedtem meg a barátommal, akivel nagyon hasonló az érdeklődési körünk. Ő kapott egy állásajánlatot Hong Kongból, és úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Előtte csak egyszer jártam Ázsiában. Thaiföldön, hátizsákos túrán vettünk részt, és az teljesen magával ragadott.

– Mi volt a legnagyobb félelmed, illetve mit vártál a legjobban?
– Leginkább az időeltolódástól tartottam, valamint a szeretteimmel való kapcsolattartás miatt, illetve az ázsiai és európai kulturális különbségektől féltem egy kicsit. Várni pedig azért vártam Hong Kongot, mert itt sosincs tél, még a téli hónapokban sem esik 15 fok alá a hőmérséklet. 

– Mi volt a legmeglepőbb?
– A változatosság és a város sokszínűsége. Ez egy hatalmas régió, ahol mégis nagyon gyorsan egy teljesen különböző világban találhatom magam. A világon a legtöbb felhőkarcoló Hong Kongban van, de a belvárosból egy rövidebb busz- vagy éppen hajóúttal, kevesebb, mint egy óra alatt a tengerparton, vagy éppen egy természetvédelmi parkban találhatja az ember magát, ahol hatalmasakat lehet túrázni az érintetlen környezetben. Hong Kong negyven százaléka természetvédelmi terület, ahol tilosak az
építkezések, sőt még autóval sem lehet behajtani. A városban egyébként aktív magyar közösség működik, sikeres sárkányhajó csapatunk is van.

– Mivel foglalkozol? Mesélj kicsit a munkádról! 
– Ingatlanügynökként dolgozom, főként lakáskiadásokkal foglalkozom, ügyfeleim a világ minden pontjáról érkeznek Hong Kongba. Nekik segítek megfelelő új otthonra lelni. 

– Hong Kong a GDP-jét tekintve a világ élvonalába tartozik. Lakhatási szempontból pedig egy friss tanulmány szerint a legdrágább város a világban. Ingatlanügynökként hogy látod ezt?
– Hong Kongban található a világ legtöbb bankja, ami sok mindent elárul. A fizetésekre vonatkozó általános adó csupán 8 százalék, amely a nyugdíjjárulékot is magába foglalja. A mindennapi életet tekintve az alapvető termékek ára hasonló egy európai főváros áraihoz, a lakhatási költségek azonban messze felülmúlják az európaiakat. 

– Mi teszi a lakhatást Hong Kongban ennyire drágává?
– A közel 8 milliós lakosság egy viszonylag kis területen koncentrálódik, Budapest területének egyharmadával azonos nagyságú területen él a lakosság közel 90 százaléka. Ez csakis úgy valósulhat meg, hogy az emberek jelentős része felhőkarcolókban él. Nemritka, hogy egy lakóközösség 3000-5000 lakásból áll, amiben családok akár a 75.
emeleten is élhetnek. A terület itt hatalmas érték, elég ha csak arra gondolunk, hogy egy belvárosi fedett parkolóhely havi bérleti díja 180 ezer forint körül mozog, míg a vételi ára átlagosan 70 millió forintnak megfelelő Hong Kong-i dollárba kerül. 

– Jelenleg egy hatalmas, közel 300 éves múlttal rendelkező, sikeres nemzetközi cégnél dolgozol. Hol látod magad 5 év múlva? Hol szeretnél élni, mivel szeretnél foglalkozni?
– A elkövetkező pár évben Ázsiában szeretnék maradni, hisz rengeteg csodálatos hely van erre, amit még megszeretnék nézni. 5 év múlva azonban szívesen élnék újra Európában, ahol az itt tanultakat szeretném hasznosítani. Terveim közt szerepel az is, hogy édesapám vállalkozásában dolgozzak a jövőben. 

– Egy fél világ választ el az otthoni barátaidtól, családodtól. Üzennél nekik valamit?
– Igen, mindenképp. Nagyon hiányoznak, és nagyon köszönöm nekik ezúton is a támogatásukat! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!