Közélet

2015.08.12. 09:08

Áll a bál Rédén: maradt a büntetés, még mindig nincs alpolgármester

Először megbüntette a rédei önkormányzatot a megyei kormányhivatal, majd néhány napja elutasította a polgármester kérelmét a 386 500 forint mérséklésével kapcsolatban. Azóta a községben még inkább felforrósodott a közhangulat, miközben semmilyen jel nem utal arra, hogy csaknem egy év után a képviselők tudnának alpolgármestert választani. Emiatt újabb pénzbírság kiszabása is elképzelhető, de nem zárható ki radikális intézkedés sem.

Palásti Péter

A bakonyaljai falu az egyetlen olyan község szűkebb hazánkban, ahol a tavaly októberben tartott önkormányzati választásoktól számítva a mai napig nem sikerült alpolgármestert választani. A kormányhivatal ezért szabta ki a törvényességi felügyeleti bírságot azt követően, hogy a bíróság jogerős ítéletében megállapította: Réde képviselői, az önkormányzatokról szóló törvényben foglalt, az alpolgármester megválasztására vonatkozó határozathozatali kötelezettségüknek nem tettek eleget. Sőt, a bíróság által a határozat pótlására kitűzött határidő is eredménytelenül telt el.

Mivel a legutolsó határidő július 11-én lejárt, a kormányhivatal azért szabta ki a maximális büntetést, mert a döntéshozók a bírósági határozatnak sem tettek eleget. Ennek ellenére egyikük – joghézagra hivatkozva – még levelet is írt a törvényességi, ellenőrzési és felügyeleti főosztály vezetőjének, Pauerné Csaba Juditnak. Farkas Lajos – másolatban másoknak is elküldött e-mailjében – egyebek mellett azt rögzítette, hogy szerinte a kormányhivatal elmarasztaló határozata méltánytalan.

Az ő értelmezése szerint az alpolgármester-választást megelőzően a testületi tagok között jó esetben konszenzus születik, de Rédén nem ez történt. Jelezte, tisztában van azzal, hogy a törvény szerint előterjesztési joga csak a polgármesternek van, ugyanakkor – mint írta – demokratikus körülmények között a testületi tagoknak az a joguk, hogy meggyőződésük szerint igennel vagy nemmel szavazzanak. Jogértelmezése szerint ez egyik fél részéről sem törvénysértő, tehát itt joghézag van, s emiatt nem született még érdemi eredmény az alpolgármester választásával kapcsolatban. A későbbiekben Farkas Lajos azt is leírta, hogy szerinte a bírósági határozatban szereplő indoklás nem teljesen igaz, majd utalt arra, hogy a törvényességi felügyeleti bírság kiszabása után beindult a hangulatkeltés, a község két részre szakadt.

Valószínűleg nem mindenki ért egyet az álláspontjával, de azzal igen, hogy tényleg létrejött két tábor. Ez, az ismert közösségi oldalon is nyomon követhető. Czigány József tömör véleménye csupán ennyi az üggyel kapcsolatban: „Úgy látom, hogy fejlődünk. Csak az a baj, hogy visszafele!” Bővebben fejtette ki álláspontját Szabó Lászlóné, aki a következő sorokat tette mindenki számára olvashatóvá: „Lajos! Volt itt már nagyon sok félretájékoztatás aminek a falu viseli a kárát, s a mostani büntetésnek is. Amint valaki le meri írni az igazat, azt kinevezitek félretájékoztatásnak. Itt másnak nem lehet véleménye csak nektek. A többi ember szerintetek mind mellé beszél.”

Természetesen az egymással megegyezni nem tudó képviselők 4:3 arányban úgy vélik, hogy az igazság az ő oldalukon van. Elméletileg nem tudható, hogy ki az a négy választott, akik a titkos voksolások során rendre leszavazták a polgármester által előterjesztett alpolgármester-jelöltet, gyakorlatilag viszont igen. Az is biztos, hogy ha az egyik „oldalon” állók sem engednek, akkor sosem születik megoldás helyben. Márpedig ha eddig nem tudtak megegyezni, a csaknem 400 ezer forint kifizetése után sem fognak.

Öröm lehet az ürömben, hogy a pénzbírság mérséklését kérő polgármesteri beadványt elutasító határozat indoklásában azt is leírták a kormányhivatal vezetői, hogy az összeg kifizetése azért sem veszélyeztetheti a település működését, mert az idei költségvetésük is megalapozott, továbbá rendelkeznek a tavalyi esztendőről áthozott 23 millió forintos pénzmaradvánnyal is.

Ebből pedig valóban logikusan következik, hogy a több mint 386 ezer forint kifizetése nem okoz gondot. Igaz, ettől továbbra sem lesz alpolgármestere a községnek.

Legvégül a kormányhivatal dönthet

„A zavartalan önkormányzati munka ellátása érdekében a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére legalább egy alpolgármestert valamennyi településen kötelező választani.” Szó szerint ez is olvasható a törvényben, ám Rédén immár tíz hónapja nem sikerül. Megoldást csak egy szokatlan jogi „lépés” eredményezhet. Pölöskei József polgármester elmondása szerint a pénzbírság mérséklésének elutasítása után a kormányhivatal ismét a bírósághoz fordult, hogy hatalmazza fel őket az érdemi határozat meghozatalára. Azért érdemi, mert korábban is születtek határozatok az alpolgármester választásával kapcsolatban, de azok mind eredménytelenek voltak. Ebben az esetben olyan határozatpótlásról van szó, melyet a testületnek kellett volna meghozni. Amennyiben a bíróság felhatalmazást ad – az országban volt már egy ilyen eset – a következő várható: A jelölés joga marad a polgármesternél, és a testület helyett a határozatot a kormányhivatal pótolja. Tehát a jelölési jog marad, mert annak személy szerint ő eddig is eleget tett, de a döntést a kormányhivatal hozza a megválasztott képviselők helyett.


 

A tanácskozások helyszínén Pölöskei József polgármester mellett csak Maszlavér László jegyző foglal helyet, az alpolgármester széke még mindig üres -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!