Kék hírek, bulvár

2009.06.24. 18:55

Tóásó-ügy: engedély nélkül lőttek és öltek a kommandósok

Tóásó Előd ügyvédje az Európai Uniótól remél segítséget, mert hibát hibára halmoznak a bolíviai hatóságok.

Sz. A.

Tóásó Előd ügyvédje, Rigoberto Paredes az Európai Unióhoz fordul, mert a bolíviai hatóságok hibát hibára halmoznak. Azt szeretné elérni, hogy semmisítsék meg az eljárást.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Elődre és társaira április 16-án csaptak le a kommandósok Santa Cruzban, a Las Americas hotelben. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert Evo Morales meggyilkolására készültek. A tűzpárbajban Rózsa Flores Eduardo, Martin Dwyer és Magyarosi Árpád életét vesztette; a rajtaütést csak Előd és Mario Tadic élte túl.

A bolíviai bírói kamara elnöke, Edwin Rojas összeállított egy hat pontból álló listát, amelyben felsorolja a hatóságok által elkövetett hibákat. Azt már Dénes Edittől, Előd nővérétől tudjuk meg, hogy nem elég, hogy nem volt engedélyük a kommandósoknak lőfegyvert használni, de a szállodába se mehettek volna be, ráadásul, mivel Előd azonnal megadta magát, semmi okuk nem volt arra, hogy összeverjék.

– Tolmács nélkül hallgatták ki. Komoly hiányosságok merültek fel. nem bírálták el határidőre a kérvényt, hogy helyezzék át az ügyét Santa Cruzba és az emberi jogait is megsértették. Egyébként Előd most egy kicsit jobban van, a sérülései nagyjából meggyógyultak, de sajnos megint betegeskedik az étel miatt. Sokat számít neki, hogy a rabtársai is normálisak vele. Mindenki tudja, hogy ártatlan, csak Moralesék nem. Annyi szabálytalanságot követtek el, hogy ez Magyarországon már rég nem lenne ügy – mondja Dénes Edit, aki azt is elárulta, hogy a minap Budapesten, a Váci utcában volt egy indián összejövetel, a Nap ünnepe, amelyen bolíviaiak is részt vettek, és néhány tüntető is megjelent, hogy transzparensekkel üzenjen Bolíviába. A táblákon többek között olyan feliratok álltak, mint az „Engedjétek szabadon Elődöt!” és „Mondjátok el otthon, hogy nem terrorista!”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!