Kék hírek, bulvár

2015.07.16. 06:51

Tatabányai lövöldözés: N. Norbert lényegében kivégezte áldozatait

A Zsaru Magazinnak több, a tatabányai lövöldözésél és túszdrámánál ott lévő rendőr is beszélt a tatabányai családi tragédia és a lövöldözés részleteiről. N. Norbert szervezetében kokaint találtak, miután lényegében kivégezte édesanyját és annak élettársát. Bokodról ittasan autózott Tatabányára az éjszaka közepén.

police.hu

A Zsaru Magazin megszólaltatott több, a tatabányai lövöldözésnél szolgálatot teljesítő rendőrt is. Ahogy arról a kemma.hu is beszámolt, kivégzésszerűen lelőtte nevelőapját (†59) és édesanyját (†65), majd golyózáporral fogadta a rendőröket július 11-én éjjel a tatabányai N. Norbert (40).

Éjjel 3 óra 39 perckor telefonált a rendőrségre Tatabánya Felsőgalla városrészéből egy férfi: lövéseket hallott Széchenyi utcai házuk elől. Kinézve egy mozdulatlan embert látott a kapu előtt feküdni, majd egy férfi bement a földszinten a főbérlők lakásába, aztán veszekedés zaja, majd újabb két lövés hallatszott. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja azonnal az összes szabad járőrkocsit a helyszínre küldte.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A műveletet Hajdu János vezérőrnagy (jobbra), a nyomozást Vaczula József alezredes (balra) irányította
[/caption]
 
– Ahogy kiszálltam az autóból, csak annyit láttam, hogy a járda mellett egy élettelen férfi fekszik, feje körül növekvő vértócsával. Amikor odalépett hozzá Kovács Iván zászlós kollégám, lövések dörrentek. A járőrkocsi kereke mögött hasra vetődve kerestem fedezéket – idézte föl a golyózápor kezdetét Suki Sándor zászlós, a Tatabányai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. – A helyszínen a kollégákkal egymásnak kiabáltunk, miközben folyamatosan süvítettek körülöttünk a lövések. Viszonozni nem mertük, mert úgy tudtuk, ártatlanok is vannak a házban. A többiek szóltak, vigyázzak, mert engem céloz a férfi, s abban a pillanatban egy lövedék úgy 20 centivel a fejem felett zúgott el, miután átütötte a kocsi karosszériáját – mondta a tapasztalt zsaru, aki nem ijed meg az árnyékától, 15 évig volt hivatásos katona, és szolgált békefenntartóként Koszovóban is, vagyis nem először lőttek rá.

Egy harmadik járőrkocsival érkezett a helyszínre Gányai Balázs zászlós, körzeti megbízott, és nem mindennapi megoldással menekítette ki társait a tűzvonalból.
 
– Suki zászlós rádión irányított, miközben az anyósülés felé oldalra lebukva vezettem. Így gurultam be a szolgálati autóval a golyózáporba, majd tolattam vissza, hogy a kocsi fedezékében a kollégáim, Suki Sándor, Kovács Iván, valamint Gyömrei Sándor százados, Lampert Zsolt zászlós és Vándor Gábor őrmester kiaraszolhassanak – ismertette a mentőakciót Gányai zászlós.

A zsaruk még autóik fedezékéből értesítették a tevékenységirányítási központot, hogy lőnek rájuk, ahonnan azonnal ment a jelzés a Terrorelhárítási Központ (TEK) ügyeletére. Mire a rendőrök kiértek az életveszélyes területről, már csörgött is Suki zászlós telefonja, Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója hívta. Biztosította róla, hogy műveleti egységeik már úton vannak, csak arra legyen gondjuk, hogy kimenekítsék a kollégákat, és zárják a területet.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A TEK jelentős erőkkel vonult a helyszínre (Fotók: Sebestyén Jenő - TEK)
[/caption]
 
– Kollégáim 30 perc alatt a műveleti területre érkeztek. Rendkívül jelentős erőket mozgósítottunk, hiszen egyáltalán nem mindennapi, hogy rendőrökre lőjön valaki – mondta a Zsarunak Hajdu János vezérőrnagy.

A TEK négy bevetési egysége, majd második hullámban két páncélozott jármű is indult a lövöldöző elfogására, akit időközben sikerült azonosítani. A bejelentő, a ház tetőterében lakó albérlő felismerte a lövések után a házba besétáló férfit, N. Norbertet, akinek édesanyja lakott a ház földszintjén.

– Mivel nem volt világos, történt-e túszejtés, tárgyalónk már menet közben felvette a kapcsolatot telefonon a gyanúsítottal, aki beszüntette a tüzelést, mire egységeink a helyszínre érkeztek – folytatta a TEK főigazgatója. – Mivel fennállt az esélye, hogy van még bent élő túsz, több mint négyórás tárgyalás következett, végül 8 óra 50 perckor a gyanúsított letette fegyverét a bejárati ajtónál, majd kisétált a ház elé, ahol kollégáim azonnal elfogták.
 
Hajdu vezérőrnagy hozzátette: a sokféle taktikai elemet felvonultató akció során ez volt az utolsó pillanat, amikor a fegyveres még megadhatta magát, pár percen belül behatoltak volna, és akkor már nehéz lett volna elkerülni a fegyverhasználatot.
 
A TEK munkatársai N. Norbertet előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol a rendőri egységek helyszíni parancsnoka, Vaczula József alezredes, a bűnügyi osztály vezetője gyanúsítottként hallgatta ki.

– A gyanúsított beismerte a bűncselekmények elkövetését, bár azzal védekezett, hogy előtte sokat ivott, emiatt nem sokra emlékszik az egészből – ismertette az alezredes. N. Norberttől vizeletmintát vettek, amelyet toxikológiai szakértői vizsgálatra küldtek, miután az előzőleg alkalmazott kábítószergyorsteszt kokain jelenlétét is kimutatta belőle.
 
N. Norbert kihallgatásán körvonalazódtak a borzalmas családi tragédia részletei. Kiderült: a férfi évtizedek óta feszült viszonyban volt édesanyjával és nevelőapjával. Azóta tartott a harag, hogy összejött későbbi feleségével, akit állítása szerint anyja és nevelőapja nem fogadtak el. Ráadásul a férfi házasságából született nagyobbik, most 16 éves fiúval magatartásbeli problémák voltak, ezért eltanácsolták az iskolából. Új iskolája közelebb volt a nagyszülei házához, ezért odaköltözött. N. Norbert édesanyja viszont a gyámhivatalhoz fordult, hogy elérje, végleg nála helyezzék el az unokáját.
 
– A gyanúsított előző nap délutánjától szűkebb családjával a bokodi horgásztónál időzött, ahol nagyobb mennyiségű sört ivott, amitől állítása szerint erősen ittas lett, majd úgy döntött, autóba ül, hogy rendezze nézeteltérését anyjáékkal. A békés elintézésről szőtt tervnek ellentmond, hogy a sportlövőként engedéllyel tartott 0.45-ös kaliberű Glock típusú pisztolyával érkezett a szülői házhoz – folytatta Vaczula alezredes.
 
A nyomozás eddigi adatai szerint bekopogott az ajtón, majd amikor nevelőapja kiment, N. Norbert odalépett hozzá a kapu előtt, és közelről előbb szíven, majd fejbe lőtte. Utána bement a házba, összevitatkozott idős édesanyjával, akinek életét szintén kivégzésszerűen oltotta ki.
 
– A férfi ezek után felhívta egy ismerősét, és elmondta neki, mit tett. Barátja először nem hitt neki, csak akkor bizonyosodott meg a kegyetlen állítás valóságtartalmáról, amikor újabb lövések és tárcsere hangját hallva rákérdezett, mi történik, mire N. Norbert közölte: tüzet nyitott a rendőrökre. Barátja próbálta erről lebeszélni, de a férfi azzal nyugtatta: csak a kerekeket és a kocsik hűtőjét próbálja kilőni. Képzett lövészként azonban tudnia kellett, hogy a jelentős tűzerejű Glock lövései a járművek mögött fedezéket kereső kollégáim életét is veszélyeztetik – szögezte le a bűnügyi osztály vezetője.
 
N. Norbert ellen a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, őrizetbe vette a férfit, és kezdeményezte előzetes letartóztatása indítványozását. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.  

További fotók a police.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!