Kék hírek, bulvár

2013.03.17. 08:46

Felszabadultak Komárom-Esztergom megye főútjai

Úgy tűnik, Komárom-Esztergom megye is fellélegezhet az ítéletidő után. A hóban rekedt járművek is útnak indulhattak.

kemma.hu

Az intenzív havazás és a viharos erejű szél napokra megbénította Komárom-Esztergom megye közlekedését, rengetegen ragadtak az autópályán, a bábolnai térségben csak vasárnap hajnalra sikerült felszámolni a hótorlaszokat.

15:25 Potocná Renáta olvasónk nemrég ért haza Szákszendre. Azt írja, hogy Tata és Kocs között a legveszélyesebb az út, ott egy sáv járható csak, és egy hókotró is volt ott, ami nehezítette a forgalmat! A Kocs-Dad szakaszon szintén egy sáv járható, volt ahol 4 méteres hóbuckák voltak! Dadról Kisbér fele az emelkedőn elég veszélyes a közlekedés a kialakult hóbuckák miatt, viszont a szákszendi út Dad felől teljesen járható.

15:15 A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint még mindig gondot okoz a közlekedés bizonyos útszakaszokon. Elzárt település már nincs. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a lezárt és nehezen járható útszakaszok a következők:
Lezárt utak:
Bajna – Bajót összekötő út
1125 számú út  – Lábatlan között
Tardos – Bikolpuszta összekötő út
Bokod – Pusztavám megyehatárig
Naszály – Grédicspuszta összekötőt
8139 sz. utak csomópontjától – Naszály
Kömlőd – Dad összekötő út
Kömlőd – 8154 kereszteződés
Tatabánya – 4+000 km szelvény
Kocs – Nagyigmánd összekötő út
Kömlőd – Tata összekötő út
Oroszlány – Kecskéd összekötő út
Bakonysárkány – Kisbér összekötő út
Bakonysárkány – Aka összekötő út
Szőny belterületi  út
M1 – Bana összekötő út
Kritikus, nagyon nehezen járható utak:
1123 Szomor – Gyermely
1128 Tarján - Tardos
1129 Dunaalmási átkötő – egy nyomon járható
8119 Oroszlány - megyehatár
8135 Szákszend- Császár
8135 Kisbér-Dad között tehergépkocsival is nehezen járható
8136 Nagyigmánd - Bábolna
8138 Almásfüzitő – Naszály - két nyomon járható
8141 Mocsa – Kocs – egy  nyomon  járható
8141 Mocsa - Grébicspuszta
8149 Bábolna – Tárkány
8151 Bábolna - Ács között
81128 Vértessomló - Környe

12:02 14 órától újra fizetősek az autópályák.

10:15 A Vértes Volán tervei szerint alakult a közlekedési helyzet vasárnap hajnalban üzemkezdéskor. Alig van járat, amelyet még nem lehet elindítani. Az útviszonyokat folyamatosan egyeztetik a szolgáltató a katasztrófavédelemmel, így a nap folyamán akár a még hiányzó járatok is útnak indulhatnak. Az éjszakai mínuszok jégbordákat, lefagyásokat okoztak, és napközben sem várható jelentős felmelegedés, ezért késésekre, kimaradásokra továbbra is számítani lehet.

09:26 Visszavonták a közlekedési tilalmat, de továbbra sem ajánlott útnak indulni. A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 17-én 8 órai hatállyal visszavonta a március 14-én hozott határozatát, amelyben közlekedési tilalmat rendelt el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségeik területén.
A főkapitányság továbbra is arra kéri az állampolgárokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak! Amennyiben mégis szükséges, készüljenek fel a kedvezőtlen időjárási-és útviszonyokra! Csak jó műszaki állapotú, téli gumikkal felszerelt gépjárművekkel induljanak el! Ügyeljenek rá, hogy az autóban legyen elegendő üzemanyag, és vigyenek magukkal meleg ruhát, takarókat, élelmiszert és meleg italt! A hajnali hideg miatt megyeszerte jegesek, csúszósak az utak, ezért csak fokozott óvatossággal, és a sebesség helyes megválasztásával lehet biztonságosan közlekedni.

09:23 A közútkezelő munkatársai a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak. A Magyar Közút arra kéri az embereket, hogy vasárnap is fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

09:02 Faxon továbbította köszönőlevelét egy mozgásában korlátozott asszony aq rendőr-főkapitányságra. Az asszony autóbusszal utazott hazafelé, amikor március 15-én hajnalban Környe és Patárpuszta között elakadtak a havas úton. Utastársaival gyalog indult el a kijelölt melegedőbe, helyenként combig érő hóban bukdácsolt. Útközben találkoztak a bajba jutottakat kereső rendőrökkel, akik felvették szolgálati gépjárművükbe és mint ahogy az asszony köszönő levelében fogalmazott „úgy lelkileg, mint fizikálisan” segítettek rajta. 

08:46 A 13-as számú főút Kisbér és az M1-es autópálya felhajtói között is megtisztították az utat, így már nincs lezárt út Komárom-Esztergom megyében.

Az itt rekedt tehergépjárművek folyamatosan hagyják el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területét. Az utakon körültekintően, fokozott óvatossággal, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel lehet közlekedni.


Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát viszont vasárnap reggel le kellett zárni Mocsa közelében, mert egy műszaki hibás járművet mentenek.

Az M1-es autópálya lezárt részét hajnalban megnyitották a forgalom előtt.
Hegyeshalom felé - hajnal 4 óra óta - már újra használható az M1-es autópálya, az M1-es M7-es autópályák fővárosi kivezető szakaszától Győrig, a Hegyeshalom felé vezető pályaoldalon is.

Budapest felé az éjszakai órákban szűntették meg a hótorlaszokat Komárom és Bábolna térségében, és az itt kialakult torlódás is csak a hajnali órákra szűnt meg. Most már mindkét irányba akadálymentes a sztráda.

Fontos, hogy az autópályák díjmentessége továbbra is érvényben van még, és ez visszavonásig érvényes is marad. Az autópályakezelő kéri, hogy figyeljék a híradásokat! Érdeklődni a 06-40-40-50-60-as telefonszámon, illetve a www.autopalya.hu weboldal is lehet,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!