Kék hírek, bulvár

2009.04.20. 18:08

Bolívia: Tóásó Tatabányán tanított, jó fej volt...

A terrorizmussal vádolt Tóásó Előd korábban Tatabányán, a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanára volt, informatikát oktatott.

P. Á./Sz. A.

Egyik volt diákja szerint a légynek sem tudott volna ártani, a bolíviai hatóságok azonban azzal gyanúsítják, hogy a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa Flores Eduardóval, az ír Micheal Dwyer-rel, a romániai magyar Magyarosi Árpáddal valamint a horvát-bolíviai Mario Tadic-csal az elnök, Evo Morales meggyilkolására készültek. A csütörtöki, kommandós rajtaütést csak Tóásó és Tadic élte túl, ők azóta közös cellába kerültek, előzetes letartóztatásba helyezték őket.

A Mikes Kelemen-iskolában a kemma.hu kérdésére csupán annyit árultak el, hogy Tóásó Előd az elmúlt években tényleg tanított náluk, majd egy bankba ment dolgozni és onnantól kezdve nem tartották vele a kapcsolatot. Arra az internetes feltételezésre, miszerint nem volt meg a tanításhoz szükséges képesítése, elmondták, hogy Tóásó Elődnek igenis megvolt a szükséges képesítése és erkölcsi bizonyítványával se volt probléma. Nem viselkedett szélsőségesen.

Volt diákjai rendes embernek tartották, egyik volt tanítványa, egy neve elhallgatását kérő diáklány úgy emlékszik, tavaly jött el az iskolából. A lány szerint első ránézésre zárkózott embernek tűnt, de ha felengedett, nagyon jó fej volt és sokat viccelődött velük, és nagyon emberségesen tanított.

A legfrisebb hírek szerint Tóásó Előd tagadja a terrorizmus vádját, noha korábban a bolíviai hatóságok már beismerő vallomásról beszéltek.
Magyarosi Árpád bölcsődés kora óta ismerte Tóásó Elődöt. Ő a debreceni egyetem bölcsészettuduományi karán tanult. Mindketten az erdélyi Szovátáról származtak. Régi ismerőseik csendes fiúkként emlékeznek rájuk.

Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja mintegy húsz percet beszélhetett helyi idő szerint hétfőn Tóásó Előddel. Kiderült, hogy továbbra is a főváros San Pedro börtönében őrzik Tóásót, egyszemélyes cellában van. A konzul szerint még mindig nem tisztázott, hogy mivel vádolják a magyar férfit, a rendőrségi vizsgálat is tart még. 
Kedden a bolíviai fővárosba utazik Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet. Balázs Péter külügyminiszter szerint nem kizárható, hogy a rajtaütés áldozatai és a letartóztatott magyarok a bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!