Kék hírek, bulvár

2015.04.08. 09:19

A gyerekgyilkos anya már fenyegetőzött lánya megölésével

A Tatán meggyilkolt 8 éves kislány édesapja az Index-nek mesélt Á. Anikó múltjáról, és arról, hogy a gyermekét meggyilkoló anya pszichiátriai kezelés alatt állt. A nő italozó életmódja már Laura óvodás korában is gondokat okozott.

Index.hu

A nő helyzete mostanában rendeződni látszott, az apa az Index-nek elmondta, hogy ezért egyezett bele, hogy a húsvéti hétvégét együtt töltse anya és lánya.

Kedden az Indexnél jelentkezett a kislány édesapja, aki szerette volna elmondani Laura történetét. Az apa több gyámhatósági és bírósági okiratot is megmutatott.

Laura 2007-ben született. Az apának felesége és felnőtt fiai voltak. A férfi nem hagyta el a családját, felesége elfogadta, hogy férjének született egy házasságon kívüli gyermeke.

A gyereket az apa a nevére vette, és gondoskodott is róla: rendszeresen látogatta, majd 2,5 éves kora után szinte minden hétvégén elvitte magához. A kislány az anyjával és a nagyanyjával élt Budán, ott is kezdett óvodába járni. Az apa a családjával 2009-ben Szigetszentmiklósra költözött.

A problémák 2011 körül kezdődtek. A gyámhatóságnál készült hivatalos okiratban szerepel, hogy az anya délutánonként erősen ittas állapotban rendszeresen ott ült az egyik sörözőben, és vele volt az akkor 5 éves kislány is.

A gyámhatóságnak 2012. június 20-án az óvoda is kiállított egy igazolást. Eszerint "időszakonként előfordult", hogy az anya reggel részegen érkezett a gyerekkel az óvodába, és akkor is ittas volt, amikor délután érte ment.

A nő ebben az időben pszichiátriai kezelés alatt állt. Többször volt kórházban. Az apa állítása szerint a nő folyamatosan gyógyszert szedett, és ivott rá. Önként vonult be a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályára, ahol az országosan ismert addiktológus főorvos is kezelte, olvasható a gyámhatósági feljegyzésben.

2012 júniusában az anya azzal hívta fel a gyermek apját, hogy éppen most mennek a patikába, ahol gyógyszereket fog venni, aztán megöli magát és a gyereket is. Az apának még azt mondta, rendeljen majd szép fehér koporsót Laurának. Az apa azonnal hívta a rendőrséget, egyik ismerőse pedig gyorsan odatelefonált a patikába, nehogy bármilyen gyógyszert kiadjanak a nőnek. Az esetről a rendőrség értesítette a gyámhatóságot.

2012 júliusában az anya és az apa közjegyzőnél állapodtak meg a gyermek közös felügyeletéről. Hétfőtől csütörtökig az anya, péntektől vasárnapig pedig az apa van a gyermekkel. A közjegyzői okiratban szerepelt, hogy az anya pszichiátriai kezelés alatt áll, és havonta folyamatos ellenőrzésen köteles részt venni. Ha az állapota orvosilag igazolhatóan olyan mértékben romlik, hogy nem képes a gyermek ellátására, akkor a kislányt ideiglenesen az apánál helyezik el. Az okirat szerint ha az anya állapota ezután "orvosilag igazolható módon" rendeződik, akkor a korábbi rend szerint felváltva lesznek a gyermekkel.

2012 augusztusában az apa egy láthatás után nem adta vissza a gyermeket az anyának. Ezt azzal indokolta, hogy az anya megint részegen érkezett. A nő emiatt feljelentette az apát a rendőrségen. Gyermekelhelyezési per indult: mindketten keresetet nyújtottak be. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróságon az anya mint felperes keresetére született végzés. Eszerint ideiglenes intézkedésként a gyermeket vissza kell adni az anyának, a szülők pedig a korábbi megállapodáshoz hasonló időbeosztás szerint felváltva lehetnek a kislánnyal.

A kislány már addig is nagyrészt az apánál élt Szigetszentmiklóson, és ez a helyzet innentől tulajdonképpen állandósult. Laura már Szigetszentmiklóson járt nagycsoportba, majd ott ment iskolába is. Az apa és családja igyekezett mindenben gondoskodni róla: a kislány táncórákra járt, és megtanult korcsolyázni is.

Anyjával leginkább Skype-on vagy telefonon tartotta a kapcsolatot, mert az Ausztriában, majd Olaszországban próbált munkát találni. Sikertelenül.

Anya és lánya ritkán találkoztak: az apa felügyelete mellett egy-egy délutánt töltöttek el egy bevásárlóközpontban vagy valamilyen nyilvános helyen. Az apa elmondása szerint az anya emiatt nem tiltakozott, elfogadta ezt a helyzetet, de Laura mindennek ellenére ragaszkodott az anyjához, és szeretett vele is lenni.

Nagycsütörtökön az apa vitte el a kislányt Tatabányára, az anya lakására. Az apa másnap telefonon kereste az anyát. Az anya sms-t írt, hogy éppen most mennek bevásárolni, délután pedig még elmennek valahova. Amikor az apa délután elérte telefonon, az anya nem tűnt sem idegesnek, sem részegnek. Az apának azonban gyanús volt, hogy a háttérben nem hallja Laurát. A nő azt mondta, nem tudja adni a kislányt, mert kint játszik a barátnője gyerekével.

Az apa szombaton tudott beszélni az anya tatabányai barátnőjével. Azt mondta: ő sem tudja, hol van Laura, számára viszont úgy tűnt, hogy az anya egyfolytában részeg. A férfi megdöbbent: tehát a kislány előző nap nem is találkozott a barátnő gyermekével? Azonnal kocsiba vágta magát és elindult Tatabányára.

Az anya - a beszámoló szerint - már odaérkezésük napján, csütörtökön megölte a kislányt: kötelet és kést használt. Az apa csak abban reménykedik, hogy gyógyszert is adott a kislánynak, aki így nem szenvedett sokat. A nő ezek szerint öt napon át ott volt a halott gyerekkel a szobában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!