miért?

2017.09.28. 15:27

Tatabányai tinialázás: élvezhette a támadó, hogy kamera előtt pofozza a lányt

Nagy port kavart az eset, amelyben egy fiatal lány egy 13 évest pofoz és félemlít meg, és mindezt videóra is veszik. Szakember segítségével próbáltuk kideríteni, hogy miért és hogy mit lehet tenni a kortárs zaklatás ellen.

Várvizi Tamás

Ahogy arról beszámoltunk, nemcsak ütött, de le is térdeltetett egy 13 éves tatabányai lányt egy nála néhány évvel idősebb, az esetről pedig videót is nyilvánosságra hoztak. A támadó akár három év szabadságvesztéssel is büntethető. A sokakat megrázó és vitákat generáló eset kapcsán megkerestünk egy szakembert is: Rónáné Falus Júlia gyermekpszichológust.

– Ebben a korosztályban gyakori az erőfitogtatás, a kitűnési vágy, a gyerekek próbálgatják a határaikat – fogalmazott a kemma.hu-nak Rónáné Falus Júlia gyermekpszichológus. Mint mondta, ebben szerepe lehet annak is, hogy számos erőszakos benyomás éri őket, akár interneten, akár a különböző videójátékok formájában is, emiatt pedig sok esetben azt hiszik, hogy a konfliktusokat erőszakkal kell megoldani.

A szakember arról is beszélt: a hasonló erőszakos cselekedetek egyfajta kompenzációként is szolgálhatnak az elkövetőknek, ugyanis sokszor ők is meg vannak félemlítve például a családban és ezt vetítik tovább másokra. Rónáné Falus Júlia megjegyezte: az áldozat gyakran eleve szorongó típus, emellett nagy bennük a megfelelési kényszer az erősebb felé. A videós rögzítés pedig azt a célt szolgálja, hogy az elkövető kiélhesse exhibicionizmusát.

A pszichológust megkérdeztük arról is, mit lehet tenni a hasonló esetek elkerülése érdekében.

– Az egyik legfontosabb a folyamatos kommunikáció szülővel és pedagógussal egyaránt, könnyen lehet, hogy a szülő nem is tud róla, hogy a gyermeke mivel foglalkozik az iskolában. Emellett le kell kötni a fiatalok energiáit, találni kell valamit, ami az online világból kivezetheti őket. Érdemes akár a pedagógiai szolgálathoz, egyéb szakemberhez fordulni – zárta gondolatait a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában