Úszás

2024.07.15. 13:51

Ismerd meg Jackl Vivit! 13+1 érdekesség és 3 cuki kiskori fotó a csodatiniről

Jelenleg Törökországban hangol a párizsi olimpiai játékokra a magyar csodatini. Bár Jackl Vivien nevét a sportszakmai körök és a Kemma.hu olvasói már évek óta ismerik, a nagyközönség idén fedezte fel a tatabányai úszólányt.

Szűr Annamária

Jackl Vivien érmekkel, kupákkal megpakolva, és néhány hete. Hamarosan Párizsban mutathatja meg, mit tud

Forrás: beküldött/AFP, Andrej Isakovic

A 23 fős magyar úszócsapat legfiatalabb tagjaként Jackl Vivien két versenyszámban, 400 méteres vegyes úszásban és 1500 méteres gyors úszásban indul a párizsi nyári olimpia medencés úszóversenyein. A fiatal válogatottat Ábrahám Minna, Molnár Dóra és Pádár Nikolett személyében három 2006-os születésű úszó alkotja. Vivi jelenleg a török riviérán, Belekben készül az olimpiai játékokra, mi pedig összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet és „fellapoztuk” az archívumunkat, hogy megmutassuk, hogyan is indult a tatabányai úszólány pályafutása. Mindehhez tündéri gyerekkori fotókat is hozunk, naná, hogy érmekkel és kupákkal!

Jackl Vivien élete első olimpiájára készül.  Emlegetik az új Egerszegiként is. De ki ez a 15 éves tatabányai kislány? Itt a válasz! Ismerd meg a csodatinit!
Jackl Vivien két héten belül lett felnőtt és junior Európa-bajnok
Fotó: Andrej Isakovic / Forrás: AFP
  1. A 15 és fél éves Jackl Vivien nem csupán itt a legfiatalabb: Komárom-Esztergom vármegye legfiatalabb olimpikonja is ő. 
  2. Nemcsak ő, de a testvére is Kocsis Mártánál tanult úszni, és mindketten versenyeztek is, méghozzá remek eredményekkel.
  3. A kis Vivi annak idején volt, hogy elfutott a medence mellől. Élete első és egyetlen edzője Kocsis Márta, aki Párizsba is vele tart.
  4. Tényleg csodatini: tízévesen, 200 méter pillangón sikerült az első csúcsdöntése. 2020-ban, 12 évesen Késely Ajna 2013-as, korosztályos rekordját is megdöntötte 400 méter vegyesen. Mint anyukája akkor elmesélte, a csodatini már akkor is az olimpiáról álmodozott.
  5. 2021-ben, kicsit több mint 12 és fél évesen, 400 méter vegyesen Egerszegi Krisztina 34 éves, korosztályos országos rekordját döntötte meg
  6. 2023-ban az országos bajnokság 400 méter vegyes döntőjében egy szakaszon vezetett is a későbbi győztes, olimpiai bronzérmes, világ- és hétszeres Európa-bajnok, rövidpályás Európa-bajnok Kapás Boglárka előtt, és legyőzte az Európa-bajnok olimpikont, Jakabos Zsuzsát. Vb-szintidőn belül. 
  7. Nem csak a medencében ász: a Bolyai Matematikaverseny 2023-as díjkiosztóján kiemelt díjat kapott, ugyanis minden évben dobogós helyen végzett.
  8. A 2023-as, maribori 17. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Vivi vitte a magyar zászlót
  9. A 2023-as junior Eb-n a mezőny legfiatalabbjaként nyert aranyat 400 vegyesen
  10. 2024-ben, élete első felnőtt Európa-bajnokságán is történelmet írt a Tatabányai Vízmű SE versenyzője. A magyar úszósport legfiatalabb Eb-győztese lett, és ismét leúszta Egerszegi Krisztinát. Jobb időt úszott ugyanis, mint az ország Egérkéje a '91-es, '93-as és 95'ös Eb-ken.
  11.  Tengerbiológiát szeretne majd tanulni Amerikában
  12.  A Magyar Úszó Szövetségnek elárulta: ha nagy lesz, a barátaival szeretné körbeutazni a világot. Ők egyébként Vivnek becézik.
  13. Kedvenc étele a carbonara
  14.  Saját bevallása szerint azért kezdett úszni 4 évesen, mert nem maradhatott otthon egyedül, amíg a tesója úszni volt.

Korábbi cikkeink Jackl Vivienről:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában