Olimpiai döntőre készülnek

2024.07.14. 19:31

Világbajnokkal edz a magyar csodatini: török edzőtáborban hangol Párizsra Vivi

A tatabányai úszófenomén és edzője, Sirkóné Kocsis Márta a magyar úszó-válogatott néhány tagjával Törökországban készül a párizsi olimpiára. Jackl Vivi két versenyszámban indul a francia fővárosban, 400 méteres vegyes úszásban, illetve 1500 gyorson.

Luter Márk

Alig két hét és kezdődik az év legjobban várt sporteseménye, a párizsi nyári olimpia. Ráadásul az elmúlt két ötkarikás játékoktól eltérően, mivel Európában lesz a viadal, ezúttal az időeltolódással sem kell bajlódnunk. Vármegyénket nyolc kiválóságunk képviseli a francia fővárosban. Közülük Jackl Vivi a legfiatalabb, aki a júniusi belgrádi kontinensviadalon 1500 méteres női gyors úszásban a magyar úszósport legfiatalabb felnőtt Európa-bajnokává vált. Sirkóné Kocsis Márta mindössze 15 éves tanítványa kimondva-kimondatlanul döntőesélyes az úszók számára július 27-én kezdődő olimpián.

A vizes Európa-bajnokság egyik hőse kétség kívül egy 15 éves tatabányai lány. A friss aranyérmes Jackl Vivien mellett a kezdetektől ott van Kocsis Márta edző is.
Kocsis Márta és Jackl Vivi nagyot alkotna Párizsba
Forrás: musz.hu

Kocsis Márta szerint rendben alakul tanítványa olimpiai felkészülése

– A junior Európa-bajnokságot igazából egyfajta edzéshétnek szántuk, a kéthetes edzőtábor megelőzően. Megbeszéltük, hogy gyakorlatilag lényegtelen, milyen időket úszik Litvániában, annyit adjon ki magából, amennyi az aranyéremhez feltétlenül kell 400 vegyesen. Fő célunk az volt, hogy védje meg korosztályos Eb-címét. 800 és 1500 gyorson pedig érmet szerettünk volna szerezni (800 m gyorson ezüst, 1500 m gyorson bronzérme lett - a szerk.)

Ráadásul a női 4x200 méteres gyors váltóval is junior Európa-bajnok lett, a magyar csapat sorozatban negyedszer nyerte ezt a versenyszámot ebben a korosztályban.

Az edzőnő úgy véli, hogy eddig jók az előjelek a párizsi olimpia előtt, hiszen a kitűzött célokat a felkészülés végső fázisának első hetében kivétel nélkül sikerült teljesíteni.

Törökországi edzőtáborral hangolódnak Párizsra

A tatabányai szuperpáros hétfő este érkezett meg a törökországi edzőtáborba, ahol kedd délután egy rövidebb átmozgató edzést végzett, így a munka érdemi része szerdán vette kezdetét. Kocsis Márta úgy véli, hogy tanítványának egy kicsit még vissza kell rázódnia az edzésekbe, mert látja rajta, hogy a versenyek miatt szinte három hétig nem edzett.

A Tatabányai Vízmű SE úszócsillaga magyar válogatott versenyzők társaságában hangol a párizsi olimpiára, hiszen az Európa-bajnok Szabó Szebasztián, kétszeres Európa-bajnok Késely Ajna, a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sebestyén Dalma, az ötszörös junior-világbajnok Pádár Nikolett, Szabó-Feltóthy Eszter, Jászó Ádám, illetve Ugrai Panna csapata is a beleki edzőtábort választotta a finomhangolásra. A tatabányai csodatini Ugrai Pannával lakik egy szobában. 

Tovább emeli a helyszín fényét, hogy a kétszeres világbajnok sprinter brit Benjamin Proud is egy medencében edz Viviékkel. A kétfős tatabányai különítmény július 20-án vasárnap utazik haza Törökországból.

Július 26-án repülnek Párizsba Jackl Vivienék

Jackl Vivien és Sirkóné Kocsis Márta a párizsi megnyitó-ünnepség napján, július 26-án utazik a francia fővárosba. A ceremóniára egyedülálló módon a Szajna vizén kerül sor. A 400 méter vegyest július 29-én rendezik, ám meglehetősen késői, 11 órás kezdési időponttal rajtolnak el az előfutamok, míg a döntős program is szokatlanul későn, este 20:30-kor kezdődik. Az 1500 gyors július 30-31-én kerül terítékre az olimpiai programban.

Reménykednek egy olimpiai döntőben

Jackl Vivien 4:34.96 perces űridővel nyert 400 vegyesen az országos bajnokságon, de fontos kihangsúlyozni, hogy ezt a teljesítményt késő délután produkálta.

– Az idei úszások alapján szerintem 4:36-al kezdődő időre szükség lesz az olimpián a döntőbe jutásra, Vivi ilyen időt korábban délelőtt még nem produkált.

Kocsis Márta örülne, ha 15 éves tanítványa bejutna az egyik legkomplexebb versenyszám nyolcas fináléjába.
– Négyszáz vegyesen szeretnénk döntőbe kerülni, 

onnantól kezdve gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mi lesz, minden csak ajándék.

A párizsi magyar olimpiai úszócsapat:
Medencés úszás:
Férfiak:
Betlehem Dávid (1500 méter gyors), Holló Balázs (400m vegyes), Jászó Ádám (100m hát), Kós Hubert (100, 200m hát; 100m pillangó), Márton Richárd (200m pillangó), Milák Kristóf (100, 200m pillangó), Németh Nándor (100m gyors), Sárkány Zalán (400, 800, 1500m gyors), Szabó Szebasztián (50m gyors), Telegdy Ádám (200m hát), Zombori Gábor (200, 400m vegyes)
Nők:
JACKL VIVIEN (1500m gyors, 400m vegyes), Ábrahám Minna (200m gyors), Kapás Boglárka (200m pillangó), Késely Ajna (400, 800m gyors), Molnár Dóra (200m hát), Pádár Nikolett (200m gyors), Sebestyén Dalma (200m vegyes), Senánszky Petra (50m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200m hát), Ugrai Panna (váltó)
Nyíltvízi úszás, 10km:
Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, illetve Fábián Bettina

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában