Összefoglaló

2024.07.07. 20:28

Csoda ez a lány! Négy Eb-éremmel hangolt az olimpiára Jackl Vivi

A mindössze 15 éves tatabányai csodatini ezüstérmes lett a vilniusi junior úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján, mellyel megszerezte negyedik medálját az utánpótláskorúak litvániai kontinensviadalán. Jackl Vivien a törökországi edzőtábor után a párizsi olimpián vesz részt.

Kemma.hu

A tatabányaiak üdvöskéje csak októberben tölti be a 16. életévét, de a múlt héten már rövid karrierje harmadik junior Európa-bajnokságán vett részt Litvániában. Jackl Vivien fantasztikusan teljesített idei második világversenyén, hiszen négy éremmel zárta a vilniusi seregszemlét: két aranyérem mellett egy ezüsttel és egy bronzzal utazhat tovább a párizsi olimpiát megelőző törökországi edzőtáborba.

Csoda ez a lány! Négy Eb-éremmel hangolt az olimpiára Jackl Vivien
Jackl Vivien a vilniusi ifi-Eb előtt Belgrádban, a felnőttek között írt történelmet
Fotó: Andrej Isakovic / Forrás: AFP

A mindössze 15 éves úszócsillag szombaton 800 méteres női gyors úszásban szerzett ezüstérmet a junior úszó Európa-bajnokságon. A párizsi olimpiai játékokon majd 400 m vegyesen és 1500 m gyorson úszó Jackl a péntek délelőtti előfutamban a hatodik időt úszta (8:48.14), de egy órával korábban 200 pillangón is vízbe csobbant, ahol a 14. helyen zárt. Csütörtökön a 4x200-as váltóval is aranyat nyert. Szerdán 1500 gyorson bronzot. Kedden 400 méter vegyesen védte meg az Eb-címét.

A júniusi belgrádi nagymedencés kontinensviadalon 1500 méteren aratott parádés sikerének köszönhetően, mellyel a legfiatalabb magyar felnőtt Európa-bajnoknak számító Jackl a szombat esti vilniusi korosztályos Eb-fináléban mindvégig az élmezőnyben haladt, 8:30.05 perces eredménnyel az ugyancsak 15 éves brit Amelie Blockside mögött több mint két másodperccel elmaradva másodikként csapott célba a második leghosszabb medencés versenyszámban. 

A bronzérmes Emma Vittoria Giannelli lett, aki mintegy másfél másodperccel maradt el Vivitől, szemben az 1500 méterrel, ahol az olasz végzett előrébb az ezüstéremért folytatott kőkemény csatában.

A vasárnap délelőtti utolsó úszás azonban már nem sikerült ilyen jól Sirkóné Kocsis Márta tanítványának, hiszen 400m gyorson csak a 20. pozícióban végzett (4:21.27), így nem jutott a szám fináléjába a jubileumi 50. junior Eb-n.

Már az olimpia várja Jackl Vivient

De aggodalomra semmi ok: a tatabányai úszótini Jackl Vivien és Sirkóné Kocsis Márta immár nyugodtan készülhet a párizsi nyári olimpia július 27-én kezdődő medencés úszóversenyeire, ahol az első három napon szurkolhatunk neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában